Novi direktor UKC RS preuzeo dužnost

Društvo

U Univerzitetsko kliničkom centru RS u Banjaluci danas je obavljena primopredaja dužnosti generalnog direktora. Vlado Džajić od Mirka Stanetića preuzeo je funkciju, ali i dug ove najveće zdravstvene ustanove u RS koji iznosi oko 227 miliona KM.

Primopredaja dužnosti obavljena je uz rukovanje i poljupce.

– Rijetke su prilike da se dva direktora ne gledaju poprijeko. Nas dvojica nismo taj soj. Ja sam sigurno osoba koja mu neće stavljati klipove u točkove – rekao je Stanetić, te naglasio da se teško nositi sa finansijskim problemima ove ustanove, a sa kojima tek upoznaje svog kolegu i novog nadređenog.

– Problem je što mi u RS imamo smanjen priliv sredstava u Fond zdravstvenog osiguranja RS, što se direktno prenosi na nas. Od svih bolnica u RS, UKC RS pruža 40 posto zdravstvenh usluga, a dobija 30 posto novca – istakao je Stanetić.

Džajić nije želio precizirati koliki ukupan dug nasljeđuje od prethodnog rukovodstva, kao ni koje su osnovne smjernice njegove vizije kako da se taj problem riješi.

Kazao je da je UKC RS danas potpuno drugačiji u odnosu na period prije nego što ga je preuzeo Stanetić.

– U našoj ustanovi svi pacijenti imaće ravnopravan tretman bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili regionalnu pripadnost. Kao direktor boriću se da pored borbe za pacijente, poboljšam status, ugled i dostojanstvo ljekara i radnika ovog centra – kazao je Džajić.

Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, ukupna dugovanja u zdravstvenom sistemu RS premašila su milijardu KM.

Najveće neizmirene obaveze ima Fond zdravstvenog osiguranja RS od oko 528 miliona KM, za kojim slijedi Univerzitetsko-klinički centar RS u Banjaluci sa 227 miliona KM. Devet bolnica duguje 188,7 miliona KM, četiri specijalne bolnice 27,5 miliona KM, šest insitituta i zavoda ukupno 6,4 miliona KM, dok je 54 domova zdravlja zajedno dužno 109,2 miliona KM.

faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *