Željezničari prijete još masovnijim protestima

Društvo

U Željeznicama RS strasti se ne smiruju. Šest sindikalnih organizacija zapretilo je protestima mnogo širih razmera od onih u Banjaluci, ukoliko štrajkačima budu umanjene plate oduzimanjem dnevnica za dane štrajka 3. i 16. marta.

Nakon prekjučerašnjeg sastanka svih sindikalnih organizacija koje deluju u preduzeću od vitalnog značaja za RS, ovaj svojevrsni ultimatum juče po podne je u sedištu ŽRS u Doboju u ime svojih kolega izneo predsednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

– Akt kojim tražimo da se stavi van snage naređenje o umanjenju radnih sati radnicima koji su štrajkovali dostavili smo i Ministarstvu saobraćaja i veza i Nadzornom odboru ŽRS. Želeli smo da zvaničnim dostavljanjem stava svih šest sindikalnih organizacija više ne dozvolimo bilo kome da manipuliše informacijama. U pisanom obliku je jasno sadržan naš jedinstven stav – kaže, za “Novosti”, Cvjetković.

Sindikalne vođe su u pismu Upravi, nadležnom ministarstvu i Nadzornom odboru ponovili ranija uveravanja da će jedinstveno nastupiti ukoliko bilo kome od radnika koji su štrajkovali bude umanjena plata. Tvrde da njihovo nezadovoljstvo i najave obustave rada, ukoliko štrajkači budu kažnjeni, nisu sa ciljem urušavanja preduzeća i nemaju političku pozadinu, kako se to spekuliše.

Iznesene su optužbe na račun generalnog direktora i direktora sektora da su izdali naređenja da se sprovede postupak odgovornosti svih učesnika u protestima 3. i 16. marta i da im se ne evidentiraju sati za te dane.

Radnici “Železnica” RS su mirnom protestnom šetnjom, a kasnije i štrajkom glađu manjeg broja radnika, upozorili Vladu RS i Upravu ŽRS da su nezadovoljni zbog neispunjavanja traženih zahteva. Radnici su tražili da se zaposlenima isplate zaostale plate i dugovanja u sporovima koje su dobili na sudu protiv ŽRS.

Potpredsednik Sindikata saobraćajno-transportne delatnosti Boris Šukalo tvrdi da se na radnike vrši pritisak, što može i te kako doprineti tome da budući protesti budu masovniji.

– Ukidaju se dnevnice, umanjuju sati radnicima koji su u dane štrajka bili opravdano odsutni s posla. Utvrdili smo da ih je troje bilo na sahrani, jedan na zdravstvenoj terapiji, deo njih na bolovanju, a uskraćeni su im sati – tvrdi Šukalo.

Iz Uprave negiraju te navode, uz šturo obrazloženje da se ne radi o umanjenju sati na osnovu odsustvovanja zbog štrajka, već im se ne mogu računati dnevnice koje nisu zaradili. Generalni direktor Dragan Savanović se nije oglašavao, kao ni na ranije pokušaje da on obrazloži nesporazume sa sindikatima.

Iz Uprave takođe negiraju da predstavnici sindikata nisu uključeni u donošenje i primenu nove sistematizacije u ŽRS.

– Jedan od razloga što su radnici na ulici tražili ostvarivanje svojih prava jeste zahtev da se Pravilnik o radu i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta stave van snage. Njima se zapravo štite rukovodna radna mesta i radna mesta “zaslužnih” pojedinaca, a direktno su ugrožena radna mesta radnika – stoji u pismu sindikalnih organizacija.

TRNINIĆ: UMEŠALA SE POLITIKA!

Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, po kojem postoji višak od 300 železničara i najavljeno da bi se taj broj do kraja godine mogao popeti i do 500, već je stupio na snagu. Sindikalne vođe, međutim, očigledno ne odustaju od zahteva da aktivno učestvuju u tom procesu utvrđivanja ko će biti višak, a ko i koliko će radnika ostati na poslu.

– Stojim iza onoga što sam rekao – da će sindikati učestvovati u tom procesu – i tako će biti. Međutim, mislim da se u ovo sada umešala i politika i da ovo više nema veze sa radničkim pravima i ide u nekom drugom pravcu – rekao je na ovu temu ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *