Građani rade za hranu, odjeća i obuća se kupuju na rate

Društvo

Prosečni građani Srpske zbog niskog životnog standarda ne mogu sebi da priušte kvalitetnu i udobnu odeću i obuću.

Četvoročlanoj porodici za odeću i obuću u aprilu je prema računici Saveza sindikata RS trebalo 136 KM, što čini 7,3 odsto troškova ukupne sindikalne potrošačke korpe. Međutim, kada se uzmu u obzir prosečne cene odeće i obuće u RS na tržištu jasno je da ovaj iznos nije ni približno dovoljan da se pristojno obuče samo jedan član porodice.

Prema analizi cena Republičkog zavoda za statistiku za isti mesec muške kožne cipele koštale su 151 KM, dok su za kožne salonke žene trebalo da izdvoje oko 112 KM. Prosečna cena muških pantalona iznosila je blizu 70 KM, a suknje od štofa 56 KM. Muške košulje od pamuka koštala je oko 54 KM, a ženske pamučne majice oko 25 KM- Za dečju teksas jaknu trebalo je izdvojiti oko 37 KM, a dečje patike u proseku oko 50 KM.

Kompletno muško odelo za svečanije prilike u proseku je koštalo je 241 KM, što je pola plate radnika u privredi. Imajući u vidu da je prosečna plata u aprili iznosila 821 KM, jasno je koliko su cene odeće i obuće previsoke, zbog čega su građani prinuđeni da se snalaze kako znaju.

– Sreća pa moja firma ima ugovor sa nekoliko radnji koje imaju u ponudi kvalitetniju kožnu obuću, pa čizme za zimu za sebe i decu kupujem na rate. Istina je da ih otplaćujem preko pola godina, ali ne mogu uzimati obuću koja propušta vodu – kaže Banjalučanka Vesna.

Oni koji ne mogu kupovati na rate nemaju izbora nego da kupuju jeftiniju odeću i obuću od nekvalitetnih veštačkih materijala i sintetike.

– Nažalost sve je manje i jeftinih radnji, svi su digli cene, a kvalitet je nikakav. Verujte da radije odem u radnju sa polovnom robom pa izaberem nešto pristojno po pristojnoj ceni – kaže Banjalučanka Branka.

U udruženjima potrošača kažu slažu se da cene odevnih predmeta kod nas previsoke u odnosu na razvijene zemlje, gde prosečni građani sebi mogu da priušte kvalitetniju odeću i obuću.

– Kod nas cena više nije merilo kvaliteta i niko ne garantuje da je brendirana obuća koju platite skuplje nepromočiva – kaže Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka udruženja “Oaza” iz Trebinja.

Ona ističe da je generalno na našem tržištu odeća i obuća u većini slučajeva lošijeg kvaliteta, ali da su mnogi građani zbog loše ekonomske situacije primorani da je kupuju.

– Iznos koji je u potrošačkoj korpi namenjen u ove svrhe nije dovoljan da svaki član porodice kupi po jednu majicu, da ne govorimo o svemu što je potrebno da se obučete od glave do pete i za svaku sezonu. Zato se ljudi snalaze, neko kupuje na rate, neko jetino i nekvalitetno, neko u radnjama polovne robe – ističe Ilijićeva.

Radimo samo za hranu

Potrošačka korpa četvoročlane porodice u aprilu je koštala 1.866 KM. To znači da je za podmirivanje svih troškova bilo potrebno izdvojiti više od dve prosečne plate. Najviše novca trebalo je za hranu oko 700 KM, što čini čak 35,7 odsto potrošačke korpe.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *