Banjalučki „Vodovod“ u minusu skoro dva miliona KM

Društvo

Preduzeće „Vodovod“ je u prvoj polovini ove godine poslovalo sa minusom od skoro dva miliona KM. Taj minus je dva puta veći nego u istom periodu prošle godine.

 

U izvještaju o poslovanju ovog preduzeća za prvih šest mjeseci 2024. godine je navedeno da su prihodi iznosili 10,5 miliona KM, a rashodi 12,5 milion KM, što je imalo za rezultat minus od 1,9 miliona KM.

 

Uvećani su troškovi plata i naknada i iznosili su 6,6 miliona KM, što je za 997.390 KM više u odnos na isti period lani (5,6 miliona KM).

 

Prosječan broj zaposlenih u preduzeću „Vodovod“ je na kraju juna ove godine iznosio 386 što je za 12 više u odnosu na isti period prošle godine kada su imali 374 radnika.

 

Ostvareni gubitak „Vodovoda“ u ovoj godini je za milion veći u odnosu na isti period lani kada je minus iznosio 927.630 KM, na prihode od 9,6 miliona KM i rashode od 10,5 miliona KM. Kada se uporede rezultati iz ove i prošle godine gubitak je uduplan.

 

Radi se o prvim rezultatima aktuelnog direktora ovog preduzeća Aleksandra Zolaka, koji je preuzeo upravljanje „Vodovodom“ početkom marta ove godine.

 

Osim brojnih komentara na društvenim mrežama zbog njegovog imenovanja Zolakov rad u proteklom periodu su obilježile nestašice vode u brojnim naseljima u Banjaluci, računi „Vodovoda“ su bili blokirani zbog duga za neplaćenu električnu energiju, a nedavno je došlo i do smjene v. d. izvršnog direktora za tehničke poslove Željka Raljića. Dostupne informacije govore da se radi o smjeni sa političkom pozadinom.

 

Capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *