Mastilo podnio krivičnu prijavu protiv direktora Fonda PIO RS!

Društvo

Zoran Mastilo, bivši direktor Fonda PIO Republike Srpske, podnio je krivičnu prijavu protiv aktuelnog direktora Fonda PIO RS Mladena Milića zbog počinjenog djela “lažno prijavljivanje” iz Čl. 364 Krivičnog zakona RS.

Mastilo je ovim potezom “uzvratio” na krivičnu prijavu koju je protiv njega podnio Milić, nedugo nakon što je zasjeo u direktorsku fotelju, a od koje je oslobođen pravosnažnom sudskom presudom.

Naime, po preuzimanju dužnosti direktora Fonda PIO, Mladen Milić je 19. septembra 2013. godine podnio krivičnu prijavu protiv svog prethodnika Zorana Mastila, zbog sumnje da je u periodu od 1. februara 2007. do 9. maja 2007. godine, kao v.d. direktora Fonda, počinio krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” iz Čl. 347. Krivičnog zakona RS.

Milić je Mastilu stavio na teret niz nabavki koje su, po njegovom mišljenju, bile provedene nezakonito, pozivajući se na Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Fonda PIO za 2010. godinu.

Istovremeno, Milić je pokrenuo i postupak u okviru Fonda za utvrđivanje odgovornosti Mastila, ali je on obustavljen kada je Mastilu prestao radni odnos u Fondu, u februaru 2012. godine.

Presudom Okružnog suda u Bijeljini, Broj 80 0 K 058171 16 Kž od 6. oktobra 2016. godine, odbijena je žalba Okružnog tužioca i potvrđena prvostepena presuda Osnovnog suda u Bijeljini od 19. maja 2016. godine, kojom je optuženi Zoran Mastilo oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” iz člana 347., stav 4. u vezi sa stavom 3. KZ RS.

Istom presudom je Fond PIO upućen na parnični postupak, a teret troškova suđenja na ime advokata od 7.575 KM pao je na teret budžeta koji će Zoranu Mastilu morati da nadoknati troškove suđenja.

– Dakle, on je znao da ja nisam počinio krivično djelo, samo me lažno prijavio i nanio mi veliku štetu, i meni i državi koja sada treba da mi nadoknadi troškove u iznosu od 7.500 KM, kaže Mastilo.

Zbog toga je Mastilo 23. avgusta ove godine podnio krivičnu prijavu protiv direktora Fonda PIO Mladena Milića za lažno prijavljivanje.

Mastilo u prijavi navodi da je Milić znbao da on nije počinilac prijavljenog krivičnog djela i da ono nije učinjeno, jer je u periodu navedenom u prijavi obavljao dužnost pomoćnika direktora Fona PIO za javne nabavke, kontrolu i evidentiranje prihoda i sistemsku podršku.

– Za većinu tačaka koje su kao optužujuće navedene u prijavi protiv mene, Milić je direktno kao moj pomoćnik bio zadužen za zakonitost u tom segmentu rada i u cjelosti je bio upoznat da ne postoji krivična odgovornost mene kao direktora, ističe Mastilo.

Takođe, Mastilo se poziva na Pravilnik o radu stručne službe Fonda PIO RS, koji striktno propisuje djelokrug poslova iz nadležnosti pomoćnika direktora, funkcije koju je obavljao Mladen Milić u vrijeme kada je in bio direktor Fonda.

Na potezu je Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, odnosno tužilac Novak Kovačević, koji je, kako saznajemo, u prijateljskim odnosima sa aktuelnim direktorom Fonda PIO RS, Mladenom Milićem.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *