Željezničari ponovo štrajkuju glađu!

Društvo

Grupa radnika Željeznica Republike Srpske danas će u Banjaluci započeti štrajk glađu zbog neisplaćenih plata i naknada.

Oni su krajem prošle sedmice najavili da će tražiti odgovornost svih koji su “Željeznice RS” doveli u tešku finansijsku situaciju. Zahtijevaju isplatu naknada i dugovanja iz ranijeg perioda u iznosu od 20 miliona KM, za šta imaju i presudu Vrhovnog suda RS.

– Tražimo da se izvrši isplata naknada, po osnovu četiri prevoza i toplih obroka. Imamo problem s ovjerom zdravstvenih knjižica i tražimo da se to pitanje trajno riješi – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u ovom javnom preduzeću Zlatko Marin.

Radnici Željeznica RS su i u martu ove godine štrajkovali glađu iz istih razloga, ali su prekinuli štrajk nakon što im je predsjednik RS Milorad Dodik obećao isplatu dugovanja, što se nije dogodilo.

Željeznice RS nalaze su u teškoj finansijskoj situaciji jer je akumulirani gubitak tog javnog preduzeća veći od 240 miliona KM. Uprkos tome rukovodstvo ŽRS donijelo je odluku da sebi poveća plate, čemu se oštro protive radnici, a ne odobrava ni Vlada RS.

Premijerka Željka Cvijanović izjavila je da je procjena da bi proces restrukturisanja preduzeća trebalo da bude završen do kraja 2021. godine, i da je za to potrebno oko 230 miliona KM.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *