Država nema sluha za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju

Društvo

Da država nema sluha za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, zna i Savo Tomašević koji već nekoliko godina sam brine o nepokretnom djetetu. Kako kaže, ne može po cijeli dan da bude sa djetetom, jer nešto mora i da zaradi.

Pomoć od 160 maraka koju dobija od države nije dovoljna. Kucajući na mnoga vrata, jedna su mu otvorili. U banjalučkom centru “Dajte nam šansu -Zvjezdice”, brinu o njegovom djetetu nekoliko sati dnevno.

“Otkad ima ova usluga mobilnog tima, ja po potrebi kad mi zatreba pozovem ih. Oni dođu, pripaze dijete a ja bez ikakvih problema odem obavim neke svoje potrebe”, rekao je Savo Tešanović.

Iz centra “Dajte nam šansu-Zvjezdice” kažu da je mnogo roditelja koji poput Save pokucaju na njihova vrata. Oni im, kažu ,nude besplatan rad sa logopedom, defektologom, i pedagogom. Takođe, porodicama djece sa poteškoćama u razvoju pružaju pomoć psihologa. Svjesni su da su takve usluge neophodne, ali rijetki mogu da ih priušte.

“Svi roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, ili sumnjaju naravno da dijete ima neku vrstu poteškoće, mogu doći u naš centar. Potrebno je da ponesu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju ili rješenje o kategorizaciji djeteta. Zatim naš psiholog ili defektolog popunjavaju dokumentaciju koja je potrebna udruženju”, rekla je direktor Centra “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Željka Perišić – Trubajić.

Iz centra kažu da su do sada imali podršku grada, ali se u tu pomoć uzdaju i dalje. Donacija od 70 hiljada maraka koju su dobili iz USAID-ovog programa podrške marginalizovanim grupa, vjetar je u leđa, ali
su i troškovi veliki, uvjeravaju iz Centra.

Zato je potrebna pomoć institucija, kako bi mnogi poput Save prestali beznadežno da kucaju od vrata do vrata.

ATV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *