Banjaluka: Krali pa prodavali poklonjenu odjeću

Hronika

Alen Aljić (25) iz Modriče i Banjalučani Nebojša Jovanović (19), Bata (23) i Biljana Vladović (40) osumnjičeni su da su krali i preprodavali polovnu odjeću i obuću iz kontejnera humanitarnog udruženja “Mozaik prijateljstva”.

Trojka je uhapšena u srijedu, a terete se da su čak 11 puta obijali kontejnere u posljednja tri mjeseca. Krali su tako što su uz pomoć alata obijali otvore, pa uzimali robu koju su kasnije preprodavali. Nakon ispitivanja u policijskoj stanici pušteni su da se brane sa slobode.

– Protiv njih će biti podnesen izvještaj banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu zbog teških krađa – saopštili su u Policijskoj upravi Banjaluka.

U kontejnere akcije “Hljeb od tekstila” građani ostavljaju doniranu odjeću i obuću, koja se dalje dijeli siromašnim građanima.

U udruženju “Mozaik prijateljstva” kazali su da još ne znaju kolika je šteta nastala krađama.

– Ne možemo znati šta ljudi ostavljaju, pošto ne otvaramo kontejnere do momenta do kada robu počnemo dijeliti. Stalno nas potkradaju i vjerujem da pored uhapšene četvorke ima još onih koji su krali – kazao je predsjednik “Mozaika prijateljstva” Miroslav Subašić i dodao da je juče ujutro obijen kontejner koji se nalazi u banjalučkom naselju Starčevica.

Aljić je odranije poznat organima gonjenja. On je u oktobru prošle godine uhapšen zajedno sa rođakom Fadilom Aljićem zbog sumnje da je obio deset kuća na području Banjaluke, Prnjavora, Teslića i Bijeljine. Rođaci su krali tako što su vozilom išli od kuće do kuće i nudili otkup starog gvožđa. Zvonili su na vrata s namjerom da provjere da li ikoga ima unutra i ukoliko bi se neko pojavio, oni bi saopštavali da se bave otkupom sekundarnih sirovina. U slučajevima kada su vlasnici kuća pristajali na otkup, dvojac ne bi uzimao ništa, jer bi ponudio cijenu koja je dosta niža od realne vrijednosti sekundarnih sirovina.

Međutim, ukoliko se niko ne bi pojavio, rođaci bi alatom provalili ulazna vrata ili prozor, ulazili u kuće i isključivo krali novac i zlatni nakit. Aljić je povrijeđen 2012. godine na proslavi Đurđevdana u Sarajevu, kada ga je nožem ubo Džemal Zejnilović (54). Tada je izboden i maloljetni M. A. (19).

Birali robu

Miroslav Subašić je ispričao da su humanisti iz ovog udruženja uglavnom zaticali odvaljena vrata na kontejnerima.

– Lopovi su obično birali kvalitetniju odjeću i obuću, nisu baš sve ukrali. Niko od uhapšenih nije poznat bilo kome iz “Mozaika prijateljstva” – istakao je Subašić.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *