U akciji “Volan” uhapšeno šest osoba, rasvijetljeno najmanje 100 krađa automobila

Hronika

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u nastavku akcije “Volan” uhapsili su šest osoba osumnjičenih za organizovani kriminal i umešanost u krađu najmanje 100 vozila, vrednih više miliona maraka.

Grupa je pored krađa osumnjičena za krijumčarenje vozila u zemlje regiona, te za iznude novca od vlasnika vozila kojima su masno naplaćivali da bi im vratili ukradeni automobil. Akcija je sprovedena po nalogu Tužilaštva BiH.

– Istragom je utvrđeno da su ukradene automobile odvozili i skrivali na različite lokacije. Zatim su ih prebacivali preko granice izbegavajući carinske i granične kontrole, nakon čega su vozila ili njihove delove prodavali u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i šire ili su ih za novac vraćali vlasnicima u BiH – saopštila je SIPA.

U saopštenju se navodi da je svaki član ove kriminalne grupe imao tačno određenu ulogu ili zadatke, za šta je dobijao određeni procenat novca od konačne dobiti.

– Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su osumnjičeni povezani sa krađom više od 100 vozila – navode u SIPA.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kaže da su u akciji “Volan” razotkrivene četiri organizovane kriminalne grupe auto-mafije sa područja Sarajeva, Istočnog Sarajeva i zapadne Hercegovine.

– Prema operativnim podacima i dokazima, osumnjičeni su odgovorni za najveći broj krađa skupocenih vozila u kantonima Sarajevo, Tuzla, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu – rekao je Grubešić.

On pojašnjava da je do sada razotkriveno ukupno 19 članova auto-mafije, od čega se njih devet odranije nalazi u pritvoru. Dalje aktivnosti su, kako pojašnjava, usmerene na otkrivanje i procesuiranje nosilaca auto-kriminala u BiH.

– Osumnjičeni su delovali u oba entiteta i nakon krađe za vozila su tražili otkup. Ukoliko ne dođe do otkupa, vozila su krijumčarili u susedne zemlje i prodavali ih sa krivotvorenom dokumentacijom ili bi ih sekli i u delovima prodavali širom BiH – kaže Grubešić.

NA UDARU VLASNICI “FOLKSVAGENA”

PREMA statističkim podacima u BiH se godišnje ukrade između 1.100 i 1.400 vozila. Više od polovine ukrade se u Kantonu Sarajevo, gde je i registrovan najveći broj četvoročkaša. Na meti automafije najčešće su vozila nemačkih proizvođača, čak 80 odsto. Po krađama prednjači “folskvagen” sa oko 60 odsto ukradenih vozila, a slede ih “audi”, “škoda” “BMV” i “mercedes”, dok svi ostali proizvođači vozila ne zauzimaju više od 20 odsto te crne statistike.

 

novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *