DNS će u blok sa SNSD ako izbace Stevandića

Politika

Predsjedništvo i Glavni odbor DNS-a u subotu u Bijeljini će usaglasiti stav povodom predstojećih izbora i svojih kandidata za najznačajnije funkcije, poslije čega bi, u toku naredne sedmice, trebalo da dođe do razgovora sa SNSD-om i Socijalističkom partijom.

Kako je već nagovijestio lider DNS-a Marko Pavić, izvjestan je sporazum DNS-a sa SNSD-om, a krug funkcija o kojema mogu da razgovaraju je širok.

Kako je “Nezavisnim” rekao izvor blizak vladajućoj većini, SNSD je DNS-u za odustajanje od kandidature za predsjednika RS ili člana Predsjedništva BiH ponudio mjesto predsjednika Vlade ili predsjednika Narodne skupštine i još osam ministarskih mjesta u Vladi Srpske i Savjetu ministara BiH.

“SNSD-u treba bar 50.000 DNS-ovih glasova da bi bio siguran u pobjedu svojih kandidata”, rekao je taj izvor.

Ono što stvara nepoznanicu i komplikuje odnose DNS-a i SNSD-a jeste Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića.

Izvor tvrdi da je Pavić rekao lideru SNSD-a Miloradu Dodiku da DNS neće u ni u kakav predizborni blok čiji će član biti Stevandićeva Ujedinjena Srpska.

Upravo zbog toga lider DNS-a se javno usprotivio formiranju tzv. patriotskog bloka, ističući da ova stranka nije učestvovala u razgovorima o tome i da uopšte ne zna ko je inicirao tu priču.

A upravo Stevandić je javno propagirao patriotski blok i najavio članstvo svoje stranke u njemu.

“Izgubili smo četiri godine u međusrpskom obračunu Saveza za promjene sa RS. Zato sada pravimo kičmu srpske nacionalne politike, koja će se zvati patriotski blok i koja će suštinski biti suprotstavljena bosanskom bloku”, izjavio je nedavno Stevandić.

Koliko je Pavić odlučan u stavu da nema nikakve saradnje DNS-a sa Stevandićem, pa samim tim ni tzv. patriotskog bloka s njim, dokaz je njegova javna izjava da, ukoliko Dodik bude insistirao na bilo kakvoj vrsti predizborne koalicije sa Ujedinjenom Srpskom, ne isključuje mogućnost da DNS na izbore izađe ojačan sa četiri-pet stranaka koje žele zajednički nastup i da ponudi zajedničke kandidate i za predsjednika RS i za člana Predsjedništva BiH.

Kao što smo već objavili, u tom slučaju DNS bi na izborima oko sebe mogao da okupi nekoliko manjih partija, od kojih je jedna sasvim sigurno Narodna stranka sa Ognjenom Tadićem na čelu koja je preuzela veći dio članstva SDS-a na području tri izborne jedinice: Banjaluka, Prijedor i Lijevče. Upravo je Tadić nakon osnivanja Narodne stranke jedan od prvih sastanaka održao s Markom Pavićem, liderom DNS-a.

Pored toga DNS bi sasvim sigurno u tom slučaju išao na izbore sa svojim kandidatom za predsjednika Republike Srpske, a članstvo DNS-a složno je u ocjeni da je toj funkciji najbliži lider partije Marko Pavić.

Rukovodstvo DNS-a nedavno je održalo sastanak i sa jednom partijom sa sjedištem u Sarajevu sa kojom je dogovorilo zajednički nastup na predstojećim izborima u RS, ali i u kantonima u Federaciji BiH.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *