Robert Pleše: Moj otac je preminuo 2006. godine a još se nalazi na biračkom spisku!

Aktuelno

Po svemu sudeći i ove godine će se na biračkim spiskovima za lokalne izbore naći veliki broj imena odavno preminulih građana BiH. O tome svjedoči i primjer Roberta Pleše, čiji otac je preminuo prije 10 godina.

-Moj otac Mirko Pleše preminuo je 2006. godine. Od tada do dan-danas još uvijek nije skinut sa biračkih spiskova. Primijetio sam to nakon lokalnih izbora 2012. kada sam zatražio od općinskih službi da reaguju, kaže zastupnik naše stranke.

Dvije godine kasnije, na opštim izborima 2014. mirko Pleše ponovo je bio na biračkom spisku.

-Ponovo sam pokrenuo inicijativu da se njegovo, kao i ime ostalih preminulih građana, skine sa biračkog spiska. No, to do danas nije urađeno, te će i na prestojećim lokalnim izborima 2016. moj otac, kao i hiljade drugih preminulih građana BiH, ponovo biti na biračkim spiskovima, odnosno ponovo će postojati mogućnost da se manipuliše glasovima u njihovo ime, ogorčen je Pleše.

Osim narušavanja legalnosti, za njega je još važnija ljudska dimenzija, a to je da se vlasti bezosjećajno i bezobrazno poigravaju i skrnave uspomene na naše najmilije.

-Ovom prilikom želim, jasno i glasno navesti odgovorne, a to su: opštinske službe, matični uredi, opštinske izborne komisije, CIPS i IDEEA. Konkretno u slučaju mog oca, najveći krivac je IDEEA, koja je sigurno dobila informaciju, jer sam lično pokrenuo postupak, ali nije očigledno ništa uradila, kaže Robert Pleše.

On je u svoje ime i u ime hiljada građana Bosne i Hercegovine apelovao da državne službe i agencije rade posao za koji su debelo plaćene.

-Da nas više ne dovode u situaciju, gdje ćemo prilikom glasanja na biračkim spiskovima vidjeti imena našim mrtvih i misliti o tome ko će i kako će zloupotrijebiti njihov identitet, sve zbog toga da nečasno i nepravedno očuvaju plate i fotelje u koje su zasjeli. Takvima, koji su spremni na takav način da dobiju koji glas više na izborima, mogu poručiti samo jedno: Neka vas je stid i sram!

Robert Pleše je vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva i Opštinskom vijeću Opštine Novo Sarajevo.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *