Dodik pisao Gardijanu: Ne podržavamo tu paravojnu jedinicu, dođite u Banjaluku!

Aktuelno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo uredništvu britanskog Gardijana koji je 12. januara objavio tekst pod naslovom Russian-trained mercenaries back Bosnia's Serb separatists, u kojem se navodi da plaćenici koji su obučavani u Rusiji pomažu srpskim separatistima u BiH.

Dodik je u pismu naveo da je članak objavljen u Gardijanu “izazvao zabrinutost u RS i BiH” i demantovao tvrdnje da zvanična vlast u Republici Srpskoj “na bilo koji način podržava takvu paravojnu jedinicu”.

– Zabrinjava nas što su respektabilne novine poput Gardijana prenijele tekst sarajevskog portala bez ozbiiljnog provjerevanja činjenica ili traženja komentara od vlasti RS, navodi Dodik u pismu.

Podsjeća da ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić pripada opozicionoj stranci i da nije ponudio nikakve dokaze u korist navedenih tvrdnji.

Dodik u svom pismu navodi da ovakve informacije skreću pažnju s drugih bezbjednosnih izazova u BiH poput prisustva džihadista, povećanja broja pripadnika ISIL koji su se vratili u BiH, kao i nelegalnih tokova novca koji ugrožavaju stabilnost i bezbjednost RS i regije.

Dodik je na kraju pozvao novinare Gardijana da dođu u Banjaluku i sami se uvjere u navedeno.

– Plaćenici obučeni od strane Rusa pomažu formiranje paravojne jedinice za podršku srpskih separatističkih lidera u Bosni, prenio je “Gardijan”, pozivajući se na sarajevski portal “Žurnal”. Tu informaciju, naveo je britanski list, “potvrdio je i ministar bezbednosti Bosne, a stiže u vrijeme kada je Zapad zabrinut zbog ruskih napora da destabilizuju Balkan i zaustave priključivanje regiona NATO paktu”.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *