Tri moguća scenarija poslije referenduma

Aktuelno

Priča o Danu Republike Srpske nije završena zatvaranjem biračkih mjesta na juče održanom referendumu.

Prema procjenama analitičara i političara, moguće je da se desi nekoliko scenarija, kako zbog odluka institucija Srpske, tako i zahvaljujući djelovanju međunarodne zajednice u BiH.

Prvi scenario nagovijestio je prije nekoliko dana visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, koji je rekao da su moguće sankcije protiv političara u RS zbog održavanja referenduma, odnosno ignorisanja odluke Ustavnog suda BiH.

Incko je najavio da će, nakon izjašnjavanja građana RS, ponovo zasjedati Upravni odbor Saveza za provođenje mira u BiH (PIK), koji bi mogao da ga ovlasti da upotrebi tzv. bonska ovlaštenja.

Prema nekim procjenama, Incko bi mogao da djeluje prventveno prema poslanicima Narodne skupštine RS jer oni formalno stoje iza odluke o raspisivanju referenduma. Pominju se sankcije poput zabrane putovanja u EU i zamrzavanja imovine i bankovnih računa.

Dok je predsjednik RS Milorad Dodik izjavio da ga ne zanimaju eventualne sankcije, pitanje je kako bi na njih reagovali ostali političari u RS, koji su mnogo „slabije karike“ od Dodika. U priči o sankcijama uklapa se i prijetnja krivičnim procesuiranjem političkih lidera RS zbog ignorisanja „konačne i obavezujuće“ odluke Ustavnog suda BiH.

Drugi scenario jeste da RS odbaci sve potencijalne sankcije međunarodne zajednice i da u Zakonu o praznicima i dalje stoji da je 9. januar Dan Republike. U toj opciji treba imati u vidu ono što predlaže srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, a to je da se u zakonu doda da ga ne moraju praznovati oni koji to ne žele, odnosno da to za njih bude radni dan kao i svaki drugi.

Treća opcija je da Narodna skupština RS formalno ispoštuje odluku Ustavnog suda BiH, tako što bi Dan Republike preimenovala u neki sličan naziv, poput dana državnosti.

Dok bi takvim rješenjem vjerovatno bili zadovoljni stranci i Bošnjaci u BiH, takav korak istovremeno bi bio negiranje samog rezultata referenduma, čije pitanje je glasilo: Da li ste za to da se 9. januar slavi i obilježava kao Dan Republike? Dakle, Dan Republike, a ne dan državnosti ili tome slično.

Građanima neće biti bolje

Na pitanje kako će referendum uticati na životni standard stanovništva u RS, ekonomista Zoran Pavlović kaže: „Neće im biti bolje, a može im biti gore.“

Pavlović je naglasio da investitori nisu zainteresovani da se pojave u zemlji u kojoj nije stabilna politička situacija, jer to znači da ne mogu da se oslone na institucije države.

– Ovo je velika šteta koja je napravljena za potrebe političkih stranaka, jer ovakva politička situacija loše utiče na razumjevanje poslovnog ambijenta u RS. Bilo ko iz inostranstva neće razumjeti da je riječ o domaćem folkloru, misliće da je u pitanju nešto mnogo ozbiljnije. U tom slučaju, ugrožen je njegov novac i njegove investicije – objašnjava Pavlović za „EuroBlic“.

O socijali nema referenduma

Sociolog Nemanja Đukić smatra da bi, nakon jučerašnjeg referenduma, građani RS lako usvojili praksu da na isti način odlučuju i o drugim važnim političkim pitanjima.

– Međutim, problem je što to ne odgovara međunarodnoj zajednici u BiH, jer procjenjuje da bi to bilo suprotno njihovim interesima. Što se tiče socijalnih i ekonomskih pitanja, mislim da o njima referendum nikada neće biti raspisan, jer to nije u interesu nacionalnih političkih elita koje su poprilično kompromitovane. Praksa je da kada god imate ozbiljno socijalno-ekonomsko pitanje, skrenete pažnju nečim što je manje važno. Ali, mislim da bi referendum u RS mogao da bude od koristi Hrvatima, koji zagovaraju treći entitet u BiH – zaključuje Đukić.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *