SDS pisao direktoru RTRS: Prešli ste crvenu liniju!

Aktuelno

Srpska demokratska stranka uputila je otvoreno pismo generalnom direktoru Radio-televizije Republike Srpske Drašku Milinoviću u kojem mu ukazuju na neprofesionalan rad uredništva Javnog RTV servisa.

SDS je reagovao saopštenjem na vijest o najavi ubistva nekog od istaknutih opozicionara i pozvao ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača da utvrdi tačnost navoda o atentatu.

RTRS nije objavio ovo saopštenje SDS, nakon čega je uslijedilo otvoreno pismo Milinoviću koje prenosimo u cjelosti:

Gospodine Milinoviću,

trećega marta, u trećem „Dnevniku“, Radio-televizija Republike Srpske objavila je vijest iz anonimnih izvora u kojoj je najavljeno ubistvo nekoga od istaknutih opozicionara u Republici Srpskoj. Dan kasnije odbili ste da objavite saopštenje Srpske demokratske stranke u kojem od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača tražimo da odgovori da li su navodi o atentatu tačni i šta je učinio da zaštiti ljudske živote ukoliko je vijest istinita.

Gospodine Milinoviću, zašto je RTRS ignorisao saopštenje i pitanja Srpske demokratske stranke? Da li ste uopšte znali da se to desilo? Da li ste znali da je urednik informativnog programa javnog servisa odlučio da ignoriše saopštenje Srpske demokratske stranke? Ukoliko ste znali za to, onda ste saučesnik u novinarskom zločinu. Ako za to niste znali, onda Vam, još jednom, po ko zna koji put, ukazujemo na neprofesionalno ponašanje urednika informatvnog programa Radio-televizije Republike Srpske.

Da li kuća na čijem ste čelu priziva i opravdava ubistvo članova opozicije, pritom unaprijed pravdajući režim i glavnog i odgovornog urednika RTRS-a Milorada Dodika? Podsjećamo Vas da RTRS godinama vodi kampanju protiv opozicije. To je više nego sramna zloupotreba javnog servisa kojega je Vaš patrijski šef nedavno nazvao „javnom kućom“.

Gospodine Milinoviću, Radio-televizija Republike Srpske godinama na leđa opozicije stavlja mete i pravi nepremostive jazove u društvu. Nedavne sudske presude govore kako to radite. Izmislili ste prije dvije godine vijest o tome da Fondacija „Džordž Soroš“ finansira opoziciju. Sud je dokazao da ste lagali. Na adresu javnog serisa su stigle i kazne Regulatorne agencije za komunikacije. Bar to govori kako i na koji način pišete vijesti i „istraživačke“ tekstove.

Gospodine Milinoviću, zašto u prilogu o najavi atentata niste tražili stav Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske? Da li ste se plašili odgovora? Da li ste se, gospodine Milinoviću, uplašili da ste prešli „crvenu liniju“ u stavljanju meta na naša leđa, pa sad spremate alibi i režimu i sebi u slučaju da se nekom od nas nešto desi?

I na kraju, gospodine direktore, ne ulazeći u to da li ste upoznati sa razlozima zbog čega je RTRS izbjegao da objavi naše saopštenje, tražimo od Vas kao generalnog direktora RTRS-a da u skladu sa profesionalnim i etičkim novinarskim standardima objavite isto.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *