Vučurević dobio agreman od Slovenije, propalo Dodikovo lobiranje

Aktuelno

Slavko Vučurević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, uskoro će preuzeti dužnost ambasadora Bosne i Hercegovine u Sloveniji, saznaje Istinito.

Iako je bilo velikog otpora imenovanju Slavka Vučurevića na ovu poziciju, u prvom redu iz vrha vlasti Republike Srpske, Istinito saznaje da je vlada Slovenije već izdala agreman za Vučurevića i da će on diplomatskim putem biti uručen MIP-u Bosne i Hercegovine.

Agreman bi, prema saznanjima iz MIP-a Slovenije, u Sarajevo trebalo da stigne već naredne sedmice, nakon čega još ostaje da Slavko Vučurević uruči akreditivna pisma predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru, čime će i zvanično stupiti na dužnost ambasadora Bosne i Hercegovine u Ljubljani.

Najveći protivnik ulaska Vučurevića u diplomatiju bio je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik, koji je sa bivšim gradonačelnikom Trebinja imao više verbalnih duela u medijima.

Izvori Istinito navode da je Dodik pokrenuo veliku medijsku, ali i diplomatsku kampanju kako bi pokušao da osujeti imenovanje Slavka Vučurevića za ambasadora u Ljubljani, koristeći pri tom sva raspoloživa sredstva. U hajku protiv Vučurevića uključili su se i Dodikovi poslovni partneri, listom tajkuni sa kriminalnim pedigreom.

DODIKOVA PODMETANJA

Dodik se prije Nove godine u Banjaluci sastao sa slovenačkim poslanikom Socijaldemokratske stranke Janom Škobernetom i njegovim ocem, suvlasnikom kompanije Ekoteh, Markom Škobernetom. Zajednička fotografija objavljena je na Facebook stranici „Srcem za Srpsku“ uz opis koji govori o humanitarnoj akciji koju organizuje Dodik i podršci koju pruža slovenačka delegacija.

Poslovne veze Škoberneta i Dodika sežu godinama unazad i to preko mariborske građevinske kompanije CPM koja je poslovala u Republici Srpskoj. Direktor CPM puteva u Mariboru, koje su u stečaju, bio je Janez Škoberne. Vlada Boruta Pahora obećala je 2010. godine 300 miliona eura vrijedan ugovor za izgradnju autoputa između Banjaluke i Doboja, ali posao nije realizovan zbog neadekvatnih bankarskih garancija. CPM je bio angažovan i na probijanju tunela Čemerno, ali je kompanija ulaskom u stečaj ostavila milionska dugovanja prema dobavljačima i podizvođačima, a nije ispunila obaveze i poslove koji su joj bili avansno plaćeni.

U kampanji protiv Vučurevića, koja je vođena putem medija ali i direktnim lobiranjem, osim tajkunskih, bile su korišćene i diplomatske veze, ali očito bezuspješno.

U pojedinim slovenačkim medijima Vučurević je bio satanizovan i proglašavan “Kraljem skandala”, kao osoba “sumnjivih kompetencija”, poznat po “vulgarnostima, svađama sa najvišim političkim funkcionerima i crkvenim velikodostojnicima, prijetnjama, šovinističkim izjavama i kontroverznim poslovima”.

Mjesto ambasadora u Sloveniji, koje je po principu rotacije u tekućem mandatu pripadalo Bošnjacima, pripalo je Srbima nakon što je u maju 2016. godine potvrđeno da Nermana Hadžijahić, koju je predložio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na inicijativu lidera SBB-a Fahrudina Radončića, nije dobila agreman zbog koruptivnih aktivnosti njenog muža Zijada Hadžijahića, bivšeg uposlenika Ambasade SAD u BiH.

Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović navodno je iz revolta odustao od imenovanja drugog kandidata, pa je na tu dužnost srpski član Predsjedništva kandidovao Slavka Vučurevića.

Mjesto ambasadora BiH u Sloveniji upražnjeno je skoro tri godine.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *