Oštro suprotstavljeni stavovi oko izvještaja o slučaju “Dragičević”

Aktuelno

Izvještaj Anketnog odbora o slučaju stradanja banjalučkog studenta Davida Dragičevića na dnevnom je redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), zakazane u utorak, 3. jula, u Banjaluci. Sudeći po izjavama sagovornika Vijesti.ba, zaključci ovog tijela neće dobiti većinsku podršku narodnih poslanika.

Anketni odbor, formiran odlukom NSRS u cilju sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa smrću Davida Dragičevića, 5. juna je usvojio izvještaj i zaključke u kojima se, između ostalog, navodi da smatraju da postoje osnovi sumnje da je ovaj 21-godišnji mladić ubijen i očekuju da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo RS sa odgovarajućom tužilačkom odlukom.

“To pitanje treba ponovo razmotriti u Narodnoj skupštini RS, kako bismo ga sagledali iz svih uglova, te kako bismo kao odgovorni i racionalni ljudi donijeli odluku koja je najispravnija. Naša odluka sigurno zavisi od odluke Tužilaštva RS. Dakle, mi ne možemo da odlučujemo umjesto Tužilaštva i ne možemo postaviti NSRS kao organ koji odlučuje ko je, a ko nije ubica ili da li ima ubistva ili ne”, kazao je za Vijesti.ba potpredsjednik entitetskog parlamenta i predsjednik stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić.

On je naglasio da NSRS može da izmijeni zakon ili odredi visinu kazne, te da treba analizirati društvene aspekte pod kojima se dešavaju ovakve tragedije i u skladu sa tim može sagledati političku odgovornost ili procijeniti politički trenutak, ali da ova institucija ne može određivati i odlučivati ono što je u nadležnosti istražnih organa.

“Podjela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast je nešto što je naša neminovnost i okvir u kojem možemo da se krećemo. Bez obzira na sve stvari koje su vezane za empatiju i neku gorčinu koju svi osjećamo zbog raznih aspekata ove tragedije, ne smijemo to da postavimo na drugačiji način. U svakom slučaju, nakon rasprave ćemo odlučiti šta je najpametnije”, zaključio je Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković u razgovoru za Vijesti.ba istakao je da zaključci Anketnog odbora ne mogu biti prihvaćeni jer su u suštini politikantski.

“Uz sve poštovanje prema porodici Dragičević i tom slučaju, suludo je i bilo bi bezobrazno, drsko i neozbiljno da narodni poslanici, kao političke ličnosti, kvalifikuju to djelo. Na osnovu čega to mogu? Na osnovu čega neko u zaključke može da uvrsti da se radi o teškom ubistvu ili nečemu drugom? To samo može tužilac, koji ima činjenice i dokaze. Dakle, Tužilaštvo RS treba dati kvalifikaciju djela, a ne NSRS i narodni poslanici. Iz tog razloga, bez obzira na tragediju, ne smije se praviti presedan”, potcrtao je Višković.

U tom kontekstu, šef Kluba SNSD-ovih poslanika postavio je javno pitanje – ukoliko Anketni odbor može dati kvalifikaciju djela, znači li to da raspolaže odreženim dokazima koje Tužilaštvo RS nema?

“U najmanju ruku, pozvao bih Tužilaštvo RS da te ljude pozove na informativni razgovor i da traži obješnjenje na osnovu kojih dokaza daju kvalifikaciju djela”, poručio je Višković.

Ponovio je kako je neozbiljno da narodni poslanici kvalifikuju djelo, bez da se Tužilaštvo RS ne izjasni po ovom pitanju.

“Zbog toga ni kao čovjek, ni kao predsjednik poslaničkog Kluba, ne mogu dozvoliti da budemo uvučeni u tako prljavu politikantsku priču. Ako Tužilaštvo RS još ne može izaći u javnost sa kvalifikacijom djela, suviše je neozbiljno da to rade narodni poslanici. Smatram da to vrijeđa porodicu, jer im ne pomaže”, naveo je Višković za razgovoru za Vijesti.ba.

Poslanicima opozicionog bloka, kako su pojasnili za naš portal, jasno je da zaključci Anketnog odbora o slučaju smrti banjalučkog studenta neće biti usvojeni.

“Zaključci su nešto što je konstruktivnog karaktera. Oni ne obavezuju institucije RS, ali im daju vrlo značajan imperativ i poruku da su skrenuli sa svoje zakonske uloge. U konkretnom slučlaju mislim na Tužilaštvo RS”, pojasnio je u razgovoru za Vijesti.ba poslanik u Klubu PDP-a u NSRS Adam Šukalo.

On tvrdi da je Anketni odbor uradio ispravan i zakonit poslovnički posao, budući da je kvalifikaciji svih elemenata sagledanih u javnom saslušanju predstavnika institucija, utvrdio čitav niz kontradiktornosti, nelogičnosti i zloupotreba.

“U kontekstu kvalifikacije, Anketni odbor dao je naznake Tužilaštvu RS u kom pravcu bi trebalo da se kreće. Tužilaštvo nema obavezu da prihvati stavove Anketnog odbora, ali ima obavezu da otvori postupak i da ga definiše na način da se kaže da su krenuli u postupak u vezi sa istragom ubistva Davida Dragičevića”, smatra Šukalo.

Ovaj narodni poslanik posebno je ukazao na činjenicu da se Anketni odbor uradio ono što, prema Zakonu o javnim tužilaštvima, ima obavezu da uradi bilo koja institucija u RS, a samim tim i NSRS.

“Naime, obaveza institucija je da se na bazi saznanja, indicija i informacija koje imaju, prijave određena krivična djela, što je Anketni odbor svojim zaključkom i uradio”, precizirao je Šukalo.

Uz ponovnu konstataciju da je Anketni odbor uradio ispravan i zakonit postupak, najavio je da će podržati zaključke ovog tijela.

“Vladajuća većina osnovala je Anketni odbor misleći da opozicija ništa neće uraditi i da neće napraviti posao kakav je napravljen kroz saslušanje predstavnika institucija. Sada su se poslanici te koalicije našli u situaciji da treba nešto da izglasaju, a oni to ne smiju”, tvrdi poslanik SDS-a u NSRS Davor Šešić u izjavi za Vijesti.ba.

Komentarišući navode predstavnika vlasti da NSRS nije nadležna, ovaj SDS-ov poslanik rekao je da takve tvrdnje dolaze nakon što je Anketni odbor završio posao koji mu je naložila vladajuća koalicija.

“Mislili su da će teret odgovornosti ili nerada prebaciti na poslanike opozicije koji su bili u Anketnom odboru. Sada kad su odradili posao i donijeli zaključke, kolege iz vlasti pravdaju se da to nije posao Anketnog odbora, nego Tužilaštva RS. Treba im postaviti pitanje zašto su predlagali formiranje Anketnog odbora? Zašto nisu dozvolili da se ovim pitanjem bavi Odbor za bezbjednost, koji je u svakom slučaju bio pozvaniji da uradi određeni posao? Sve je prebačeno na Anketni odbor, jer su očekivali da on ništa neće uraditi. No, kolege iz opozicije su ozbiljno pristupile i odradile taj zadatak”, zaključio je Šešić.

N.Ć./Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *