Dodik: Borenović zloupotrebio Anketni odbor

Aktuelno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da su mnoge stvari nastale nakon smrti Davida Dragičevića potpuno ispolitizovane i da je došlo do zloupotrebe institucija, te da neko namjerno drži taj predmet i bira vrijeme kada će nešto činiti ili ne činiti.

Dodik je rekao da je na djelu potpuna politizacija događaja, da razumije porodicu i oca nastradalog mladića, te da je smatrao da bilo šta što otac nekome kaže ne treba da se uzme za zlo, jer je riječ o ocu koji je izgubio sina, ali da su mnoge druge stvari oko tog događaja potpuna politizacija i zloupotreba institucija.

“Zloupotreba institucija je i tužilaštvo, koje nije našlo za shodno da sve ovo vrijeme ne preduzme ništa dalje od početka. Tužilaštvo je uvijek bilo mjesto za kvalifikaciju i dalju istragu ali, nažalost, u tužilaštvu imamo ljude koji nisu sposobni da rade svoj posao, koji su se prvi put suočili sa pritiscima i ne znaju šta da učine”, istakao je Dodik.

On je izrazio očekivanja da će tužilaštvo sve što bude radilo učiniti u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa bježanjem od svoje odgovornosti.

“Mi godinama unazad govorimo o nesposobnosti tužilaštva i ovdje je to viđeno. Smatrao sam da će nakon posebne sjednice Narodne skupštine biti spremnosti da se nešto učini, ali i od toga je prošlo dva mjeseca i oni opet ništa ne čine”, rekao je Dodik.

On je naglasio da instuticije u Srpskoj nisu nikad, poput /predsjednika Anketnog odbora Narodne skupštine Branislava/ Borenovića, prejudicirali slučaj, već su samo rekli da tužilaštvo treba da završi svoj posao.

“Da li je riječ o ubistvu ili zadesnoj smrti jedino tužioci mogu da kažu. Zašto nisu radili svoj posao? Za to bi trebalo da odgovaraju”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da narod i institucije ne imenuju tužioce i da to čini neko drugi, jer su prije deset godina stranci ovdje modelirali pravni sistem i odlučili ko je prva postava tužilaca i sudija u Republici Srpskoj, te time nametnuli sistem koji nema odgovornosti prema javnosti i instuticijama.

“Jedino što ostaje jeste da MUP ili ja podnesemo krivičnu prijavu protiv postupajućeg tužioca za nečinjenje i za to postoje razlozi. Ovdje neko namjerno drži ovaj slučaj, namjerno bira vrijeme kad će činiti ili neće činiti. To je potpuna neodgovornost”, naglasio je Dodik.

Dodik, koji je lider SNSD-a, rekao je da sve što se bude dešavalo u budućnosti biće vezano za tužilaštvo i da je tu odgovor za sve.

On je ponovio da poslanici SNSD-a neće glasati za izvještaj Anketnog odbora na sjednici Narodne skupštine, zato što je Anketni odbor zloupotrijeo zakonska i svaka druga prava.

Dodik je rekao da je Borenović, kao predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine formiranog da utvrdi okolnosti vezane za stradanje Davida Dragičćevića, zloupotrijebio ovaj odbor te da je sve učinio da pokaže da nije dostojan javne obaveze i javne dužnosti.

Komentarišući krivičnu prijavu koju je Borenović najavio protiv njega i ministar unutrašnjih poslova Dragana Lukača zbog “stavova iznesenih o radu Anketnog odbora”, Dodik je naveo da je Borenović ispao naivan kada je prihvatio da vodi Odbor.

“Čovjek je politički ostrašćen, izgubljen u vremenu. Dozvolio je sebi da okvalifikuje djelo, što nije imao pravo da učini. Na osnovu onih koje je saslušao nije ni mogao da zaključi ono što je zaključio, a mogao je da sasluša i oca nastaradalog mladića i neke važnije javne radnike”, rekao je Dodik novinarima.

On je ocijenio da je riječ o potpunoj zloupotrebi Anketnog odbora, nesposobnosti i zaključcima koji su negdje sa strane napisani.

“Borenović nema ni obrazovanje da bi mogao onako da zaključuje, ali to je Branislav Borenović, politički luzer godinama, koji pokušava da se predstavi ovom narodu kao neki branilac, a u suštini je riječ o podaniku stranih obavještajnih službi, prije svega Britanaca, i uvijek je spreman da uradi sve što od njega očekuju”, ocijenio je Dodik.

On je dodao da Borenović ne odustaje od toga da sve što može učini protiv ovog naroda.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *