Dankan: Teški i organizovani kriminal, terorizam i ekstremizam su prijetnje koje ne poznaju granice

Aktuelno

“Želimo da londonski samit ima stvarni uticaj na živote građana zapadnog Balkana. Tako da ćemo se fokusirati na vrlo praktična pitanja poput korupcije i organizovanog kriminala. Po prvi put, okupili smo i ministre unutrašnjih poslova regiona.”

Pred početak Samita o zapadnom Balkanu koji se od 9-10. jula održava u Londonu, britanski ministar za evropska pitanja sir Alan Dankan je uputio sljedeću poruku:

– Ove sedmice, Ujedinjeno Kraljevstvo će zaželjeti dobrodošlicu liderima iz cijele Evrope na samitu o budućnosti zapadnog Balkana.

Ovaj sastanak se održava u vrijeme povećanog optimizma u regionu. Grčka i Makedonija su postigle napredak u rješavanju pitanja imena, pokazujući kako se promjena može brzo desiti kada se vlade posvete evropskim vrijednostima.

Ujedinjeno Kraljevstvo takođe za cilj ima miran, prosperitetan i demokratski zapadni Balkan, uvriježen u evropskim vrijednostima i koji doprinosi evropskoj sigurnosti. Mi uviđamo ogromni potencijal regiona i našeg partnerstva.

U isto vrijeme, vaši problemi su i naši problemi. Teški i organizovani kriminal, terorizam i ekstremizam – sve su to prijetnje koje ne poznaju granice. Istorija nas uči da je stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana isprepletena sa stabilnošću i sigurnošću cijele Evrope.

Kao dio dugoročne predanosti Ujedinjenog Kraljevstva regionu, želimo da londonski samit ima stvarni uticaj na živote građana zapadnog Balkana. Tako da ćemo se fokusirati na vrlo praktična pitanja poput korupcije i organizovanog kriminala. Po prvi put, okupili smo i ministre unutrašnjih poslova regiona.

Želimo ojačati regionalnu saradnju po pitanju ekonomskog razvoja i razvoja infrastrukture. Pojedinačno, ekonomije zapadnog Balkana su relativno male. Ali, ako se radi zajedno na jačanju povezanost, uklanjanju prepreka u trgovini i poboljšanju poslovne klime, može se postići brži ekonomski rast. Tako možete privući investicije i otvoriti radna mjesta.

Mladi ljudi su najveće bogatstvo regiona. Ali, mora se više raditi kako bi se iskoristio njihov potencijal. Samit u Londonu će predstaviti inicijative koje će pomoći mladim poduzetnicima, posebno u digitalnom sektoru i osigurati da sljedeća generacija ima vještine potrebne da bude konkurentna na globalnom tržištu.

U isto vrijeme, dobrosusjedski odnosi i rješavanje pitanja ostavštine devedesetih su ključni za ostvarivanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta kojim svi težimo.

Ujedinjeno Kraljevstvo zna iz iskustva u Sjevernoj Irskoj koliko teška i bolna mogu biti ova pitanja. Mir se ne postiže automatizmom nakon završetka konflikta, nego se mora njegovati unutar društvenih zajednica i preko granica. To zahtjeva dalekovidnost i hrabro liderstvo.

Radujemo se što ćemo zaželjeti dobrodošlicu vladama Zapadnog Balkana na samitu u Londonu i uvijek ćemo stajati uz one koji žele pozitivnu promjenu. Ako radimo zajedno, možemo stvoriti bolju budućnost za region.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *