Dodik i Čović izrazili podršku evropskom putu BiH

Aktuelno

Lideri SNSD i HDZ BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, danas su, na sastanku u Banjaluci, ponovo izrazili podršku evropskom putu BiH i najavili nastavak saradnje u privredi, kulturi i drugim oblastima života.

Dodik je, međutim, upozorio da će Srpska napustiti evropski put ukoliko zbog provođenja referenduma uslijede sankcije.

– Nije logično da se neko zalaže za evropski put, a da ne propagira partnerstvo – naveo je on.

Dodaje i da RS ne prihvata trenutni odnos snaga na nivou BiH.

– Savez za promjene jeste legalan, ali nema legitimitet da zastupa interes RS. Situacija u BiH je rovita, jer postoji mnogo problema. Izbjegava se dijalog, pokušavaju se nametnuti rješenja – smatra Dodik.

Ističe da je sa Čovićem razgovarao i o odnosima sa Srbijom i Hrvatskom.

– Treba omogućiti da dominatan politički stav u ove dvije zemlje bude poštivanje Dejtonskog sporazuma. Neki političari ne razumiju problem oko Dejtona. Osnovni međunarodni sporazum je prekršen na štetu i Hrvata i Srba, jer su visoki predstavnici mijenjali ovaj sporazum. Srbima su, na primjer, otete nadležnosti – objasnio je Dodik.

Kao jedan od problema u odnosima Srba i Hrvata u BiH ukazao je na čin priznavanja rezultata popisa od strane pripadnika hrvatskog naroda.

Dragan Čović je najavio niz sastanaka između različitih političkih stranaka u narednih 10-ak dana.

– Borimo se za apsolutnu ravnopravnost hrvatskog naroda sa ostalim narodima u BiH. Usvajanje 200 amandmana na Ustav BiH je neprihvatljivo, jer time nije riješeno nijedno teško pitanje. Unutrašnjim dogovorom tri naroda će i to vjerovatno biti riješeno – kazao je Čović.

On smatra da je srpski narod kroz referendum i lokalne izbore pokazao kako promišlja u ovom trenutku.

– Sankcije nikom nisu donijele dobro u BiH. Ustav i institucije se moraju poštivati, a među njima su i institucije RS – rekao je lider HDZ BiH.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *