Hoće li Dodiku biti zabranjeno učešće na izborima!?

Aktuelno

Antidejtonsko djelovanje, izjave protiv BiH, otvorene prijetnje i napadi, atmosfera straha koju Dodik i njegovi politički i kriminalni jastrebovi šire u Republici Srpskoj uoči oktobarskih izbora, razlozi su zbog kojih bi lideru SNSD moglo da bude zabranjeno učešće na izborima, saznaje Istinito.

Nakon što su SAD uvele sankcije potpredsjedniku SNSD i poslaniku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću, zbog dokazanog učešća u korupciji, otvara se pitanje njegove kandidature na predstojećim izborima. To automatski povlači i paralelu sa liderom SNSD Miloradom Dodikom, kome su SAD takođe uvele sankcije početkom 2017. godine i to zbog antidejtonskog djelovanja.

U pojedinim medijima se uveliko spekuliše da bi neke strane ambasade od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH mogle zatražiti da sankcioniše Milorada Dodika i spriječi njegovu kandidaturu za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Navodno su zapadne sile i više nego zabrinute zbog političkog djelovanja SNSD-a i odnosa koje funkcioneri ove stranke imaju s Rusijom, jer se postupanja Dodika i njegovih parlamentaraca direktno održavaju na nacionalnu sigurnost zapadnih zemalja, prenosi portal Klix.

Od kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) zatražili smo potvrdu informacije da će naredne sedmice biti održana sjednica Savjeta za implementaciju mira (PIK), na kojoj bi se raspravljalo o eventualnoj suspenziji Milorada Dodika.

– Visoki predstavnik se redovno sastaje sa Upravnim odborom Vijeća za provedbu mira na nivou ambasadora, kako bi razmatrali prilike u zemlji. Dnevni red ovih sastanaka nije javan, glasio je kratak odgovor iz OHR.

Budući da OHR nije ni potvrdio, niti demantovao mogućnost održavanja sjednice PIK-a, ostaje nejasno i da li je neko od ambasadora zemalja EU ili SAD zatražio Dodikovu suspenziju.

Za sada je jedino poznato da je visoki predstavnik posljednjih dana primio nekoliko pisama od političara i intelektualaca u kojima je pozvan da iskoristi bonska ovlašćenja i zabrani političko djelovanje predsjedniku SNSD Miloradu Dodiku.

Kandidati za članove Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić (Platforna za progres) i Amer Jerlagić (Stranka za BiH) poslali odvojena pisma visokom predstavniku.

Hadžikadić je u pismu naveo da izostanak adekvatne reakcije Incka na izjave Milorada Dodika neće samo biti znak da se OHR ne zanima za svoje dužnosti u Bosni i Hercegovini, nego i da prećutno odobrava interno rušenje države i njenih institucija koje su mnogi mukotrpno gradili boreći se s raznim ograničenjima ustava koji je ovoj zemlji nametnut kroz Dejtonski mirovni sporazum.

– Ja vas ovim putem, kao kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozivam da napravite izuzetak u odnosu na svoju dosadašnju praksu nekorištenja bonskih ovlasti i Milorada Dodika trajno udaljite iz izbornog procesa, napisao je Hadžikadić.

On je Incka podsjetio i da je na upit novinara RTRS-a da li je njegov politički motiv i danas nezavisna Republika Srpska, Dodik odgovorio: “Naravno, ja to i ne krijem”. U istom intervjuu, također je rekao: “Bosna i Hercegovina nije moja država”.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić u svom pismu Inzku je naveo da su posljednje Dodikove izjave “da ga BiH ne interesuje i da je njegov krajnji politički cilj nezavisna Republika Srpska” prelile čašu, pa makar se radilo o politikanstvu.

– Do sada ste/smo trpjeli njegove protiv ustavne i protiv državne izjave, ali ovaj put se radi o kandidatu za člana Predsjedništva BiH i od vas očekujemo jasnu reakciju. S ovakvim izjavama ni u jednoj zemlji svijeta ne bi mogao biti kandidat za predsjedništvo države. Gospodine Inzko, od vas očekujemo da kao konačni tumač civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma primjenite svoje ovlasti i Dodika suspendujete iz političkog života u Bosni i Hercegovini, napisao je Jerlagić.

Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH pisao je i predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu akademik Suad Kurtćehajić.

– Minimum ispod koga se ne bi smjelo ići jeste da se njemu lično zabrani izlazak na izbore jer ne može član Predsjedništva BiH ili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine biti osoba koja izjavljuje da Bosna i Hercegovina nije njegova država ili da mu je politički cilj nezavisna Republika Srpska što znači kraj Bosne i Hercegovine. Za udaljavanje Dodika iz politike ne treba vam Vijeće za implementaciju mira jer je ono vaš savjetodavni, a ne naredbodavni organ, napisao je Kurtćehajić.

Iako mnogi smatraju da bi ovakvi zahtjevi koji dolaze iz Sarajeva mogli da budu vjetar u leđa Dodikovoj izbornoj kampanji u Republici Srpskoj, naročito među desno orijentisanim biračima, tehnički, Dodik bi ipak mogao da bude uklonjen sa liste, što bi značilo i kraj njegove političke karijere.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *