CIK BiH kaznio SZP i Govedaricu zbog jezika mržnje

Aktuelno

CIK BiH kaznila SZP sa 7.000 KM, a Vukotu govedaricu sa 5.000 KM novčane kazne zbog korišćenja jezika koji podstiče na nasilje i širenje mržnje.

Centralna izborna komisija utvrdila je da je Savez za pobjedu (Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa), odgovoran što je Vukota Govedarica, kandidat ovog političkog subjekta za predsjednika Repubike Srpske, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH.

Zbog toga mu se, na osnovu odredbe člana 6.7 tačke 1. i primjenom člana 19.9 stav (1) tačka j) Izbornog zakona BiH, izriče novčana kazna u iznosu od 7000,00 KM (slovima: sedam hiljada konvertibilnih maraka) koje će snositi solidarno članice ove koalicije Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa, u iznosu od po 3.500,00 KM.

Utvrđeno je da je Vukota Govedarica, kandidat političkog subjekta Savez za pobjedu za predsjednika Republike Srpske dana 15.09.2018 godine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH, pa mu se u skladu sa članom 6.7 stav (1) tačka 1) i člana 19.9 stav (4) Izbornog zakona BiH, izriče novčana kazna u iznosu od 5.000,00 KM (slovima: pet hiljada konvertibilnih maraka).

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv njih se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

– Zar ona, čiji je djed Pejo Marić bio ustaški satnik koji je satirao i palio srpska sela oko Dervente, a ujak borac Hrvatskog vijeća odbrane, da pominje otadžbinski rat?! Ako išta zna o Vozući i koridoru, kao što se hvali, vjerovatno zna iz priča koje joj je ujak pričao. A ako je Hercegovka, sigurno nije iz istočne, nego zapadne Hercegovine, ili Herceg-Bosne, kako je njeni zovu”, kazao je predsjednički kandidat SzP Vukota Govedarica, reagujući na izjavu predsjedničkog kandidata SNSD Željke Cvijanović o njemu i njegovoj porodici.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *