Radović smijenjen pod političkim pritiskom

Aktuelno

Politički pritisak Nadzornog odbora Nove banke, koji je tražio da podnese ostavku, predsjednik Uprave te banke Milan Radović je odbio, nakon čega je smijenjen, saznaje portal Capital.

Zasjedanje Nadzornog odbora trajalo je cijeli dan, a članovi NO su od Radovića tražili prvo da podnese ostavku.

Nakon što je on to odbio, ističući da ima odlične poslovne rezultate na čelu Nove banke, Nadzorni odbor je odlučio da ga smijeni.

Prema saznanjima Capitala, Radović je isticao da nema potrebe da podnosi ostavku jer, pored dobrih rezultata, s druge strane još uvijek nije u sukobu interesa ni po Zakonu o bankama, ni po Zakonu o sukobu interesa, jer poslanički mandat koji je osvojio u Narodnoj skupštini Republike Srpske još nije verifikovan.

Međutim, članovi NO su očigledno podlegli političkom pritisku i smijenili Radovića.

Za novog direktora imenovan je Goran Aviljaš, dosadašnji zamjenik predsjednika Uprave Banke.

Podsjetimo, na proteklim opštim izborima Radović je bio kandidat DNS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Izborne jedinice.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik ranije je rekao da će DNS morati da se oslobodi “mangupa” u svojim redovima ako želi u vlast, a do sada je smijenjeno više kadrova te stranke iz lokalnih i republičkih institucija.

Radović na čelu Nove banke od od 2010. godine

Doc. dr Milan Radović rođen je u Sarajevu 21.08.1974. godine, gdje je završio osnovnu školu. Matematičku gimnaziju je pohađao u Sarajevu i Beogradu. Studije Ekonomskog fakulteta je završio u Banjoj Luci, a zvanje magistra ekonomskih nauka stekao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, odbranivši tezu „Strategijsko upravljanje rizikom bankarskih kredita”.

Doktorsku disertaciju na temu „Strategije ALM koncepta u procesu upravljanja kreditnim rizikom banke” odbranio je 26.12.2013. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Bogato radno iskustvo sticao je radom u više banaka u Bosni i Hercegovini, a dužnost predsjednika Uprave Nove banke AD Banja Luka obavlja od 2010. godine.

Nosilac je brojnih prestižnih nagrada za najboljeg menadžera u bankarstvu: “Najbanka i najmenadžer regiona” za 2017. i 2014. godinu priznanje Evropskog udruženja menadžera i časopisa Euromanager, „Menadžer” 2009, 2011, 2012. i 2013. godine, kao i nagrade „Najmenadžer-desetljeća” u organizaciji Direkcije Agencije za izbor najmenadžera BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope.

Obavlja funkciju potpredsjednika Udruženja banaka BiH i funkciju predsjednika Upravnog odbora Rukometnog kluba Borac m:tel. Na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu drži nastavu na predmetu “Finansijske institucije i tržišta”.

Capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *