Mektić: Vrijeme je za reformu pravosuđa

Aktuelno

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da su Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH i njegov predsjednik Milan Tegeltija najodgovorniji za, kako ocjenjuje, katastrofalno stanje u domaćem pravosuđu.

U intervjuu za „EuroBlic“ Mektić, između ostalog, tvrdi da je „sazrelo vrijeme za reformu pravosudnog sistema“ te da se – čast pojedincima – na najodgovornijim sudskim i tužilačkim funkcijama u BiH nalaze nekompetentni ljudi.

– Došlo je vreme za kompletnu reformu pravosuđa, jer je očigledno da ovakvo pravosuđe ne daje nikakve rezultate. To je dobrim dijelom i subjektivnog karaktera, jer mislim da su se nesposobni ljudi našli u poziciji da rukovode pravosuđem. Oni nemaju ni sposobnosti, ni znanja ni volje – tvrdi Mektić.

VSTS je prije dva dana zaključio da su vaši medijski istupi i kritike na račun Tužilaštva BiH neprimjereni, kao i da predstavljaju pritisak na rad pravosudnih organa.

– VSTS na jedan nekorektan način pokušava da izbjegne svoju odgovornost. Da su svjesni stanja u pravosuđu bili bi kritičniji prema sebi, a samim tim, vjerovali bi da možda postoji način da izađu iz ove situacije. Svojim postupcima ne ostavljaju nikakvu nadu da će biti bolje.

Kako to mislite?

– VSTS nije imao profesionalne i stručne kriterijume za izbor tužilaca i sudija. Nisu se bavili stanjem u pravosudnim institucijama, njihovom efikasnošću u radu, kao ni očekivanjima javnosti u tom pogledu. Oni su se više bavili sobom. Međuljudski odnosi u VSTS, Tužilaštvu i Sudu BiH su toliko poremećeni da je to nevjerovatno! Umjesto da sarađuju, te institucije direktno rade jedne protiv drugih. Za generalno loše stanje u pravosuđu BiH kriv je VSTS, a za stanje u Tužilaštvu BiH, za neefikasnost i nerad kriv je glavni tužilac.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija nedavno vas je prozvao da se bavite stvarima koje nisu u nadležnosti ministra bezbjednosti. Zar vaše stalne kritike na račun pravosuđa ne predstavljaju pritisak na njihovu nezavisnost?

Takvom kvalifikacijom Tegeltija nije demantovao ni jednu jedinu riječ koju sam rekao u smislu činjenica koje govore o neradu Tužilaštva BiH. Tegeltiji je očigledno problem to što se ja bavim tim pitanjem, iako u zakonu postoji član koji govori o javnosti rada Tužilaštva BiH. Osim toga, tužilaštvo je dužno da dostavi izvještaj o svom radu na zahtjev Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara BiH. Ono je dužno da obavještava javnost o svom radu, pa čak i o pojedinim predmetima. Tražiti od njih da nešto konačno počnu da rade ne predstavlja miješanje u njihov rad i nezavisnost. To jedino govori da oni uopšte nisu svjesni svoje odgovornosti i uloge u društvu.

Vašim medijskim istupima ozbiljno se pozabavilo i Etičko vijeće VSTS.

– Da budem iskren, nisam imao pojma da oni uopšte imaju takvo vijeće. Postoji krivični i procesni zakon u kojima su propisane procedure i načini na koje VSTS postupa. Izgleda da im to Etičko vijeće služi kako bi se bavili onima koji ih kritikuju i koji primjećuju njihov nerad. Da li to znači da u će slučaju da im se obrati grupa građana koja kritikuje njihov nerad, oni angažovati Etičko vijeće koje će da osudi te ljude zato što nisu zadovoljni radom neke pravosudne institucije? Koliko je puta Milorad Dodik, s pozicije predsjednika RS, napadao i prozivao Sud i Tužilaštvo BiH da su neustavni, nelegitimni, da ništa ne rade, da selektivno postupaju u predmetima, da treba organizovati referendum o njihovom ukidanju. Kako se tada niko u VSTS nije sjetio Etičkog vijeća? Jasno je da prave zloupotrebe onako kako to njima odgovara i kako bi se odbranili od argumentovanih kritika.

Tvrdite da se VSTS nalazi pod političkim uticajima?

– Ne mislim da se oni nalaze pod prevelikim političkim uticajem, već da pojedinci iz VSTS sami traže određene dilove sa pojedinim političkim strukturama i elitama kako bi učvrstili svoju poziciju i da bi se zaštitili od ovakvih prozivanja i pitanja o rezultatima njihovog rada i utvrđivanja odgovornosti za nerad.

Na koga konkretno mislite?

– Predsjednik VSTS Milan Tegeltija po svojoj funkciji je trenutno najodgovorniji za stanje u pravosuđu i neefikasnost pravosudnih organa. Uopšte me nije briga za pričom o njihovoj nezavisnosti. Neka viču o nezavisnosti koliko hoće, ali dajte nam rezultate.

Ne tražim podršku SzP

Stiče se utisak da SDS, kao i ostatak SZP, nisu pretjerano zainteresovani da javno podrže vaše kritike na rad pravosuđa. Da li djelujete s pozicije „slobodnog strijelca“?

-Ja djelujem s pozicije ministra bezbjednosti BiH. Što se tiče podrške, ne mogu da tražim od SzP da me podržava, jer bi se odmah pojavile priče o tome kako, navodno, insistiram na procesuiranju političkih protivnika SzP, što nije tačno.

Provjeravamo paradžemate

Prije više od pola godine najavili ste obračun države s vehabijskim komunama i paradžematima koji nisi pod kontrolom Islamske zajednice. Gdje je zapelo?

– Na tome se kontinuirano radi. Formiran je tim koji radi na rješavanju tog problema. Provjeravamo sve bezbjednosno interesantne informacije i planiramo dalje korake.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *