Formiran tim za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH

Aktuelno

Lideri stranaka koje čine većinu na nivou BiH formirali su tim za izradu izmjena izbornog zakonodavstva BiH koje bi trebalo da omoguće i izmjenu Izbornog zakona BiH, kako bi bili stvoreni uslovi za istovremeno održavanje lokalnih i opštih izbora 2018. godine.

“Dnevni avaz” navodi da su u ovu grupu od devet članova imenovani predstavnici Saveza za promjene, SBB-a, SDA i HDZ-a BiH, uglavnom pravni stručnjaci i parlamentarci koji će konačni prijedlog izmijenjenog zakona uputiti u parlamentarnu proceduru.

Za sada postoji usaglašen stav da izmjene izbornog zakonodavstva moraju da idu u pravcu koji će dovesti do toga da lokalni i opšti izbori 2018. godine budu održani istovremeno.

Različiti prijedlozi i dileme da li bi i opštinski i opšti izbori trebalo da budu održani istog dana ili možda istog mjeseca u različitim danima tek će biti rješavane.

Ova radna grupa trebalo bi da se bavi i uvođenjem elektronskog glasanja u BiH.

Trebalo bi da budu razmotrene i izmjene Zakona koje bi konačno trebalo da omoguće izbore koji će da obezbijede potpunu popunu Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva razmatraće i pitanje podizanja izbornog cenzusa, koji je sada tri odsto na minimalno pet odsto.

Prvi sastanak ove grupe trebalo bi da bude održan naredne sedmice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *