DAN POSLIJE INAUGURACIJE: Zar se ovako predstavlja Republika Srpska!? (FOTO)

Aktuelno

Bez obzira što je Željka Cvijanović predsjednica Vlade, a Snježana Dodik supruga predsjednika Republike Srpske, njihov boravak u Vašungtonu i prisustvo ceremoniji inauguracije 45. predsjednika SAD Donalda Trampa ni po kojem osnovu se ne može smatrati zvaničnom posjetom. Evo i zašto!

Uzalud se premijerka Željka Cvijanović trudila da ubijedi javnost Republike Srpske da je dobila poziv da zvanično prisustvuje jučerašnjoj inauguraciji Donalda Trampa u Vašingtonu, sve činjenice je uveliko demantuju.

Uzalud su i upinjanja Agencije SRNA i RTRS-a da dokažu kako je Željka Cvijanović jedna od rijetkih osoba iz političkog života sa prostora ex-Jugoslavije koja je dobila specijalnu pozivnicu na Trampovu inauguraciju.

Na američkoj web stranici namijenjenoj za oglase nalazi se i ulaznica koju je premijerka dobila. Cijena ulaznice na Craigslist iznosi okruglo 300 dolara.

Na ulaznici je jasno naznačeno da se ona ne odnosi na ulazak u zgradu Kapitola, a na Craigslistu je dodatno objašnjeno da je riječ o ulaznici za stajanje. Do takve ulaznice je mogao doći bilo koji građanin iz Republike Srpske, koji može da izdvoji 300 dolara.

Bez obzira što je Željka Cvijanović predsjednica Vlade, a Snježana Dodik supruga predsjednika Republike Srpske, njihov boravak u Vašungtonu i prisustvo ceremoniji inauguracije 45. predsjednika SAD Donalda Trampa ni po kojem osnovu se ne može smatrati zvaničnom posjetom.

Polaganju zakletve predsjednika SAD, po protokolu koji se nije mijenjao decenijama, osim predstavnika američkog establišmenta, prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, odnosno akreditovane diplomate stranih zemalja u SAD. Ne ministri, ne predsjednici država i vlada, kraljevi, carevi…

Ako na inauguraciju nije pozvana Angela Merkel, kao ključni partner američke administracije u EU, zašto bi bio pozvan Milorad Dodik, ili bilo ko iz Republike Srpske, koju mnogi u Vašingtonu ni na karti ne znaju pronaći?!

Ali, Dodikove savjetnike i priučene spin-doktore to nije spriječilo da bezočno lažu i izmišljaju svaki put nove pozivnice koje su skidali s interneta.

Ništa im nije značila ni izjava ambasadora BiH u SAD Harisa Hrle, koji je jasno rekao da se “Željka Cvijanović ne nalazi u službenoj posjeti Vašingtonu, niti će prisustvovati službenim aktivnostima vezanim za inauguraciju predsjednika Donalda Trumpa”, odnosno da ne nije službeno pozvana u SAD.

Zaboga, Hrle je za bulumentu Dodikovih savjetnika i njegovu “javnu kuću” RTRS tek jedan od Bošnjaka kojem “nije vjerovati”. Jer gledaoci RTRS-a naučeni su da vjeruju samo Dževadu Galijaševiću.

Dalje nećeš moći!

A onda nam je na dan inauguracije, kao prst u oko “nevjernim Tomama”, RTRS poturio selfi Željke i Snježane ispred američkog Kapitola, sve ne bi li nas uvjerio da bez njihovog prisustva Trampova zakletva nije mogla proći.

Istina je da one nisu mogle proći barijere koje su postavljene između “običnih smrtnika” i zvaničnika koji su na inauguraciju, za razliku od njih dvije, došli po pozivu.

To se jasno vidi i po snimcima iz Vašingtona koji su obišli svijet. Gospođe Cvijanović i Dodik nisu se nalazile u ograđenom dijelu u kojem su bile brojne zvanice iz svijeta, već su se samo “progurale” dokle su mogle. Do betonske ograde iza koje se može samo uz odgovarajuće pozivnice i propusnice za službena lica. Iza zida ostaju turisti koji su došli svojom voljom.

U društvu prvih dama Republike srpske iza betonske ograde bili su turisti, studenti, penzioneri. I njima je barijera bila betonska ograda iza koje počinje drugi svijet. Svijet u kojem se zna gdje je čije mjesto. 

Željka Cvijanović i Snježana Dodik među posmatračima inauguracije Donalda Trampa

Željka Cvijanović se iz Vašingtona javila za RTRS i poručila da je obavila razgovore sa “važnim ljudima iz Trampove administracije”. S obzirom na to da premijerka nije navela imena američkih zvaničnika, ostaje nam da joj povjerujemo na riječ da je ipak sa nekim razgovarala.

Sve to dodatno baca sumnju na stvarne ciljeve ove premijerkine avanture, za koju je teško povjerovati da je proizvod zvaničnog poziva, ali i njene volje i želje da dođe na inauguraciju. Prije će biti da je “privoljena” na ovaj korak, kao i supruga Milorada Dodika.

Bilo bi lijepo da nam premijerka jednog dana saopšti koliko nas je koštao njen zimski turistički izlet u Vašington, i koju smo korist od toga imali. Osim pokušaja spasavanja obraza Milorada Dodika, naravno. Koji se, opet naravno, teško spasiti može.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *