U Moskvi potpisan sporazum o regulisanju klirinškog duga

Aktuelno

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Storčak potpisali su danas u Moskvi Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi sa robnim prometom između SSSR i bivše SFRJ prema kojem će cjelokupni klirinški dug od 125.157.834 američkih dolara biti vraćen u novcu.

Savjet ministara i Predsjedništvo BiH prethodno su prihvatili usaglašeni Prijedlog sporazuma i nakon današnjeg potpisivanja slijedi procedura ratifikacije, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Bevanda je tim povodom izrazio zadovoljstvo što je nakon duže od deceniju riješeno ovo pitanje i zahvalio Vladi i Ambasadi Ruske Federacije koji su uložili napore da se ovaj proces okonča na najbolji mogući način.

“Izuzetno sam zadovoljan činjenicom što smo jedina zemlja bivše SFRJ koja će dug naplatiti u novcu, a ne robama kako su to uradili u drugim državama regiona. Važno je da smo se u ovom procesu izdigli iznad politike i da smo uz unutrašnje konsultacije i dogovore, te uz dobru volju Ruske Federacije došli do rješenja koje je povoljno za sve u BiH”, rekao je Bevanda nakon potpisivanja sporazuma.

On je podsjetio da način raspodjele proističe iz Zakona o raspodjeli, namjeni i korišćenju finansijskih sredstava dobijenih po Aneksu “C” Sporazuma o pitanju sukcesije što su prethodno prihvatile vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema važećim zakonskim propisima, raspodjela od naplate klirinškog duga biće raspoređena tako što će FBiH biti doznačeno 58 odsto ili 72.591.543,94 američka dolara, Republici Srpskoj 29 odsto ili 36.295.771,97 američkih dolara, institucijama BiH deset odsto ili 12.515.783,44 i Brčko distriktu tri odsto ili 3.754.735,03 američkih dolara.

Danas je potpisan i Ugovor između Centralne banke BiH i Vnješekonom banke Ruske Federacije o tehničkom načinu evidentiranja i obračuna u okviru osnovnog sporazuma. Ugovor su potpisali guverener Centralne banke BiH Senad Softić i zamjenik predsjedavajućeg Vnješekonom banke Anton Staroselski.

Softić potpisao međubankarski sporazum

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić potpisao je danas u Moskvi međubankarski sporazum s predstavnicima državne Banke za razvoj i spoljne ekonomske odnose iz Rusije.

Centralna banka BiH je bankarski i fiskalni agent BiH, saopšteno je Banke.

Ovim sporazumom reguliše se obračun i otplata duga prema Sporazumu između Vlade Rusije i Savjeta ministara BiH o izmirenju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.

Potpisivanjem ovog međubankarskog sporazuma stvoreni su tehnički preduslovi za isplatu klirinškog duga bivšeg SSSR-a prema BiH, a njegovom potpisivanju prethodilo je potpisivanje međudržavnog sporazuma koji su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Rusije Sergej Anatoljevič Storčak.

Prema uslovima navedenim u sporazumu, u roku od 45 dana nakon ratifikacije Sporazuma između Ruske Federacije i Savjeta ministara BiH, ruska državna banka će, po primitku sredstava od Ministarstva finansija Ruije, isplatiti iznos od 125.157.834 američkih dolara na račun Ministarstva finansija i trezora BiH kod Centralne banke BiH.

Sredstva će se dalje rasporediti za potrebe institucija BiH, entitete i Brčko distrikt u skladu s proporcijama dogovorenim u međudržavnom Sporazumu.

Federacija BiH dobiće 58 odsto ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 odsto ili 36.295.771 dolara, institucije BiH 10 odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *