Prodaja Ljubije ruši vladu Željke Cvijanović

Aktuelno

Odnosi SNSD i DNS nikad nisu bili lošiji, zbog čega se vladajuća koalicija u RS nalazi pred raspadom.

Izvori „EuroBlica“ iz vrha tih stranaka tvrde da će naredni dani biti presudni za opstanak koalicije koja u Srpskoj vlada već duže od decenije. Oni ističu da nesuglasice između Milorada Dodika i Marka Pavića oko prodaje „Ljubije“ predstavljaju kulminaciju višegodišnjeg nepoverenja između njihovih političkih partija, koje bi, kako tvrde naši sagovornici, mogli da dovedu do pada aktuelne Vlade RS.

– Najavljena prodaja „Ljubije“ Izraealcima trenutno je problem broj jedan u funkcionisanju vladajuće koalicije. Međutim, SNSD i DNS već duže koplja lome i oko Železnica RS, gde Dodik traži smenu rukovodstva tog preduzeća koje dolazi iz Pavićeve stranke. Takođe, javna je tajna da SNSD i DNS imaju katastrofalne odnose u Banjaluci, kao i u još nekim lokalnim zajednicama u Srpskoj – ističu naši sagovornici.

S druge strane, prema rečima naših izvora, DNS od SNSD očekuje da sredi stanje u Šumama RS i Elektroprivredi, gde se na čelu brojnih područnih jedinica i šumskih gazdinstava koje posluju s enormnim gubicima nalaze kadrovi SNSD.

– Problemi u funkcionisanju koalicije trenutno deluju nerešivi, zbog čega mnogi ljudi iz vrha te dve stranke ne veruju da će koalicija opstati do sledećih izbora. DNS je sve bliži opozicionim partijama – tvrde naši izvori.

Najteže pitanje koalicionih odnosa na dnevni red dolazi prvo – 25. aprila kada će Narodna skupština RS odlučivati o Predlogu Vlade RS o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici železne rude „Ljubija“ Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Vlada je odlučila da kapital za 92 miliona KM proda kompaniji „Israeli Investment Group“, dok se DNS tome žestoko protivi i traži da većinski vlasnik postane kompanija „ArcelorMittal Holdings AG“, koja već posluje u Ljubiji i nudi 63,6 miliona KM. Izvori „EuroBlica“ tvrde da je lider DNS Marko Pavić spreman čak i da obori Vladu RS, ako ne povuče spornu odluku o prodaji, koju ministri iz njegove partije nisu ni podržali.

-To je ubjedljivo najveći problem u odnosima SNSD i DNS još od 2006. Siguran sam da Pavić preko toga neće proći, samo je pitanje koliko je ostatak DNS spreman da ga prati. Treba obratiti pažnu na dosta neodređen stav predsednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića – kaže naš izvor iz SNSD.

S druge strane, u Narodnoj skupštini se šuška da se lideri SNSD i SP, Milorad Dodik i Petar Đokić, hvale kako su obezbedili većinu za potvrđivanje odluke o prodaji.

– Kalkuliše se da je reč čak o nekoliko poslanika iz opozicije. Priča DNS da se o ovom pitanju još ne mogu izjasniti jeste čisto izvlačenje, jer su svi materijali iz Vlade RS stigli u šetvrtak. I da nisu, odluku Vlade o prodaji „Ljubije“ imaju ministri iz DNS – kaže naš sagovornik.

Predsednik DNS Marko Pavić je potvrdio da je protiv predloga Vlade RS o prodaji rudnika.

– Naš stav je poznat od ranije i ugrađen je u naš program, tako da nema odustajanja. Nismo za prodaju – rekao je Pavić.

Međutim, na pitanje da li od ovog slučaja zavisi sudbina Vlade RS, Pavić nije želeo direktno da odgovori.

– Nisam za te babe tračare i nagađanja. Time se ne bavim – rekao je kratko.

Podsećamo, Vlada RS već je jednom predlagala da „Israeli Investment Group“ kupi većinski paket akcija RŽR „Ljubija“, ali je tu odluku morala da povuče upravo zbog principijelnog protivljenja DNS u Narodnoj skupštini RS. Međutim, sporni kupac je u međuvremenu podigao ponudu, što je još jedan argument Vladi da ih predloži kao najbolje rešenje.

Prema dokumetaciji koja je iz Vlade stigla u NS RS, registrovani kapital firme je 35 miliona američkih dolara, od čega 60 odsto akcija drži Anatoli Segal, a 40 procenata Evgenij Zotov. Prema podacima poslovnog portla Capital.ba, Zotov je ujedno i direktor firme Israeli Investment Group – Balkan u Banjaluci, koju su osnovali Israeli Investment Group – Overseas Inc, njegova firma „Lavi“ Banjaluka i firma „Topgreen“ iz Laktaša čiji su vlasnici Boško Šušnjar, sin vlasnika „Eko Bela“ i ćerka Aria Livnea, šefa predstavništva RS u Izraelu.

Adresa kompanije koja želi da kupi „Ljubiju“ je 8 Copthall, Roseau Valley, 00152, Commonwealth of Dominica.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *