FG “Birač” dobila sudski spor protiv UKIO banke!

Aktuelno

Fabrika glinice “Birač” definitivno je dobila spor protiv “Ukio” banke iz Litvanije, pred bijeljinskim Okružnim privrednim sudom.

Fabrika glinice “Birač” u stečaju definitivno je dobila sudski spor protiv litvanske “Ukio” banke koja je ovo preduzeće tužila za potraživanje veća od 155 miliona KM. Iz pravnog tima Fabrike glinice “Birač” su istakli da je ovom presudom obesmišljena i sama blokada računa “Alumine” – kćerke firme Fabrike glinice “Birač”.

Na pravnoj vagi Okružnog privrednog suda u Bijeljini, činjenice i argumenti – na strani Fabrike glinice “Birač”. Tužbeni zahtjev litvanske “Ukio” banke odbija se u cjelosti – stoji na prvoj od 70 stranica presude.

“Ovim postupkom je utvrđeno da ne postoji potraživanje, odnosno da je neosnovano potraživanje `Ukio` banke u iznosu od preko 155 miliona KM”, rekao je član pravnog tima Fabrike glinice “Birač” Vladimir Milošević.

Glavni pravni zastupnik Fabrike glinice “Birač” Risto Kojić je dodao da to ne znači da je “Birač” imao bolji tim, nego to znači da je “Birač” imao bolje argumente.

“Tokom postupka je iznijeto niz osnova ništavosti zaloga koje je upisala `Ukio` banka i njihova povezana lica, a koja su protiv svih suštinskih i sistemskih zakona Republike Srpske”, naglasio je Milošević.

Istovremeno, vodi se i postupak o deblokadi računa zvorničke “Alumine” – kćerki firmi Fabrike glinice “Birač”.

“Suštinski, obesmišljava se u ovom trenutku i blokada računa `Alumine` koja je trenutno na snazi. `Alumina` je u pogledu te blokade, odnosno rješenja o izvršenju uložila prigovor i obavjestila ranije o nizu nepravilnosti koje je sud previdio. Očekujem i u tom postupku da se ukine postupak tj. deblokira račun”, rekao je Milošević.

Osvrčući se na posljednja dešavanja u “Alumini”, pravi zastupnik Fabrike glinice “Birač”, a donedavno i pravni zastupnik “Alumine” Risto Kojić je rekao da postoji mogućnost da i ovaj uspjeh pravnog tima bude sankcionisan otkazivanjem punomoći Fabrike glinice, kao što je to učinila i “Alumina”.

“Nekome uspjesi pravnog tima, uspjesi `Alumine`, uspjesi Fabrike glinice nisu po volji. Poznato mi je da se vrši pritisak na stečajnog upravika da otkaže punomoćje”, istakao je Kojić.

On je dodao da se prikuplja obimna dokumetacija vezana za sve sudske postupke Fabrike glinice “Birač” i povezanih preduzeća, te da će nakon toga biti prezentovana javnosti.

Spor litvanske “Ukio” banke i Fabrike glinice “Birač” vodi se još od 2013. godine. Na izricanju presude nije se pojavio niko iz banjalučke Advokatske kancelarije “Sajić” koja je zastupala interese “Ukio” banke.

“Sud je utvrdio da potraživanja “Ukio” banke u iznosu od 155 miliona KM nisu osnovana”, rekao je jutros, nakon izricanja presude, za BN televiziju pravni zastupnik Fabrike glinice “Birač” Risto Kojić.

On je dodao da je ovaj spor izuzetno značajan za ovu regiju kao i za cijelu Republiku Srpsku, te naglasio da ishod procesa ne znači da je “Birač” imao bolji advokatski tim, nego bolje argumente u ovom procesu.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *