Bosić: Ne znam da li je Dodik zahvalio Bakiru za krivičnu prijavu

Aktuelno

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić aktuelnu političku situaciju, u kojoj vladaju stalni konflikti političkih lidera, nazvao je tragedijom i komedijom. Po njemu politika se svodi na manipulaciju javnošću, gdje se akteri uvezuju s ciljem produbljivanja političke krize u BiH.

“Primjer za to je vezivanja zastava SNSD-a i HDZ-a”, kazao je Bosić u programu televizije N1. Bosić je naglasio da onaj ko vodi politiku prekrajanja granica, on nosi rizik da uvede cijeli narod u belaj. “Ne znam da su se igdje granice prekrajale bez rata”, rekao je Bosić.

Na pitanje šta može biti cilj “koalicije Dodika i Čovića”, Bosić je odgovorio da je cilj produbljivanje političke krize u BiH da bi se došlo do partikularnih interesa te dvije strane, navodeći da ti ima još aktera, ne samo Dodik i Čović.

Bosić smatra da Milorad Dodik sve radi isključivo iz ličnih interesa i ostanka na vlasti.

“Ovo je priča koja se odnosi na izbore 2018. godine. Akteri se uvezuju. Mislim da će na kraju ostati dvije strane, jedna koja želi veću i dublju krizu u BiH, a druga koja bi željela da krenemo naprijed kao društvo. Logično mi je to što radi Čović. Želi nametnuti pitanja i promijeniti Dejtonski sporazum da bi Hrvati dobili drugačiji status i izmjenili granice i teritoriju. Dodik živi na političkoj krizi, konfliktu i sijanju straha. Dodik bi mogao “uletiti”, a ostali da nađu interes”, kazao je Bosić.

Po njemu, Dodik po svaku cijenu želi sačuvati vlast, jer bi se u protivnom otvorile mnoge stvari.

“Njemu je jasno da ne samo politička karijera zavisi da li drži vlast ili ne. Postoji mnogo stvari koje bi se otvorile njegovim silaskom s vlasti. Mora uraditi sve, po cijenu konflikta, retorike i opasnih tenzija, na osjećaju straha da ostane tu”.

Bosić je odnos Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika nazvao “igrom u kontinuitetu”.

“Ne znam da li je Dodik nazvao Izetbegovića da mu se zahvali za krivičnu prijavu. To je novi teren za njihovo nadmudrivanje. Evidentno je da se to radi naizmjenično, da jedan drugom nabacuju lopte. Oni to rade instiktivno, tako da ne mislim da je u pitanju neki usmeni ili pisani dogovor. Oni znaju da od toga izvlače političku korist. Drastičan primjer je oko Dana RS i cijeli taj proces. I danas imamo posljedice podizanja apelacije oko ukidanja Dana RS od strane Bakira Izetbegovića. Sada je stigla odluka Suda BiH o odbacivanju optužnice Tužilaštva BiH”, rekao je Bosić.

On ističe da takva manipulacija daje rezultat i politički benefit akterima koji dižu tenzije.

“Sve ovo je već viđeno. Očekujem da te lopte budu sve jače servirane kako se bliže izbori. Gubitak vlasti za neke znači mnogo više od običnog silaska s vlasti.”

Bosić je kazao da je Savez za promjene ušao u vlast s dogovorom da neće igrati takve igre.

“Građani odlučuju o svojoj sudbini, a kukaju kako ne valja vlast, kako idemo nizbrdo i kako je velika nezaposlenost. Građani koji kukaju ili nisu izašli na izbore ili su glasali za one koji su u vlasti. Građani su na neki način politički neobrazovani jer ne mogu da se odupru pomenutoj manipulaciji. Naš cilj treba biti da ih edukujemo da počnu razmišljati šta je njihov lični interes”, izjavio je Bosić.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *