Bogdanić preko FZO plaća dugove dobojske bolnice za koje je i sam odgovoran!?

Aktuelno

Fond zdravstvenog osiguranja RS doznačiće sredstva na račun dobojske bolnice “Sv. apostol Luka” kako bi račun ove zdravstvene ustanove koja grca u dugovima većim od 45 miliona KM bio odblokiran. Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić tvrdi da SNSD preko aktuelnog ministra Bogdanića na taj način pokriva gubitke koji su dijelom nastali i stranačkim predizbornim zapošljavanjem.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio da bi Fond zdravstvenog osiguranja RS već sutra mogao prebaciti novac kako bi bio odblokiran račun Bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju.

– Razgovarao sam sa predsjednikom Vlade, ministrom finansija i direktorom Fonda, i mislim da će sutra Fond zdravstvenog osiguranja prebaciti sredstva dobojskoj bolnici da se račun odblokira, rekao je Bogdanić u Tesliću.

On je naveo da su najveće obaveze bolnice po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa i najavio da će se ovaj problem rješavati postepeno i u saradnji sa Svjetskom bankom.

Kada su u pitanju obaveze prema dobavljačima, Bogdanić kaže da će se ići na restrukturisanje postojećeg kredita i podizanje manjeg kredita. Bogdanić je istakao da je na menadžmentu bolnice da uskladi poslovanje sa sredstvima Fonda.

Na Bogdanićevu izjavu reagovao je bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić, koji je postavio pitanje odgovornosti za trenutno stanje finansija u dobojskoj bolnici i partijsko zapošljavanje uoči izbora 2014.godine.

– Kad se je već oglasio, Bogdanić je trebao trebao da objasni i kako je došlo do zapošljavanja 57 radnika, uglavnom administrativnih, u bolnici “Sveti apostol Luka” 2014. godine, upravo kada je on bio kandidat za narodnog poslanika, rekao je Stanić.

On je konstatovao da je samo na plate za tih 57 zaposlenih u protekle tri godine potrošeno 2,5 miliona maraka.

Dugovi Bolnice “Sveti apostol Luka” premašili su 45 miliona KM, a samo za vodu dobojskom “Vodovodu” bolnica duguje oko 500.000 KM, zbog čega je nedavno i blokiran račun.

Skupština grada Doboja usvojila je još u aprilu odluku da 380.000 KM kreditnih sredstava usmjeri za isplatu duga Bolnice, ali to još nije realizovano, zbog čega se i Vlada RS, odnosno resorno ministarstvo, angažovala na rješavanju ovog problema.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *