Sjednica NSRS o suspenziji referenduma u novembru

Aktuelno

Posebna sednica Narodne skupštine RS o suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH biće održana početkom novembra, saznaje „EuroBlic“.

Budući da je već sada izvesno da opozicija neće ispoštovati zahtev vlasti i u roku od 10 dana podržati održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, izvori „EuroBlica“ tvrde da bi sednica skupštinskog kolegijuma trebalo da bude održana do kraja meseca i da će na njoj najverovatnije biti donesena odluka o održavanju posebne sednice NS RS.

Šef poslaničkog kluba SNSD Radovan Višković ne krije razočarenje zbog ponašanja opozicije, „koja čini sve kako bi optužila SNSD i Milorada Dodika za neuspeh referenduma“.

– Oni nama nisu bitni da bi izveli ljude da izađu na referendum. I sa njima i bez njih, sigurno će izaći 620.000, koliko je potrebno da bi referendum uspeo. Međutim, bitni su koraci posle referenduma, a oni su u zajedničkim institucijama BiH, gde su oni vlast. Zaista je ružno da oni ne žele da učestvuju sa nama u implementaciji referenduma, a celo vreme potenciraju priču o tome šta posle referenduma. Zna se šta ide posle, borba u institucijama BiH da se neke stvari u pravosuđu BiH menjaju – rekao je Višković.

Prikupljanje potpisa

Ukoliko NS RS donese odluku u suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Višković kaže da se neće odustati od prikupljanja potpisa protiv Suda i Tužilaštva BiH, kako su to na sastanku kod predsednika RS tražili predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

– Ti potpisi će se dostaviti u zajedničke institucije, Sudu i Tužilaštvu BiH i visokom predstavniku kako bi se pokazalo da je u RS veći deo naroda nezadovoljan radom tih institucija – rekao je Višković.

Provesti odluku

U opoziciji i dalje ostaju pri stavu da vlast treba da provede referendum o čemu je i donela odluku.

– Odluka o referendumu postoji, stupila je na snagu i treba je sprovesti. Mi smo legalisti, poštujemo odluke NS RS i izaći ćemo na glasanje. Ovo što radi predsednik RS – proziva nekoga, ostavlja rokove i tome slično, to je čisto politikanstvo, jer on nema nameru da provede referendum. Da je imao, ne bi odluku držao dve i po godine u ladici – kaže poslanik SDS u NS RS Nedeljko Glamočak.

Ukoliko vlast zakaže posebnu sednicu NS, Glamočak kaže da će Savez za promene, nakon poslednjih dešavanja u NS RS zauzeti stav hoće li uopšte više učestvovati u njenom radu.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *