ISTINA O DODIKOVOM MERCEDESU: Iznajmljen od Serdarova, skup za održavanje, a može da bude i opasan! (FOTO)

Aktuelno

MUP Republikie Srpske donio je odluku kojom se automobil “mercedes benz 221” ustupa na korišćenje Službi predsjednika Republike Srpske. Ovu odluku potpisao je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo.

Originalni ugovor koji je sklopljen između MUP-a RS i preduzeća CERS.doo, ispostave kompanije Comsar Energy, kontroverznog biznismena Rašida Serdarova, nije dostupan javnosti. Ipak, iz aneksa ugovora od 23. aprila 2014. godine vidljivo je da je MUP RS sa CERS d.o.o. Banjaluka sklopio ugovor 5. januara 2012. godine o “zakupu pokretne stvari”, kojim se ugovor iz 2012. godine produžava do 5. januara 2015. godine.

Dakle, “mercedes” kojim se vozi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije vlasništvo Republike Srpske, već ga je u RS uvezla firma Rašida Serdarova, koja ge već pet godina iznajmljuje Službi predsjednika RS.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić iznio je u petak u Banjaluci podatke o ovom ugovoru, prema kojem je MUP RS mjesečno plaća 2.000 KM firmi rašida Serdarova.

– Mjesečno mu plaćaju 2.000 maraka plus PDV. Evo vam papira, pet godina, 60 mjeseci, 120 hiljada maraka, rekao je Mektić.

Iz MUP-a Republike Srpske potvrđeno je da je zaključen ugovor o zakupu vozila marke “mercedes” sa preduzećem “Komsar enerdži hidro” Banjaluka u pregovaračkom postupku javne nabavke.

– Ugovor o zakupu ovog vozila je bio predmet kontrole revizije u više navrata, nakon kojih nije bilo primjedbi, naglašeno u saopštenju iz MUP-a

Izvori istinito navode da je ovaj blindirani “mercedes”, koji je plaćen 550.000 EUR, uvezla firma CERS i da ima specijalne gume koje ostaju u funkciji i nakon što budu probušene metkom, a koje koštaju 35.000 KM po komadu. Inače, praksa je da se blindirana vozila iznajmljuju, prvenstveno zbog njihove veoma visoke cijene.

Isti izvor tvrdi da se “mercedes” kojim se vozi Dodik nije zapalio tokom posjete Kriškovcima kod Laktaša, prilikom otvaranja mjesne ambulante krajem avgusta ove godine, već da se aktivirao alarm, nakon čega se iz posebnom spremnika ispušta vještački dim čija je funkcija da sakrije štićenu ličnost i njegovu pratnju od pogleda eventualnih napadača.

Takođe je zanimljivo da je sporni “mecedes” u predsjedničkoj koloni nedavno učestvovao u saobraćajnoj nesreći u Banjaluci, koje je zataškana. Stručnjaci upozoravaju da nije lako upravljati velikom masom i snažnim motorom u vozilu koje je dizajnirano da izdrži rafalnu paljbu iz automatske puške, napad eksplozivnom napravom, plamen i mnoga druga sredstva za koja je sertifikovano.

– Čim izađete na malo veću ulicu, na kojoj sa lakoćom možete da razvijete veliku brzinu za gradske uslove vožnje, vaš mozak neće moći da shvati brzinu kojom se krećete, rekao je za Istinito jedan od poznavalaca Mercedesovih blindiranih vozila.

Inače, na prostorima bivše Jugoslavije, blindirana vozila “mercedes” imali su bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević i sin bivšeg predsjednika Hrvatske Miroslav Tuđman. 

Blindirana vozila mogu biti opasna

Potpune zaštite nema, čak ni u potpuno blindiranom automobilu. Štaviše, veći stepen zaštite nosi veće opasnosti druge vrste. Vozilo koje osim ojačane karoserije i neprobojnih stakala ima i podnu zaštitu, čime je zaštićeno od podmetnutih ekplozivnih naprava, teži nekoliko tona i nosi probleme u slučaju prevrtanja na nezgodnom terenu. Teško se, gotovo nikako, izvlači iz blata, pri čemu oni koji su u automobilu postaju laka meta.

Upravo takva meta bio je i Ričard Frejžer, jedan od medjunarodnih pregovarača s jugoslovenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, koji je na teritoriji Bosne i Hercegovine poginuo u terenskom blindiranom vozilu koje se prevrnulo na miniranom terenu.

Doduše, i na ovom polju ima inovacija, pa se tako u posljednje vrijeme, umjesto čeličnih ploča, za ojačavanje karoserije koristi materijal visoke tehnologije – kevlar. Riječ je o grafitnom materijalu koji pruža istovjetnu zaštitu kao i čelične ploče srednje debljine, ali je tako ojačan automobil znato lakši, time i boljih performansi.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *