Šta donosi nova američka strategija za Balkan

Aktuelno

Američka nevladina organizacija Atlantski savjet u izvještaju o novoj američkoj strategiji za Balkan predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za „istorijsko pomirenje“ sa Srbijom i obnavljanje reputacije Vašingtona kao istinskog posrednika u regionu.

Izvršni potpredsjednik ove organizacije Dejmon Vilson rekao je za „Glas Amerike“ da se Atlantski savjet zalaže za „unapređenje istorijskog procesa pomirenja sa Srbijom“ i da SAD budu istinski posrednik u postizanju napretka u dijalogu Beograda i Prištine ili pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji.

„Postoji velika šansa za Srbiju, pod liderstvom Aleksandra Vučića i SAD pod ovom administracijom da pokušaju da dovedu do istorijskog pomirenja dvije zemlje“, rekao je Vilson.

On je naveo da ima mnogo više oblasti u kojima dvije zemlje mogu da sarađuju, te podsjetio da, prema anketama i iz drugih izvora, biračko tijelo u Srbiji razumije da je budućnost Srbije u Evropi.

„Pod trenutnim liderstvom u Beogradu postoji šansa da pomognemo da se privedu kraju razgovori sa Prištinom, da se unese osjećaj povjerenja u taj odnos, ali i neminovnosti u pogledu budućnosti Srbije. To su teške odluke za predsjednika Vučića i Vladu Srbije, ali su jasno pokazali zainteresovanost i volju“, rekao je Vilson.

Na pitanje da li podržava zahtjev Prištine da se SAD direktno uključe u pregovore sa Beogradom, on je odgovorio da ima smisla da Vašington bude dio tog procesa, ali da je očigledno da, prije svega, treba da ga vode Beograd i Priština.

„EU će nastaviti da igra dragocjenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebalo da sjede napolju. Trebalo bi da imamo ulogu i pomognemo da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka“, kaže Vilson.

On smatra da je neophodna aktivnija uloga SAD u regionu i tvrdi da „ako Vašington ne bude više angažovan, postoji rizik od izbijanja krize na Balkanu“.

Prema njegovim riječima, izvještaj Atlantskog savjeta treba da pošalje poruku da je sada pravo vrijeme za obnovljeni američki angažman u regionu i da postoji strategija kako SAD mogu da se pridruže EU i pomognu da Balkan postane dio Evrope i transatlantske zajednice.

glassrpske.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *