Sukob demonstranata i policije u Francuskoj

Svijet

Novi protesti “Žutih prsluka” u Francuskoj počeli su dramatično. Na ulicama širom zemlje je raspoređeno 89.000 policajaca kao i oklopna vozila francuske žandarmerije.

Na protestima je od jutros uhapšena 481 osoba, dok je policija ispalila suzavac na demonstante na Trgu Etoal, a na ulicama prestonice raspoređeno je 8.000 policajaca, pa čak i oklopna vozila prvi put poslije više decenija, a kako bi se preduprijedilo nasilje kakvo je obilježilo proteste prošle subote.

Preventivna hapšenja osoba za koje policija posumnja da su planirale nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, izvršena su prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se od jutros okupljaju, pre svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Policajci proveravaju da li demonstranti imaju bilo kakvu opremu za nerede kao što su zaštitne naočare, šljemovi, sprejevi…

Portparolka policije saopštila je da se na Jelisejskim poljima nalazi oko 1.500 demonstranata, prenosi Rojters.

“Figaro” prenosi da u nekim dijelovima francuske prestonice dolazi do tenzija između prolaznika i demonstranata.

Jutros, na početku protesta, nekoliko stotina demonstranata iz pokreta “Žutih prsluka” marširalo je niz Aveniju Jelisejskih polja u centru Pariza, a jake snage policije nastojale su da ih odbiju.

Sve se ovo dešavalo na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsjednika Francuske Emanuela Makrona.
U Parizu, gdje vlasti najviše strahuju da bi protesti mogli ponovo da prerastu u nerede, vozila žandarmerije primjećena su jutros još prij 7 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi “Figaro”.

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice.

Za 14 časova je i u francuskom gradu Nantu predviđeno okupljanje, što je posebno zabrinulo vlasti. Pored zabrane prodaje i kupovine “bilo kog zapaljivog ili hemijskog proizvoda” na teritorijama gradova Nant i San Nazar, vlada je zabranila i kupovinu pirotehnike kao i prodaju alkohola “u supermarketima, samouslužnim prodavnicama, prehrambenim prodavnicama i drugim čija uslužna djelatnost nije samo prodaja hrane”.

Tokom prijepodneva rasle su tenzije u blizini Jelisejskih polja, ključne tačke protesta gdje je i bačen prvi suzavac kako bi policija pokušala da rastjera oko 1.000 demonstranata.

Policija je danas upala i u škole zbog protesta “Žutih prsluka” i izvela đake u školaska dvorišta.

“Žuti prsluci” se danas okupljaju u mnogim francuskim gradovima, a blokirali su i neke autoputeve u zemlji sprovodeći akciju “besplatnih putarina”.

“Žuti prsluci” defiluju mirno u Marseju, a protesti su predviđeni za po podne i u Lilu i Tuluzu.

Francuski pokret “žutih prsluka” prelazi granice, pošto se demonstracije održavaju i u susjednim državama Belgiji i Holandiji, navodi AP. U Belgiji je policija počela da hapsi demonstrante.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *