Sarajevo: Niti jedna žena nije nevidljiva

Društvo

U Sarajevu je danas organizovan aktivistički marš povodom Međunarodnog dana žena u kojem su, osim žena, učestvovali i muškarci koji su dali podršku pripadnicama nježnijeg spola.

Marš je organizovala Fondacija CURE pod motom “Ujedinjene i ujedinjeni u svoj našoj različitosti djelujemo mirno – svjesne da nema istinskog mira bez pravde i ravnopravnog tretmana za sve nas!”.

Noseći poruke “Niti jedna žena nije nevidljiva”, “Nediskriminacija porodilja u FBiH”, “Hitno riješiti problem pristupa zdravstvenim uslugama i zdravstvenoj zaštiti”, “Ima svoj (u)stav”, “Zaštititi LBT žene” i dr, ukazale su na goruće probleme u našoj državi kada je u pitanju tretman prema ženama, ali i svim građanima BiH.

“Svojim prisustvom želimo odati počast heroinama i braniteljicama ženskih prava koje su djelovale prije nas, te smo prošetali ujedinjeni u svoj našoj različitosti kako bismo dokazale da iako se smatramo manjinskim i marginalizovanim grupama, nađe zajedničko prisustvo je preveliko u broju da bi se tek tako ignorisalo”, kazale članice su iz Fondacije CURE.

Istakle su kako ovaj marš ima poseban značaj jer se dešava u vremenu kada su žene širom svijeta suočene s retradicionalizacijom usljed jakih konzervativnih političkih struja, čija politika negira i ignoriše prava drugih i drugačijih.

Maršu su se priključile brojne druge organizacije kao i predstavnici Norveške ambasade u BiH.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *