Sve više osnovaca treba privatne instrukcije

Društvo

Sve veći broj osnovaca u RS žali se da su opterećeni teškim i obimnim gradivom, zbog čega su roditelji prisiljeni da sve češće plaćaju dodatne, privatne časove kako bi djeci olakšali učenje.

Tako se na društvenim mrežama vrlo često može vidjeti da roditelji traže instrukcije za različite predmete, a najčešće su to matematika i fizika.

Banjalučanka Nikolina V., majka učenika sedmog razreda, kaže da je bila prisiljena da plati dodatne časove iz matematike.

“To što im u školi objasne, jednostavno nije dovoljno za tako teške zadatke”, priča ona.
Cijene po jednom satu instrukcija kreću se između 15 i 20 KM.

U instituciji Ombudsman za djecu RS potvrdili su da i djeca i roditelji često ukazuju na teško gradivo.

“Preopterećenim gradivom, tvrde roditelji koji nas kontaktiraju, vrši se pritisak i na djecu, roditelje i nastavnike, da djeca uče previše, a da izostaje očekivani rezultat”, kaže Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS.

Ona je navela da je previše predmeta koji su opterećeni nastavnim sadržajem, previše nastavnih jedinica u svakom predmetu, naporan je raspored, a malo je vremena za objašnjenja i vježbe.

“Pod pritiskom nastavnog plana i programa, za vaspitni rad sa djecom nije ostavljeno dovoljno prostora. Učenici, pored broja predmeta, ističu i da je mnogo apstraktnih i nepoznatih pojmova koje moraju usvojiti, mnogo podataka koji se svode na kratkoročno pamćenje brojeva, datuma, imena, formula i definicija. U mnoštvu podataka teško mogu da izdvoje ono što je najvažnije”, kazala je Nada Grahovac.

Promjene nastavnog plana, navela je ona, moraju biti usmjerene na razvijanje kreativnog učenja, na bolju međusobnu saradnju učenika, roditelja i nastavnika, na kvalitetniji rad sa talentovanom djecom.

Ona je istakla da nastavni plan i program još ne uključuju teme koje se odnose na zaštitu zdravlja djece i zdrave stilove života, bolesti ovisnosti, važnost porodice i slično.

Ivana Zečević, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci i psiholog, kaže da je veliki problem zastarjeli obrazovni sistem u RS, jer se nastava u školama izvodi na frontalan način, odnosno nastavnik priča, a učenici ga slušaju.

“Ako jedan osnovac ima pet ili šest časova dnevno i svaki čas takvu nastavu gdje mora da sjedi i sluša nastavnika, naravno da će mu dosaditi i da neće moći pažljivo da prati. To se mora mijenjati”, navela je ona.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, kazao je da su izmjene nastavnih planova i programa izvršene 2014. godine i da zasad nisu u planu druge izmjene.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *