Savez za promjene ili Savez za poraze?

Autori

Vladajućoj koaliciji: Samo nastavite kako ste radili i radite. Nemate ozbiljnog političkog protivnika, a biračko tijelo vam je takvo da možete da mu radite šta hoćete i kako hoćete, trpe sve i glasaju za vas, tako da nemate brige oko narednih republičkih izbora. Ne može vam niko ništa. 

Savezu za promjene: Pod hitno se samoukinite kao savez jer postali ste Savez za pogreške i poraze. Ako budete radili pojedinačno, a ne kao grupa koja uvijek kad je bitno donese pogrešnu odluku, imate šanse da možda u narednih 4 do 8 godina nešto i napravite.

Ovo će biti ujedno i moj zadnji ozbiljan komentar o politici u BiH i njome ću se u budućnosti baviti samo u mjeri u kojoj se ona bude bavila mojom malenkošću, a bavila se bogami puno. Od sutra samo se držim ekonomije, u mjeri koliko je to uopšte moguće u ovakvom društvenom ambijentu gdje politika ( i to nakaradna) dominara svim sferama ljudskog i društvenog života. No da se vratim izborima u RS…

Dva puta sam do sada javno pohvalio Milorada Dodika i ovo je treći i zadnji put… (Neću više nikada).
Prvi put kada je bio predsjednik Vlade RS i kada je naše pare iz budžeta upotrebio da kupi medije, drugi put sinoć u izbornoj emisiji na BHT i evo večeras: Milorad Dodik je ubjedljivo najbolji tehnolog vlasti u BiH i pored Mile Đukanovića najbolji tehnolog vlasti na Balkanu.

Kad kažem najbolji tehnolog vlasti mislim da najbolje razumije kako biračko tijelo diše i šta mu je u kojem trenutku važno, a šta ne. Spreman je da koristi sva sredstva koja mu stoje na raspolaganju, spreman je u trenutku iskoristiti svaku priliku i slabost protivnika, spreman je rizikovati i spreman je i sa neprijateljem pakt sklopiti ukoliko procijeni da mu to može biti od koristi.

Da je to tako pokazao je i na ovim lokalnim izborima na kojima je prosto pomeo Savez za promjene i iz defanzive prešao u opštu ofanzivu.

Što se tiče Saveza za promjene (SzP) poslije ovih izbora vrijeme je da se raspadne, ili da promijeni ime u Savez za poraze (ostaje SzP).

Naime, kao i u životu svakog pojedinca, postoje i u politici neke situacije u kojima, pogrešne odluke presudno određuju vaš budući život, odnosno političku sudbinu. Takvih situacija u životu je izuzetno malo, a u politici ih je Savez za promjene imao čak tri u posljednje 4 godine i sva tri puta donio je pogrešnu odluku.

Prva je situacija dobro poznata i odnosi se na prošle lokalne izbore u Banjaluci gdje je SDS, uprkos upozorenjima sa svih strana, kandidovao Stevandića da bude njihov kandidat za gradonačelnika Banjaluke iako je sve ukazivalo da bi jedan kandidat tj. Čavić pomeo kandidata SNSD-a ukoliko izbori budu 1 na 1. Rezultat je poznat. Pobijedio je Gavranović iako su Čavić i Stevandić u zbiru imali neuporedivo više glasova od kandidata SNSD-a. Da iz takve situacije nisu izvukli nikakvu pouku i ništa nisu naučili pokazali su i na ovim izborima kandidujući bez ikakve veze u Foči svog kandidata i direktno time doprinijeli izbornom porazu Krsmanovića koji bi glatko dobio izbore da je išao 1 na 1 protiv kandidata iz SNSD-a.

Sličnu glupost je na ovim izborima napravio i NDP koji je tek dva dana pred glasanje raspustio opštinski odbor NDP-a u Trebinju iako je Šaraba dvije godine činio sve da obori načelnika iz treće članice SzP tj. PDPa i zajedno sa SNSD-om napokon uspio u tome.

Druga je situacija od prije dvije godine kada je SzP promjene odlučio da se konstituiše Skupština RS-a, izglasa Vlada RS uprkos činjenici da je skupštinska većina formirana uz pomoć „papaka“ i Vlada RS formirana na osnovu glasova papaka, a afera „Papak“ bila u punom jeku. Odluka SzP da učestvuje u radu nelegalno formirane skupštinske većine i dopusti formiranje nelegalne Vlade RS umjesto da ne učestvuje uopšte u radu takve Skupštine, imala je dalekosežne ekonomske i socijalne posljedice po sve građane Republike Srpske, a Miloradu Dodiku omogućila da koristi kompletan izvršni i zakonodavni aparat RS i Budžet RS u skladu sa svojim ciljevima i potrebama. Rezultat takve nerazumne političke odluke SzP svi osjećamo i danas nakon lokalnih izbora na kojima ih je Dodik prosto pomeo.

Treća situacija vezana je za referendum. Iako je svakome, ko razmišlja svojom, a ne tuđom glavom, bilo jasno da je raspisivanje referenduma čisti politički potez, čiji je cilj da se prije lokalnih izbora pažnja biračkog tijela skrene sa životnih tema, besparice, siromaštva i nezaposlenosti na teren nacionalnog i odbrane srpstva, a time i izvrši homogenizacija oko Dodika, SzP je pristao da i on bude aktivan učesnik u toj igri i to svojevoljno. Valjda su htjeli da budu veći nacionalisti od Dodika ili su mislili da će i oni profitirati iz toga. Pri tome su zaboravili dvije činjenice: da je Dodik najbolji tehnolog vlasti u zemlji i da igranje na tuđem terenu i to igru domaćina obično vodi u poraz.

Pri tome nije im se lampica upalila ni kada su pozivi na referendum osvanuli samo na bilbordima Milorada Dodika, a ne i na npr. bilbordima Igora Radojičića. Niti im je svanulo kad je Srbija rekla da referendum ne podržava, a nisu čak ni reagovali kad je Dodik rekao da je referendum u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda. Sljepilo je bilo toliko da se prvi čovjek SzP javno hvalio da je referendum uspio zahvaljujući glasovima SzP.

Nadam se da su čelnici SzP progledali bar sinoć, kada je Dodik u svom obraćanju, povodom pobjede na lokalnim izborima, rekao da je ona još jedan dokaz ispravnosti njegove nacionalne politike i borba usmjerene i protiv izdajica na nivou BiH. A ako nisu, valjda su im se danas napokon otvorile oči, nakon saznanja da je Vlada RS samo dan nakon lokalnih izbora i prvih preliminarnih rezultata pripremila po hitnom postupku izmjene Zakona o državnim praznicima u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, što je očit dokaz da je referendum bio nepotreban, jer su vukovi mogli biti siti a i ovce na broju i bez njega i da je on iskorišten samo kao alat za izbornu pobjedu SNSD-a i njegovih koalicionih partnera na lokalnim izborima .

I na kraju moje skromno i nerelevantno mišljenje i preporuke političkim subjektima u Republici Srpskoj koje oni svakako neće ni pročitati, a kamo li poslušati.

Prvo vladajućoj koaliciji. Samo nastavite kako ste radili i radite. Nemate ozbiljnog političkog protivnika, a biračko tijelo vam je takvo da možete da mu radite šta hoćete i kako hoćete, trpe sve i glasaju za vas, tako da nemate brige oko narednih republičkih izbora. Ne može vam niko ništa.

Za Savez za promjene. Pod hitno se samoukinite kao savez jer postali ste Savez za pogreške i poraze. Ako budete radili pojedinačno, a ne kao grupa koja uvijek kad je bitno donese pogrešnu odluku, imate šanse da možda u narednih 4 do 8 godina nešto i napravite.

Za SDS. Nije dovoljno da odstupi samo Bosić kao predsjednik stranke već čitav tim visokih funkcionera koji ga je podržavao. Probajte naći svoga Plenkovića, ako ga uopšte imate i redefinisati svoje politike i pokušajte shvatiti da vi za narod niste veći Srbi od SNSD-a, ma šta god vi mislili i kako vam god to zvučalo.

Za PDP. Džabe ste krečili. Mislim na novog prdsjednika. Novi predsjednik sa istom politikom koja se svodi na „nako“. Niti smrdite niti mirišite, niti pokazujete bilo kakvu ozbiljnu energiju.Morate redefinisati svoju politiku, a bogami i zahvaliti se nekim „provjerenim“ kadrovima, a mlade maksimalno angažovati i promovisati. Ne možete biti stalno zakrpa za sve, jer za razliku od nekih drugih vremena, ponuda zakrpa je najveća na političkom tržištu RS (vidi pod DNS, Soc.partija, Ujedinjena Srpska, silni radikali i da ne nabrajam sve… konkurencija je ogromna).

Za NDP. Vrijeme je da se NDP reorganizuje. Mladi naprijed, stari hvala vam, ali sklonite se malo u stranu. NDP je najviše profitirao u SzP na ovim , iako je Čavić izgubio. Čavić ne treba da ode zbog izbornog poraza, ali vrijeme je da priprema svoje nasljednike.

I to je to. Za ostale nemam nikakvu preporuku. Za glasače i birače takođe osim već otrcane fraze da svaki narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje. A mi smo ovu, na moju žalost, baš zaslužili.

Facebook profil D. Miljevića, 03.10.2016

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *