Koliko će nas koštati četiri Erdoganova prsta?

Autori

Šta reći o politici svrgnutog Morsija, koju javno podržava Erdogan, osim da su poslanici u egipatskom parlamentu sasvim ozbiljno diskutovali o tome da li je muževima dozvoljeno da seksualno opšte sa svojim ženama, pod uslovom da nisu mrtve duže od šest sati!?

Četiri prsta podignuta uvis, znak podrške Muslimanskom bratstvu, vidjeli smo u Sarajevu, na velikom mitingu podrške Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja. Podigli su ih predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, ali i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na stranu što je sporno i to što „božiji dar narodu Turske“, kako je Erdogana opisao Bakir Izetbegović, počinje svoju kampanju baš u Sarajevu, dajući time indirektnu podršku porodici Izetbegović pred opšte izbore u BiH. Još spornije od toga jesu podignuta četiri prsta sa presavijenim palcem.

Šta u stvari predstavljaju ta četiri prsta, koja smo vidjeli i 2014. godine, takođe u Sarajevu?

To je simbolična podrška bivšem predsjedniku Egipta Mohamedu Morsiju i njegovom Muslimanskom bratstvu, koje je na spisku terorističkih organizacija brojnih zemalja svijeta. Od SAD, pola Evrope, pa sve do Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih arapskih emirata.

Četiri prsta, ili kako se često predstavljaju kao četiri puške dignute uvis (takozvana Rabaa), simbolišu sjećanje je na četiri hiljade Egipćana koje je egipatska vojska ubila 2003. godine, kada su svrgli i Mohameda Morsija sa vlasti.

Morsi je dugo vremena bio veliki Erdoganov prijatelj, a u intervjuima se predsjednik Turske hvalio ovim prijateljstvom i znanjem koje je na njega prenio Morsi. Ipak, Morsi – prvi legalni predsjednik Egipta, sada je u zatvoru, iako je u egipatskoj novijoj istoriji jedini predsjednik koji je pobjedu dobio na izborima.

Njegova kratka vladavina završila je pučem koji je predvodio general Abdel Fattah el Sisi, a četiri hiljade njegovih pristalica ubijeno je na trgu Rabaa. Morsi je prvo osuđen na smrtnu kaznu, a potom je pomilovan i kazna mu preinačena u doživotnu robiju.

Šta reći o politici svrgnutog Morsija, koju javno podržava Erdogan, osim da su poslanici u egipatskom parlamentu sasvim ozbiljno diskutovali o tome da li je muževima dozvoljeno da seksualno opšte sa svojim ženama, pod uslovom da nisu mrtve duže od šest sati!?

Da li je propagiranje Morsijevog pogleda na savremeni Egipat i politike koju je vodio, nešto što treba da se nameće Bosni i Hercegovini, državi u kojoj još uvijek postoje vehabijske enklave, kao što je Maoča, gdje ponosno vise zastave ISIL-a i gdje ovdašnje zakonodavstvo pada u vodu pred šerijatskim pravom?

Kakvoj se mi Evropi nadamo, kada već godinama ne idemo naprijed, nego se vraćamo unazad? Toliko unazad da prihvatamo propagiranje ideja čiji nosioci raspravljaju na temu – spavati sa sopstvenom ženom kada je mrtva ili ne?

Juče se nismo vratili samo par godina unazad. Juče smo se vratili stotinama godina unazad.

A osude ponašanja Izetbegovića, koji je predstavnik jednog naroda, većinom muslimanskog, tek stidljivo se probijaju između ostalih vijesti. Na žalost, ovdje staje i bilo kakva rasprava između muslimana – intelektualaca, koji su svoje učenje Islama prilagođavali kroz vjekove „balkanskom duhu“.

Zato ćemo sada svi dobiti svoju porciju „batina“ od međunarodne zajednice, koja već odavno opominje Izetbegovića i sve ostale koji podržavaju Muslimansko bratstvo, podsjećajući ih da je to, ipak, teroristička organizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *