Hladni rat zbog Sirije: Vašington suspendovao bilateralnu saradnju s Moskvom

Svijet

Vašington je suspendovao sve bilateralne odnose s Moskvom povodom sirijske krize, saopštio je Stejt department.

Rusija “nije uspjela da poštuje sopstvene preuzete obaveze”, posebno humanitarne, i “nije bila sposobna” da obezbijedi da sirijske vlasti prekinu bombardovanje kako je dogovoreno 9. septembra, “nego su naprotiv Rusija i sirijski režim odabrali da nastave vojni put”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Državni sekretar SAD Džon Keri zapretio je prošle nedjelje da će prekinuti kontakte s Rusijom posle novih napada na sirijski grad Alep.

Dok će “kontakti“ između američkih i ruskih aviona na nebu iznad Sirije biti nastavljeni, SAD će povući osoblje koje je trebalo da učestvuje u organizovanju zajedničkog Centra za implementaciju.

“Ovo nije odluka koja je donijeta lako”, rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, koji tvrdi da Rusija i njeni sirijski saveznici pojačavaju napade na oblasti u kojima su civili, prenosi AFP.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da se sporazum Rusije i SAD o Siriji nalazi u stanju suspenzije, jer je još nejasno kako se Vašington odnosi prema opoziciji koja ne priznaje taj dogovor.

“Izjave i potezi američkih kolega, kada je reč o Siriji, odlikuju se mnogim protivrječnostima, dok je nama prioritet da se prevaziđu sve dvosmislenosti, pogotovo jer one direktno utiču na saradnju sa SAD kada je riječ o sprovođenju dogovora, koji se trenutno nalaze u stanju suspenzije, jer je nejasno kako se Vašington odnosi prema opozicionarima koji ne prihvataju taj dogovor”, rekao je Lavrov.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *