Vučić: Raditi na boljoj saradnji sa Hrvatskom

Region

Predsjednk Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u 2019. godini raditi na uspostavljanju bolje saradnje dvije zemlje.

Vučić je danas primio predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova sa kojim je razmotrio realizaciju inicijativa i projekata, koji doprinose boljem položaju hrvatske zajednice u Srbiji.

Žigmanov je rekao da je Vučić odgovorno pristupio ispunjavanju dogovora postignutih prilikom potpisivanja Subotičke deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, odnosno razgovora sa predstavnicima hrvatske zajednice u Tavankutu u junu 2016. godine.

“Vučić je naš pouzdan partner, a Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je odgovorna stranka i zato će uvek istaći i pohvaliti svaki napredak u poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji”, rekao je Žigmanov.

On je Vučiću prenio zahvalnost brojnih pripadnika hrvatske zajednice, koji pozdravljaju iskreni institucionalni dijalog i sve korake njihove pune integracije.

Vučić je u razgovoru sa Žigmanovim izrazio nadu da će unapređenje položaja Hrvata u Srbiji doprinijeti i poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

On je rekao da su Hrvati ravnopravni građani Srbije, sa kojima se uvijek živjelo u slozi, ali da je potrebno još mnogo toga uraditi na ponovnom uspostavljanju povjerenja kako se ne bi osjećali zanemareni od strane države ili ugroženi u društvu.

“Hrvatska zajednica mora da ima sve uslove standardne za manjinske zajednice u Srbiji. Ponosan sam što ispunjavamo obećano”, naglasio je Vučić.

U razgovoru je konstatovano da je većina ključnih inicijativa i konkretnih projekata u oblasti infrastrukture, obrazovanja i kulture realizovana, dok je rad na preostalima u toku, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Proširena je obrazovna mreža na hrvatskom jeziku, što uključuje i osnivanje lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Radi se na komunalnoj infrastrukturi, obnavljaju se Domovi kulture u Tavankutu i Monoštru, a završava se i postupak ustupanja hrvatskoj zajednici rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *