Upitno najavljeno uvođenje 4G mreže u BiH

Društvo

Najave iz Savjeta ministara BiH o uvođenju 4G mreže do kraja godine, kako sada stvari stoje, mogle bi se nazvati isuviše optimističnim s obzirom na to da je ovaj postupak, kako se moglo i očekivati, zapeo u zamršenim procedurama i nedovoljno dobroj koordinaciji institucija.

Kako su izjavili u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH je putem Državnog ministarstva uputila prijedlog odluke za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje javnih elektronskih komunikacionih usluga putem mobilnih pristupnih sistema resornim entitetskim ministarstvima na mišljenje.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS je, kako su naveli, dostavilo svoje mišljenje 20. jula, dok još nije zaprimljeno mišljenje Ministarstva prometa i komunikacija Federacije BiH.

– Nakon kompletiranih mišljenja, RAK će eventualno doraditi tekst prijedloga odluke i putem Ministarstva ga uputiti Savjetu ministara na usvajanje. Usvajanjem odluke, RAK-u su osigurani svi pravni uslovi za izdavanje dozvola dominantnim telekom operatorima u Bosni i Hercegovini za 4G mrežu. Dozvolom će se definisati rokovi, brzina prenosa podataka i potrebne naknade nosilaca dozvole – kazali su za Klix u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Podsjećaju da je na 150. sjednici Savjeta ministara održanoj 24. jula na prijedlog ministarstva usvojena informacija o statusu uvođenja mreže 4G, kao i zaključak kojim se pozivaju sve nadležne institucije da hitno poduzmu sve aktivnosti kako bi se što prije stvorile pretpostavke za komercijalnu upotrebu mobilne mreže četvrte generacije (4G) u BiH.

Iz RAK-a su izjavili da su proveli sve potrebne aktivnosti za dodjeljivanje i korištenje spektra na tehnološki neutralnoj osnovi.

– Nakon što Savjet ministara usvoji odluku kojom bi bio utvrđen način i uslovi pod kojima će biti dodijeljene dozvole za 4G, Regulatorna agencija za komunikacije će postojećim licenciranim mobilnim operaterima u BiH, u skladu s politikom sektora elektronskih komunikacija, izdati dozvole za 4G – rekli su u RAK-u.

Posljednjih godina javnost u BiH je svjedočila mnogim neispunjenim obećanjama i promašenim rokovima kada je riječ o prelasku s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju i konačno uvođenje 4G mreže. Još početkom 2018. godine je trebalo da bude ugašen analogni signal, ali to se nije desilo. Iz telekom operatera su, s druge strane, stigla uvjerenja da su spremni za ovaj proces.

– Politika sektora elektronskih komunikacija BiH je usvojena u maju 2018. godine i u proteklom periodu od njenog usvajanja su Agencija, Ministarstvo i dva resorna ministarstva vodili aktivnosti na izradi Odluke o dodjeli 4G, nakon čega će Agencija izdati dozvole telekom operatorima sa jasnim uslovima implementacije 4G mreže i obavezama telekom operatora. Zbog obimnosti materijala, kasnog usvajanja sektorske politike u Vijeću ministara BiH, te koordinacije različitih nivoa vlasti u izradi prijedloga Odluke, potrebno je nešto više vremena na finalizaciji pomenutih akata – kazali su u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *