Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Četvrtak, 11 Oktobar 2018 - Istinito.com

Više hiljada građana u Mostaru protestuje protiv Komšića

Više hiljada učesnika protesta protiv izbora Željka Komšića na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine krenulo prema Kancelariji člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u Mostaru koji je svojevremeno otvorio lider HDZ-a Dragan Čović , a koji je na izborima prije nekoliko dana izugio od Komšića.

Učesnici mirne šetnje poručuju da Komšić nije njihov predsjednik, da je grubo prekršeno njihovo pravo, nose zastave i svijeće. Nezadovljni su, tvrde, što su “Bošnjaci izabrali njihovog predstavnika”.

– Želimo dati do znanja svim građanima Federacije BiH da postoje mladi ljudi koji su uglavnom hrvatske narodnosti da se poštuju naši interesi, naši zahtjevi, jer se s nama, na kraju krajeva, mora graditi BiH i ako žele dobro Bosni i Hercegovini da trebaju ubuduće uvažavati interese nas mlađih i inače našeg naroda u BiH – rekao je Petar Ćavar, prenosi Bljesak.

Kao organizator protestne šetnje navedena je “hrvatska mladost”. Građani su pozvani da se okupe u 18 časova kod Sveučilišta i da prošetaju do Kancelarije Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u Mostaru gdje će se, kako su najavili, “prislužiti svijeće i iskazati nezadovoljstvo”, piše N1.

Kažu kako Komšić nije njihov legitimni predstavnik, nezadovoljni su činjenicom da Izborni zakon nije izmijenjen, da je nepravedno da dominantni narod može izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.
Komšić je poručio da je član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, ali da je predstavnik svih građana u Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvata.

Protestna šetnja krenuće prema Kalncelariji člana Predsjedništva BiH u Mostaru koju je svojevremeno otvorio Dragan Čović. Komšić je nakon izbora i pobjede ponudio da se ova kancelarija koristi za potrebe studenata.

Komšić je prema posljednjim izbornim rezultatima, koji još nisu upotpunjeni, osvojio 218.772 glasova dok je Dragan Čović osvojio 139.582.

(N1)

Više...

Vlada RS započela proceduru prodaje rudnika Ljubija

Vlada RS je na danas održanoj sjednici donijela odluku da započne s procedurom prodaje rudnika Ljubija u Prijedoru.

Kako je saopšteno iz Biroa za odnose s javnošću, razmotren je Prijedlog osnovnih elemenata za organizovanje aukcije za prodaju akcija državnog kapitala u rudniku.

"Vlada RS dala je saglasnost Investiciono-razvojnoj banci RS kao ovlaštenom prodavcu državnog kapitala u preduzećima, na osnovne elemente za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR 'Ljubija' A.D. Prijedor", istaknuto je.

Podsjećanja radi, u proteklom mandatu SNSD i DNS su vodili rovovsku borbu oko toga treba li prodati državni kapital u ovom preduzeću. SNSD je bio za to da se Ljubija proda Izraeli Investment Group, dok se DNS zalagao da RS ostane vlasnik državnog kapitala, ili da se nađe kredibilniji kupac koji bi imao slične reference kao trenutni suvlasnik Arcelor Mittal koji ugljenom iz rudnika snabdjeva željezaru u Zenici, pišu "Nezavisne novine".

Više...

Vasković pozvan na saslušanje u tužilaštvo

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, uputilo je poziv novinaru i blogeru Slobodanu Vaskoviću na saslušanje u svojstvu svjedoka.

Saslušanje bi se trebalo obaviti 16. oktobra u devet sati, a u vezi njegovih tvrdnji o umiješanosti pripadnika MUP-a RS u “krivično djelo teško ubistvo”. U službenom pozivu je navedeno i da, ukoliko se ne odazove niti opravda svoj izostanak, može biti naređeno njegovo dovođenje putem sudske policije ili kazna od 5.000 maraka.

"Slobodan Vasković se poziva se pristupi u prostorije tužilaštva kako bi bio saslušan na okolnosti koje su mu poznate u vezi sa iznošenjem tvrdnji da su određena lica, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske počinili krivično djelo teško ubistvo", navedeno je u pozivu koje potpisuje republički tužilac Goran Glamočanin.

Iz tužilaštva je danas saopšteno da Vasković “očigledno izbjegava lično primiti poziv”, jer se ne nalazi na adresi na kojoj je prijavljen, da je odlučeno da mu se ovaj poziv uputi javno, putem sredstava javnog informisanja, “kako bi se izbjegla bilo kakva manipulacija informacijama u vezi sa njegovim pozivanjem”.

mondo.ba

Više...

Cigarete od 1. januara ponovo poskupljuju

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je na današnjoj sjednici odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu.

Članovi UiO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove doluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična akciza na cigarete i duhan primjenjuje od 1. januara 2019. godine.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2019. godine minimalna takciza iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će akciza na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kilogramu umjesto dosadašnjih 104 KM, saopćeno je iz UIO UIO.

Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje specifična akciza na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM.

Usvojenom odlukom propisano je da porezni obveznici i prometnici cigareta moraju da popišu zalihe na dan 1. januara 2019. godine, a popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru do 7. januara 2019. godine. Predviđeno je da poreski obveznici moraju kalukulacije maloprodajnih cijena formiranih shodno ovoj odluci dostaviti do 30. novembra ove godine.

Članovi UO UIO danas su jednoglasno usvojili zahtjev za dodjelu sredstava Upravi iz budžeta za iduću godinu.

Upravni odbor usvojio je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.decembra 2019. godine i uputio je u dalju proceduru Vijeću ministara BiH.

UIO primio je k znanju informaciju u vezi s problemima prilikom provođenja presude Suda BiH u korist Republike Srpske koja se odnosi na isplatu štete zbog raspodjele prihoda s jedinstvenog računa, ali nije bilo suglasnosti o rješenju koje je ponuđeno iz Uprave.

UO UIO nije na današnjoj sjednici postigao saglasnost o privremenim ni konačnim poravnanjima između entiteta za prethodne godine, kao ni odluku o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda za posljednji kvartal ove godine.

Na današnjoj sjednici UO je podržao informaciju UIO koja se odnosila na zaključke Vlade FBIH u vezi sa raspodjelom i utroškom prihoda od cestarina.

Više...

Banjaluka: Ponovljen tender za novi most u Dragočaju

Za izgradnju novog mosta u centru Dragočaja, ponovo je pokrenuta javna nabavka za izbor izvođača radova, nakon što je prvi tender poništen pošto je pristigla ponuda bila veća u odnosu na procijenjenu vrijednost.

-Prema našim planovima, gradnja mosta je već trebalo da počne. Nažalost, nismo uspjeli dobiti izvođača iz prvog pokušaja jer je ponuđač za taj projekat tražio više za oko 50.000 KM u odnosu na procijenjenu vrijednost. Unutrašnjom realokacijom, uspjeli smo obezbijediti dodatna sredstva i sada ponavljamo javnu nabavku – pojasnili su u odjeljenju.

Kako su istakli, plan je da u toku ove godine izaberu izvođača, rezervišu sredstva i shodno vremenskim prilikama, započnu radove.

Prema drugoj ponovljenoj javnoj nabavci za izgradnju mosta, procijenjena vrijednost radova je oko 200.000 KM, a svi zainteresovani ponuđači treba da se prijave do 31. oktobra.

Novi most, prema podacima odjeljenja, biće dužine 13 i širine devet metara. Imaće dvije saobraćajne trake po tri metra, te dvije pješačke staze od po metar i po.

Izgradnjom novog mosta u centru Dragočaja trebalo bi da bude smanjen rizik od izlijevanja Dragočajke.

-Zbog smanjenog profila, ova rječica je, čestim izlivanjem iz korita u zoni postojećeg mosta, zadavala muke lokalnom stanovništvu proteklih godina. Zato je odlučeno da se most rekonstruiše, odnosno izgradi potpuno novi – kazali su u nadležnom odjeljenju, te dodali da će po izgradnji novog mosta biti potrebno uraditi i pristupne saobraćajnice i urediti korito Dragočajke.

Istovremeno, u ovom naselju prošle sedmice u funkciju je pušten novi most preko rječice Dragočajke u Gradini. Novi most, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 50.000 KM, sagrađen je na lokalnom putu Gradina – Kaure – Šalići.

Više...

Podignuta optužnica protiv Dudakovića za ratne zločine

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata 5. korpusa Armije RBiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još uvijek traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će, kako se navodi u saoštenju, navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i 6 stručnih vještaka te prilaganjem više od 1100 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Optuženi se terete za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su:

1. Atif Dudaković, rođen 1953. godine

2. Ekrem Dedić, rođen 1953. godine

3. Sanel Šabić, rođen 1976. godine

4. Ibrahim Šiljedić zv. „Šiljo“, rođen 1973. godine

5. Safet Salihagić, rođen 1973. godine

6. Adis Zjakić, rođen 1975. godine

7. Hasan Ružnić, rođen 1973. godine

8. Redžep Zlojić, rođen 1966. godine

9. Samir Solaković, rođen 1972. godine

10. Fatmir Muratović, rođen 1972. godine

11. Muharem Alešević, rođen 1973. godine

12. Husein Balagić, rođen 1954. godine

13. Ale Hodžić, zv. „Pumparica“, rođen 1970. godine

14. Edin Domazet, rođen 1970. godine

15. Ejub Koženjić, zv.“Ejko“ i „Šeširdžija“, rođen 1961. godine

16. Ibrahim Nadarević, rođen 1965. godine

17. Said Mujić, rođen 1960. godine

nezavisne.com

Više...

U Gradišci ogromna razlika u novom brojanju glasova

Na društvenim mrežama pojavila se informacija o rezultatima ponovnog brojanja glasova na izbornom mjestu Kozinci u Gradišcim na biračkom mjestu 069, nakon kojeg je uočena dramatična razlika u broju glasova koji su prvobitno prikazali birački odbori i nakon novog brojanja. 

Razlika u glasovima je u korist kandidata SNSD-a.

Portal Gerila.info tražio je potvrdu informacije u Opštinskoj izbornoj komisiji Gradiške.

Predsjednik opštinske izborne komisije Nada Živković nije mogla ni da potvrdi ni da demantuje ove informacije i uputila na Centralnu izbornu komisiju BiH. Njih je, međutim, nemoguće dobiti na telefon. U opštinskoj izbornoj komisiji rekli su nam samo da su uočene određene nepravilnosti u broju glasačkih listića.

U opštinskom odboru SDS-a u Gradišci potvrdili su nam da su ih njihovi posmatrači koji su bili na ponovljenom glasanju obavijestili da su na 32 biračka mjesta koja su za sada obuhvaćena ponovljenim brojanjem uočene ogromne nepravilnosti, od nepodudaranja broja glasova u vrećama sa brojem izašlih na izbore, drastičnom razlikom broja izašlih glasača za različite nivoe pa do neslaganja broja pečata na vrećama sa onim u zvaničnoj dokumentaciji.

Kažu da je prema njihovim informacijama uočena razlika od gotovo 500 glasova za sada u korist kandidata SNSD-a za nivo Parlamenta BiH. U ovoj stranci kažu da su obavijestili centralu stranke, Opštinsku izbornu komisiju u Gradišci kao i Centralnu izbornu komisiju BiH.

gerila.info

Više...

Getinger: Materijalni gubici se mogu nadoknaditi, život nema cijenu

Direktor “Optima grupe” Banjaluka Andrej Getinger rekao je da je jutros u Rafineriji nafte u Brodu, koja je nedavno pretrpjela havariju, u potpunosti uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata i da se prema kupcima ispunjavaju sve ugovorene obaveze.

Getinger je naglasio da će svi kupci biti snabdjeveni naftom i njenim derivatima u skladu sa normama, potrebama i zahtjevima.

– Otprema nafte i naftnih derivata danas je krenula u potpunosti i svi koji zahtijevaju biće snabdjeveni na odgovarajući način – rekao je Getinger na konferenciji za novinare povodom nedavnog požara i eksplozije u Rafineriji nafte u Brodu kada je poginuo jedan radnik, a deset ih je povrijeđeno.

On je naveo da su razni nadzorni organi Republike Srpske na terenu i istražuju da bi utvrdili uzroke i posljedice havarije i požara.

– Čim bude dostupno mjesto na kome se desila havarija izvršićemo ekpertizu radi utvrđivanja potencijalnih razloga tog incidenta. Izvršićemo i ekspertsku provjeru opreme koja se tu nalazila i one koja nije bila neposredno na tom mjestu. Nakon toga ćemo procijeniti štetu i sačiniti plan da ponovo stavimo u funkciju opremu stradalu u havariji – rekao je Getinger.

On je naveo da razmatraju mogućnosti kako da što brže uspostave proizvodnju u Rafineriji.

Kada je riječ o ekološkim pitanjima i eventualnom zagađenju vode i vazduha, Getinger naglašava da njihova mjerenja prije i poslije havarije pokazuju da nije došlo ni do kakvih ozbiljnih zagađenja.
On je demantovao pojedine medijske napise da je zagađena voda u rijeci Savi, navodeći da je mjesto havarije udaljeno od Save.

– Naša postrojenja za prečišćavanje industrijskih voda su radila. Ta voda, koja je ispuštana u Savu, zadovoljavala je ekološke kriterijume, a zagađenje nije bilo moguće ni putem podzemnih voda – naveo je Getinger.

On je rekao da se mogu nadoknaditi materijalni gubici, ali da ljudski život nema cijenu.

– Nažalost, poginuo je jedan naš radnik koji se nalazio na mjestu dešavanja u trenutku eksplozije. Izražavamo saučešće porodici stradalog radnika Ljube Patkovića i pružićemo im svu materijalnu pomoć – kaže Getinger.

On je zahvalio radnicima Rafinerije koji su tokom havarije, zajedno sa vatrogascima, učinili velike napore da ne dođe do širenja požara i veće materijalne štete.

Getinger je zahvalio i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, ministrima u Vladi Srpske, opštini Brod, stanovnicima Broda i Srpske, ali i rukovodstvu Hrvatske i Slavonskog Broda što su izrazili volju da pomognu u prevazilaženju posljedica havarije u ovoj rafineriji.

U Rafineriji nafte u Brodu nedavno se u postrojenju za preradu nafte dogodila eksplozija i požar u kojem je poginuo radnik Rafinerije Ljubo Patković, a deset njegovih kolega je povrijeđeno.

Agencije

Više...

Srbi bez predstavnika u parlamentu FBiH

Srbi u Federaciji BiH i u naredne četiri godine neće imati svoje „autentične“ predstavnike u parlamentu FBiH.

Izvjesno je, prema dosadašnjim rezultatima izbora, da će srpski klub u Domu naroda BiH ponovno formirati članovi stranaka iz FBiH, dok je još uvijek neizvjesno da li će kandidat Srpske liste za Predstavnički dom FBiH Nikica Grubor ući u taj dom jer lista nije prešla cenzus. Samo su tri kandidata iz SNSD prošla u Kantonu 10 i to za livanjsku skupštinu koji bi trebalo da budu delegirani u srpski klub Doma naroda FBiH.

Srpski delegat u Domu naroda FBiH Mile Marčeta za Srpskainfo ocjenjuje da su izbori pokazali staru praksu da Srbi neće moći formirati klub ovog doma parlamenta FBiH.

– Ponovno nećemo moći pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer nema dovoljno Srba u kantonima kako bi ih delegirali u ovaj dom parlamenta FBiH – navodi Marčeta.

Istovremeno, po posljednjim preliminarnim rezultatima, SDA bi trebalo da ima do 30 poslanika u Predstavničkom domu FBiH, HDZ BiH i SDP po 17, DF 11, SBB osam, Naša stranka i Pokret demokratske akcije po pet, a Nezavisni blok četiri poslanika.

Međutim, politička analitičarka Ivana Marić iz Sarajeva kaže da se rezultati mijenjaju i da bi SDA, koja je unaprijed proglašena pobjednikom, lako mogla da ostane bez vlasti.

– To je onda pirova pobjeda, jer član Predsjedništva BiH nema nadležnosti kao kad imate vlast. U pitanju je formiranje vlasti u kantonima bez SDA, gdje je to izvjesno u Sarajevu i Zenici, osim ako ne bude većeg broja preletača. Primjetno je i da je SDP znatno porastao na ovim izborima, tako da je sa treće ili četvrte stranke sa prošlih opštih izbora došao na mjesto druge u FBiH, što je značajan rezultat. To je uspjela da ostvari i Naša stranka – kaže ona.

Dodaje i da je na prvi pogled izgledalo da će sve ostati isto i da se ništa nije promijenilo, ali da su građani neke stranke kaznili, a neke nagradile kao što je SDP i neke druge manje partije.

– Iako je Željko Komšić prošao za hrvatskog člana Predsjedništva BiH njegova stranka je izgubila podršku, ali i on u odnosu na izbore kad je u ranijim izborima pobijedio za Predsjedništvo. Sve je još uvijek moguće u FBiH, ali najsigurnije je da se SDA i HDZ BiH drže zajedno, jer ako se ne budu držale zajedno onda će teško formirati vlast na višim nivoima. To pokazuje i da stalni i vječiti neprijatelji imaju najbolju saradnju i najduži koalicioni staž – kaže Marićeva.

Neće u koaliciju sa SDA

Lider SDP Nermin Nikšić izjavio je da ova stranka neće koalirati sa SDA i da neće ulaziti u matematičke koalicije. On je naveo da će razgovarati sa onima koji su spremni da podrže mjere koje su ključne za napredak BiH.

– Vlast radi vlasti nas ne zanima. Zanima nas samo vlast koja će imati svoj program. Formirani su prvi kontakti o formiranju vlasti u kantonima gdje je to moguće. Dakle, tamo gdje je moguće formirati vlast bez SDA – rekao je Nikšić.

srpskainfo.com

Više...

Petrić: Pola od 500.000 nevažećih listića prazno

Danas je u Sarajevu održana konferencije za medije članova Centralne izborne komisije koji su govorili o (ne)pravilnostima na Opštim izborima. Predsjednik CIK-a Branko Petrić je saopštio da je pola nevažećih glasačkih listića zapravo bilo prazno, a ne nepravilno ispunjeno.

"Centralna izborna komisija privodi kraju aktivnosti oko provođenja postupaka i sankcionisanja izbornog procesa zbog kršenja izborne šutnje i pravila predizborne kampanja i koordinira kompletnim procesom involviranim u izbore", rekao je Petrić.

Jutros je put gradova i opština u BiH krenulo sedam kamiona koji će preuzeti sav izborni materijal korišten u ovim izborima u oko 30.000 vreća raznih boja koji će biti uskladištene u skladištu CIK-a u Lukavici na 1.100 paleta.

"Sav materijal će biti spreman da se u njega izvrši uvid ili eventualno novo brojanje ili bilo kakva opservacija u postpku utvrđivanja i potvrđivanja izbornih rezultata", kazao je Petrić.

Na pitanje kako je više od 500.000 poništenih glasačkih listića, Petrić je odgovorio:

"Pola poništenih listića su prazni, a ne nepravilno popunjeni. Zašto je to tako ne znamo."

Sinoć se u Glavnom centru za brojanje počelo sa brojanjem nepotvrđenih glasačkih listića u dvorani Zetra u Sarajevu.

"To je prva kategorija listića koja se broji i ubraja u rezultate, njih oko 3.700 među kojima su i oni koji su se prijavili CIK-u da je u njihovo ime neko njih odjavio da glasaju putem pošte. Svima koji su došli na biračko mjesto je omogućeno da glasaju i njihov glas je prioritetno ubrajan, a drugi odbijani", objasnio je Petrić.

On je kazao da iza brojanja nepotvrđenih glasačkih listića slijedi brojanje glasova koji su dopremljeni putem mobilnih timova.

"Njih je 314, a zatim 77.000 onih koji su glasali putem pošte i DKP. To je oko 63.000 paketa, od toga šest hiljada je neuručene pošte, a 57 hiljada koji su glasali. Obično trećina do četvrtine poslane pošte se ne vrati", dodao je Petrić.

Predsjednik CIK-a je istakao da je na hiljadu vreća bilo potrebno utvrđivanje i objedinjavanje stanja.

"To je oko 3 posto, što znači da je 97 posto urađeno potpuno tačne isprve", rekao je Petrić.

Petrić se osvrnuo i na biračke spiskove, na koje se kako kaže, često stavljao znak minusa zbog toga što se na njima nalaze umrle osobe.

"Mi smo 45 dana prije izbora zaključili centralni birački spisak, a na njemu se nalaze oni koji nisu trebali, ali jesu na dan izbora. To su osobe koje pune 18 godina na dan izbora. Nije bilo prigovora 6.000 posmatrača iz NVO-a koje smo akreditovali niti 60.000 posmatrača u općinskim izbornim komisijama."

On je kazao da su Ministarstva unutrašnjih poslova izbrisale 4.500 imena osoba koje su se nalazile na biračkom spisku, a vode se kao umrle.

"Tražit ćemo utvrđivanje da li se neko usudio da glasa umjesto umrlih. Ali nevjerujemo da je bilo takvih slučajeva."

Petrić je istakao zadovoljstvo što nije zabilježen niti jedan slučaj da je neki državljanin BiH došao na glasačko mjesto, a da mu nije omogućeno glasanje.

"To je najveća vrijednost biračkog spiska i to se rijetko gdje može pronaći", zaključio je Petrić.

Članovi CIK-a ne upisuju i ne ispisuju ljude sa biračkog spiska

Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović osvrnuo se na incident u sali Parlamentarne skupštine BiH u noći izbora kada je jedna osoba optužila CIK da je njegova umrla majka bila na spisku glasača.

"Prema poglavlju 3 Izbornog zakona BiH, centralni birački spisak i evidencija građana, državljana BiH, s biračkim pravom koji pravo ostvaruju na osnovu zakona, ta evidencija se pravi na osnovu službenih evidencija. Od 2006. godine je automatska ili pasivna registracija gdje država treba uvesti svoje državljane s pravom glasanja na birački spisak. Od 2006. godine građani se ne idu prijavljivati", rekao je Arnautović.

On je dodao da je članovi CIK-a ne idu popisivati ljude u centralni birački spisak niti ispisivati umrle.

"To se radi na osnovu službenih evidencija. Kada relevantni organi, poput matičnog ureda u slučaju smrti, urade svoj posao nama se u elektronskoj formi to dostavi kao na pladnju za birački spisak", objasnio je Arnautović.

klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed