Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Subota, 06 Oktobar 2018 - Istinito.com

Banjaluka: Pijani toliko da ne mogu da hodaju! (VIDEO)

Banjaluka, petak, prijatno veče kao stvoreno za izlaske. Dvojica mladića su se toliko napili da im je problem da bio da načine dva koraka a da ne posrnu i padnu.

Protekli petak bio je koban za dvojicu mladića koji su nakon večeri provedene u jednom od banjalučkih lokala pokušali da odu kući. Bili su toliko pijani da je svaki pokušaj kretanja završavao padom.

Autor video zapisa je kratko prokomentarisao: Ovo znači biti pijan!

Nije jasno da li su pokušavali da dođu do svojih automobila na obližnjem parkingu, ali ako jesu, ni to nisu bili u stanju.

Ne znamo šta je bio povod za čašu više, tek ova dvojica momaka su se žestoko "olešili". Toliko da im je i tlo po kojem hodaju sinoć bio ozbiljna prepreka!

Istinito

Više...

Budući američki ambasador je gej i dolazi s partnerom živjeti u BiH

Erik Nelson koji je nominovan za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH trebao bi stići u BiH sa svojim partnerom Filipom Tatonijem-Markozijem. Nelson je deklarisani gej i osnivač GLIFAA-e, svojevrsne organizacije za zaštitu LGBT prava američkih državnih službenika.

Nelson je nedavno pred Odborom za spoljne poslove, između ostalog, ukazao na značaj i podršku koju mu tokom karijere pruža životni saputnik Fillipo Tatoni-Markozi.

Fokus Filipovih nije politika, već savremena umjetnost, dizajn i moda.

– Moj partner Filipo Tatoni je, kao i mnogi drugi supružnici službenika inostranih poslova, žrtvovao mnogo toga kako bi me podržao tokom moje karijere. Želim da se to prepozna – poručio je Nelson.

Filipo je na svom Instagram profilu uz fotografiju napisao da je ponosan na Erika Nelsona, prilikom njegovog izlaganja pred Odborom za spoljne poslove.

Na stranicama State Departmenta može se pronaći da je Nelson 1992. godine bio osnivač GLIFAA-e, svojevrsne organizacije članova gej i lezbejki u inostranim poslovima (GLIFAA).

GLIFAA radi na obezbjeđivanju pravičnog tretmana LGBT osoba, koje rade za službu, u Sjedinjenim Američkim Državama i inostranstvu. Iz GLIFAA-e ističu da ponosno rade na unapređenju raznolikosti i ravnopravnosti u američkom Ministarstvu za spoljne poslove i promovisanje LGBT ljudskih prava širom svijeta.

Nelson je tokom godina rada u državnoj službi obavljao poslove za američku vladu u Kostariki, Minhenu, Islamabadu, Milanu, Meksiko Sitiju, Frankfurtu, Santo Domingu i Vašingtonu.

Inače, Nelson je u svom obraćanju pred Odborom za spoljne poslove naglasio da je ponosan činjenicom da njegova nominacija za novog američkog ambasadora u BiH pokazuje koliko SAD cijeni raznolikost.

– Američka raznolikost je osnova naših svih sloboda, i čini nas inovativnom, i dinamičnom zemljom. A BiH upravo s nama dijeli tu osnovnu karakteristiku, jer iza nje stoje vijekovi različitosti i vjerske koegzistencije – istakao je Nelson, piše klix.ba.

Više...

SNSD narušio izbornu tišinu u Banjaluci! (VIDEO)

Savez nezavisnih socijaldemokrata narušio je danas izbornu ćutnju u Banjaluci, gdje su aktivisti i kandidati ove stranke dijelili propagandni materijal na ulici i animirali potencijalne glasače.

Gradski odbornik Draško Stanivuković i danas je bio u akciji i uspio da snimi kako se u naselju Lauš na štandu SNSD dijeli propagandni materijal u vrijeme predizborne ćutnje.

Stranačke boje pokušao je da odbrani Momčilo Antonić, koji je takođe gradski odbornik i kandidat SNSD za narodnog poslanika ove stranke.

Antonić je čak pokazao nepoznavnanje izbornog procesa, jer je Stanivukovićeve sitilajtove i plakate koji su ranije postavljeni poredio sa današnjim aktivnostima na stranačkom štandu.

Izborni zakon BiH jasno propisuje da 24 časa uoči izbora prestaju sve stranačke aktivnosti i da je strogo zabranjena bilo kakva javna propaganda.

U periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima.

To uključuje izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače, kao i korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače, kao i svake aktivnosti kojom se ometa ili opstruiše izborni proces.

Za kršenje izborne ćutnje u skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine političkim subjektima koji učestvuju na izborima može se izreći novčana kazna od 1.000 do 10.000 KM.

Istinito

Više...

Američki list Njujork tajms o "Pravdi za Davida"

Američki Njujork tajms u tekstu pod naslovom "Protesti masovniji od stranačkih mitinga u BiH" navodi da je na današnjem protestu "Pravda za Davida" u Banjaluci bilo 20.000 ljudi, dok je mitingu SNSD-a prisustvovalo tek nekoliko hiljada.

List piše da su protesti organizovani u petak u dva najveća grada u BiH, od strane dvojica očeva koji traže istinu o navodnim ubistvima njihovih sinova, zasjenili stranačka okupljanja povodom nedjeljnih opštih izbora u BiH.

"Roditelji mladića i opozicija optužuju vlasti da učestvuju u onome za šta tvrde da su ubistva, koja iz političkih razloga zataškavaju policija i tužilaštvo.

Široka javna podrška dvojici ožalošćenih očeva prevazišla je etničke podjele BiH, što odražava nezadovoljstvo političkim sistemom i pravosuđem, uz korupciju i dominanaciju stranaka u 23 godine od rata 1992-95. godine", navodi list.

Njujork tajms piše da su završni stranački skupovi pred predsjedničke i parlamentarne izbore bili zakazani za petak uveče, što se podudaralo sa protestima u glavnom gradu Sarajevu i sjeverozapadnoj Banjaluci.

"Međutim, glavni opozicioni blok u autonomnoj Republici Srpskoj, Savez za pobjedu (SzP), otkazao je okupljanje u Banjaluci, kao i dvije opozicione stranke u Sarajevu, u znak solidarnosti sa ožalošćenim porodicama.

Dvojica očeva - Davor Dragićević, Srbin iz Banjeluke i bošnjački Musliman iz Sarajeva - Muriz Mamić odlučili su da održe istovremene proteste prije glasanja kako bi se pritisak na pravosuđe ubrzao istinu o smrti njihovih sinova.

Protest u Banjaluci pomjeren je nakon što je policija bosanskih Srba zaustavila autobuse koji su vozili demonstrante iz drugih gradova. Saobraćaj u centru grada zaustavljen je, a policija je krstarila ulicama u oklopnim vozilima", piše Rojters, a prenosi Njujork tajms.

List piše da je Dragičević prvo rekao kako će demonstranti blokirati grad ako svim njihovim pristalicama ne bude dopušteno da im se pridruže, ali je protest kasnije počeo i završio se bez incidenta.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovalo je ubistvo Davida Dragičevića, rekao je otac, imenujući funkcionere koji su navodno uključeni u ubistvo. 'Ovo je kriminalna država, kriminalna policija'", prenosi američki list Dragičevićeve riječi.

List navodi da je oko 20.000 ljudi uzvikivalo "ubice!" i "negodovalo uz pomen imena lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, čija je stranka SNSD održala svoj završni skup na trgu samo nekoliko stotina metara udaljenom, na kome je prisustvovalo nekoliko hiljada pristalica."

Na kraju teksta, američki list navodi hronologiju neriješenih slučajeva smrti Davida Dragičevića i Dženana Memića.

mondo.ba

Više...

Rekonstrukcija Vlade Srbije odložena do proljeća

Rekonstrukcija Vlade Srbije odložena je i biće sprovedena najranije do proljeća 2019. godine, saznaje nezvanično Blic u vrhu vlasti.

O promjenama u Nemanjinoj 11 se govorilo i početkom godine, pa je cijeli posao najprije odložen za jun, a onda i za novembar.
Međutim, kako saznaje Blic, nije realno da loši ministri budu rekonstruisani u narednih mjesec dana. Razlog, kako objašnjavaju izvori Blica, isti je kao i do sada.

– Rekonstrukcija Vlade i zamjena ministara koji su loše radili je ozbiljan posao koji podrazumijeva vrijeme, ali i aktivnosti u smislu traženja novih rješenja za resore u kojima škripi, razgovore s potencijalnim budućim ministrima – navodi izvor Blica iz Vlade.

Kao i prije nekoliko mjeseci, kada je ovaj posao odložen zbog Kosova, isto se ponavlja i sada.

– Predsjednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić potpuno je posvećen pitanju Kosova. Čeka se mart ili april da se riješi taj problem, ili ako se ne riješi, da se bar privede kraju, pa će se onda na dnevnom redu naći promjene u Vladi. Očekuje se da Vučić i premijerka Ana Brnabić tada sjednu i presijeku – kaže sagovornik Blica.

Predsjednica Skupštine Maja Gojković podgrijala je nedavno priče izjavom da se o rekonstrukciji nije govorilo na posljednjoj sjednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, ali je rekla da je njen zaključak da neki od ministara predugo sjede u Vladi i da bi možda trebalo da se odmore.

Kao mogući kandidat za gubljenje fotelje često se pominje ministar kulture Vladan Vukosavljević, a upravo Maja Gojković je, prema tim glasinama, njegova potencijalna nasljednica.
Ipak, kako je Blicu rečeno, ovo nije najrealnija opcija, budući da predsjednik SNS nema najadekvatnije kadrovsko rješenje za parlament. I direktorka “Službenog glasnika” Jelena Trivan pominjana je kao kandidat za resor kulture, ali se od toga zasad odustalo.

Ministar Goran Trivan, koji se po mišljenju njegovih nadređenih nije najbolje snašao u resoru životne sredine, takođe bi mogao da ode sa funkcije, kao i ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević, i to zbog nespretno davanih izjava i pogrešnih poteza.

Vučić je nedavno na sednici GO SNS govorio i o tome da pojedinci zloupotrebljavaju priču o rekonstrukciji.

– Ima visokih funkcionera stranke koji idu kod direktora javnih preduzeća i govore o tome kako bi mogle da se dese promjene u Vladi, a da će oni meni lično donijeti nekakve pare, a ja ću im, navodno, obezbijediti da budu ministri odbrane ili nekih drugih resora. Jedva čekam – rekao je Vučić i dodao da će takvi “braniti rešetke” u zatvoru, a neće biti ministri odbrane.

U kabinetu predsjednice Vlade Ane Brnabić Blic je pokušao da dobijem odgovor na pitanje kada će biti više puta najavljivana rekonstrukcija, ali su samo kratko poručili “da u ovom trenutku to nije tema”.

  • Objavljeno u Region
Više...

Fotografija iz Banjaluke postala viralna

U petak naveče u centru Banje Luke na Trgu Krajine pred blizu 40.000 ljudi održan je skup "Pravda za Davida". Nekoliko sati svi prisutni su tražili da se uhapse osobe koje su učestvovale u ubistvu mladića Davida Dragičevića.

Mnoštvo medijskih ekipa izvještavalo je juče sa skupa iz Banje Luke, a prisutni su pored glasnih žica i transparenata u jednom trenutku iskoristili mobilne telefone da pošalju spektakularnu sliku sa banjalučkog trga.

S rukama u zraku, stisnutim pesnicama i upaljenim mobilnim telefonima stvorio se magičan prizor koji je u fotografiju iz zraka pretvorio Dragan Maksimović.

Fotografija, koja je poslala poruku jedinstva sa samo jednim ciljem - Pravda za Davida Dragičevića, za kratko vrijeme postala je viralni hit i već se satima širi društvenim mrežama, te domaćim i regionalnim medijima.

klix.ba

Više...

Bankar krao od bogatih i davao siromašnima

Italijanski bankar Gilberto Baskiera izbjegao je zatvorsku kaznu nakon što je uhvaćen u izvlačenju oko milion evra s računa bogatih klijenata koje je potom davao siromašnim ljudima, piše "Daily Mail".

Tokom globalne finansijske krize 2009. godini ovaj italijanski bankar iz malog mjesta Forni di Sopra na sjeveroistoku Italije odlučio je pomoći svojim siromašnijim sugrađanima koji nisu mogli da dobiju kredite od banke.

Italijanski "Robin Hud", kako su ga prozvali mediji, došao je na ideju da s računa bogatih klijenata prebaci novac siromašnijim građanima kako bi mogli da dobiju kredite od banke. Ako klijenti koji bi došli kod njega da zatraže kredit od banke nisu imali uslove, Baskiera im je prebacivao novac s tuđih računa. Zauzvrat, oni bi mu obećali da će novac vratiti.

"Želio je da pomogne ljudima koji nisu mogli da dobiju kredite od banke", rekao je za BBC njegov advokat Roberto Mete dodajući kako je tokom sedam godina tako izvukao skoro milion evra.

Ali kako neki od njih nisu održali svoje obećanje, s vremenom je njegov poslodavac primjetio rupe u računima i Baskiera je uhvaćen u djelu.

Ove nedjelje osuđen je na dvije godine zatvora. Pošto prethodno nije počinio nikakav prestup, te se nije okoristio novcem koji je uzeo, ne mora da izdržava zakonsku kaznu, pišu mediji.

Ipak, kako je izjavio njegov advokat Mete, Baskiera je ostao bez posla pa će morati da proda kuću u kojoj živi kako bi vratio nastale dugove.

Baskiera je bio poznata ličnost u svom malom gradiću od hiljadu stanovnika. Mnogi kojima je uzeo novac poznavali su ga otprije. Nakon što je slučaj izbio na vidjelo, nazvao je sve kojima je otuđio novac kako bi im objasnio šta ga je nagnalo da to učini, prenosi "Corriere.it".

Svoje poteze nazvao je ''pravdom'' i pobunom protiv sistema ''koji je napustio penzionere i mlade ljude bez sredstava''.

(Index.hr)

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Preminula operska diva Monserat Kabalje

Španska operska diva svjetske slave Monserat Kabalje preminula je u 85. godini u Barseloni, objavio je španski list “El Pais” pozivajući se na izvore u bolnici Sant Pau.

Kabalje je, kako se navodi, od septembra bila u toj bolnici. Bila je lošeg zdravlja od 2012. godine kada je imala moždani udar.

Poznata je po interpretacijama Rosinijevih, Belinijevih i Donicetijevih opera. Tokom karijere izvodila je preko 90 različitih uloga i snimila preko 80 albuma (polovina od njih su kompletna operska djela).

Sarađivala je i sa rok pjevačem Fredijem Merkjurijem iz grupe Kvin. Zajedno su snimili pjesmu „Barselona“, koja je kasnije postala himna ljetnjih olimpijskih igara koje su održane 1992. godine u Barseloni.

Agencije

Više...

Novak u Šangaju protiv Nijemca ili Francuza

Teniski turnir iz masters 1000 serije u Šangaju igra se od 7. do 14. oktobra, a srpski igrači koji će učestvovati u Kini Novak Đoković i Filip Krajinović saznali su protivnike.

Najbolji srpski teniser koji je postavljen za drugog nosioca slobodan je u prvom kolu, dok će se u drugom sastati sa boljim iz duela Žeremi Šardi – Maksimilijan Marterer.

U trećoj rundi mogući rival bi mu bio teniser iz Južne Koreje Hjeon Čung koji ga je savladao na Australijan Openu.

Potencijani protivnik u polufinalu bi mu bio četvrti nosilac Nijemac Aleksandar Zverev, dok sa Rodžerom Federerom ne može da se sastane prije finala.

Filip Krajinović turnir u Šangaju počinje duelom protiv 11. nosioca Britanca Kajla Edmunda, dok bi mu ukoliko prođe prvu rundu rival bio bolji iz duela Adrijan Manarino – Andreas Sepi.

Titulu u Šangaju brani Rodžer Federer, a nagradni fond je 7.086.700, piše Blic.

  • Objavljeno u Sport
Više...

Misteriozni nestanak šefa Interpola

Francuska je zbunjena zbog nestanka šefa Interpola Menga Honveija i zabrinuta je zbog prijetnji koje je primila njegova supruga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Parizu.

– Razmjena (informacija) s kineskim vlastima se nastavlja. Francuska je zbunjena zbog situacije oko direktora Interpola i pretnji upućenih njegovoj supruzi – navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.

Nestanak Menga je prijavljen pošto je otputovao u rodnu Kinu.

Njegova porodica se, prema navodima ministarstva, s njim nije čula od 25. septembra, što je četiri dana ranije od datuma koji su ranije objavili neimenovani policijski izvori, prenosi Rojters.

Mengova supruga, koja je kontaktirala policiju u Lionu, gdje je i sedište Interpola, rekla je da joj je prijećeno putem telefona i na društvenim mrežama.

Prethodno je hongkonški list “Saut Čajna Morning Post”, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je Meng pod istragom u Kini i da je odveden na ispitivanje odmah po dolasku u zemlju.

Meng (64) je, kako se navodi, u Kinu doputovao prošle nedjelje.

Na sajtu kineskog Ministarstva za javnu bezbjednost Meng je naveden kao zamjenik ministra, ali je funkciju izgubio na komitetu Komunističke partije u aprilu, navodi list.

Za direktora Interpola imenovan je 2016. godine.

Interpol je saopštio da je upoznat sa izvještajima u vezi s Mengovim “navodnim nestankom”.

– Ovo je pitanje za relevantne vlasti u Francuskoj i Kini – navela je agencija u saopštenju.

Ranije danas, francuska policija pokrenula je istragu pošto je Mengova supruga prijavila njegov nestanak.

Supruga direktora Interpola, koja živi u Lionu, gdje je i sjedište te međunarodne policijske organizacije, pozvala je policiju jer se nije čula sa suprugom od kada je otputovao u Kinu krajem septembra.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...
Priključi se za RSS feed