Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Nedjelja, 07 Oktobar 2018 - Istinito.com

Džaferović objavio pobjedu za bošnjačkog člana Predsjedništva

SDA je objavila pobjedu svog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i hercegovine, Šefika Džaferovića.

"Završeni zu uzbudljivi izbori. Narod je rekao svoje, SDA je iznijela birlijantnu pobjedu, a Džaferović je pobijedio u svim kantonoma izuzev Tuzlanskog", rekao je Izetbegović.

Džaferović se zahvalio svim građanima na fer i demokratskim izborima.

"Mi smo ozbiljna i odgovorna stranka koja ne izlazi pred medije tek tako. Sve smo dobro provjerili. Zahvaljujem se građanima sto su potvrdili svoj demokratski kapacitet", rekao je Džaferović.

"Ja sam sada u vođstvu i pobijedio sam za bošnjačkog Člana Predsjedništva", dodao je Džaferović.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović kaže da je malo glasova prebrojano kada je u pitanju Parlament odnosno Parlamenti.

"Svi su govorili da se SDA pocijepala, ali vidite da to nije istina", rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

nezavisne.com

Više...

Komšić proglasio pobjedu

Kandidat DF-a za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je večeras da je on budući član Predsjedništva BiH, poručivši svim građanima, a posebno Hrvatima u BiH da će biti "predsjednik svih bez obzira da li su glasali za njega ili nisu".

"Budući sam član Predsjedništva BiH. Želim da poručim svima da sam tu da služim svim građanima BiH i svima stojim na raspolaganju, bez obzira kako su glasali", rekao je Komšić na konferenciji za novinare, zahvalivši svima na povjerenju.

On je istaka da će se truditi da opravda povjerenje svih građana.

"Poruka Hrvatima je - naš ustavni sistem je takav da mi je omogućio da pobijedim, nemate razloga za strah i brigu. Ja sam vaš predsjednik, bez obzira jeste li glasali za mene", rekao je Komšić.

On je dodao da se isto odnosi i na "one ljude u Republici Srpskoj koji su zbog ustavnih ograničenja onemogućeni da glasaju za kandidate iz Federacije BiH".

Agencije

Više...

Dodik proglasio pobjedu za člana Predsjedništva BiH

Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je da je dobio 56 odsto glasova, i ovim je proglasio svoju pobjedu.

Dodik je rekao da na osnovu 85 odsto prebrojanih glasova on ima 56%, dok njegov protivkandidat Mladen Ivanić ima 44%, te da je to nedostižna razlika.

Dodik je kazao da će mu prioritet na funkciji člana Predsjedništva BiH biti položaj srpskog naroda i da će se tako i ponašati.

"Ne zanima me ko su izabrani članovi iz druga dva naroda. Ja kalkulišem s voljom naroda koji je meni dao podršku. U BiH ne postoji organ koji se bira na prostoru čitave BiH, pa tako ni Predsjedništvo koje se sastavlja od članova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda", izjavio je Dodik.

Poručio je da u Predsjedništvu BiH želi dobru komunikaciju i da se može napraviti napredak.

"U BiH se može napraviti napredak ako se budu jednako uvažavali svi, bez politike miješanja stranaca. U tom pogledu očekujem da ćemo ostvariti dobar rezultat i na pozicijama u NSRS i Parlamentu BiH", kazao je Dodik.

Kada su u pitanju izbori za predsjednika Republike Srpske, Dodik kaže da je koalicija SNSD-DNS-SP i tu u prednosti, odnosno da njihov kandidat Željka Cvijanović ubjedljivo vodi u odnosu na kandidata SzP, Vukotu Govedaricu.

"Na osnovu 40 odsto prebrojanih glasova Željka Cvijanović vodi sa 54,1, dok Vukota Govedarica ima 45,8. Trenutna razlika je oko 20.000 glasova", rekao je Dodik i zahvalio se svima koji su glasali za njega.

Više...

Tijesna trka između Dodika i Ivanića

"SNSD pobjeđuje u Banjaluci da to bude jasno. Na prebrojanih 95 odsto glasova na izborima za Predsjedništvo BiH, Milorad Dodik ima 51 odsto glasova, a Ivanić 49 odsto. Za Parlamentarnu skupštinu BiH, na 33 odsto prebrojanih glasova vodi SNSD sa 39,2 odsto. Za predsjednika RS, prebrojano je 15 odsto glasova, Željka Cvijanović je osvojila 52 odsto glasova, Govedarica 48 posto", rekao je predsjednik GO SNSD Igor Radojičić.

Nešto ranije ova stranka je proglasila pobjedu Milorada Dodika i u drugim opštinama.

"Dodik pobijedio u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Oštroj Luci, Kostajnici, Gradišci, Laktašima, Srpcu, Prnjavoru, Banjaluci, Čelincu, Istočnom Drvaru, Ribniku, Mrkonjić Gradu, Jezeru, Kneževu, Šipovu, Derventi, Brodu, Stanarima, Petrovu, Tesliću, Donjem Žabaru, Pelagićevu, Ugljeviku, Brčkom, Osmacima, Zvorniku, Šekoviću, Bratuncu, Srebrenici, Milićima, Sokocu, Han Pijesku, Istočnoj Ilidži, Istočnom Novom Sarajevu, Trnovu, Palama, Rogatici, Višegradu, Nevesinju, Kalinoviku, Foči, Čajniču, Rudom, Trebinju i Bileći", izjavio je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Glavni izborni štab SzP saopštio prve preliminarne rezultate za kandidate za srpskog člana u Predsjedništvu BiH na osnovu 451 986 izbrojanih glasačkih listića u prednosti je Dodik za manje od jedan odsto.

Branislav Borenović, predsjednik PDP rekao je da je neizvesno i da je mrtva trka za člana Predsjedništva BiH na prebrojati 451.986 glasova 213.826 Dodik 211.933 Ivanić.

Razlika je oko 1.800 glasova.

Borenović tvrdi da su kandidati SzP pobijedili u Banjaluci.

 

Više...

Incident u Banjaluci: Ne broje se glasovi u OŠ "Ivo Andrić"

Na izbornom mjestu u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić" nije ni započeto brojanje glasova zbog incidenta i nesuglasica u biračkom odboru.

Članica biračkog odbora ispred Srpske demokratske stranke nije dozvolila brojanje glasova, a i tokom procesa glasanja je napravila nekoliko manjih incidenata, rekao je za portal Mondo.ba predsjednik biračkog odbora na ovom glasačkom mjestu.

"Ta žena je jutros, kada smo uspostavljali izborno mjesto, napala jednog birača, tvrdeći da ima dodatne listiće u torbi. Međutim, ta žena/birač je bila bez torbe i čak je počela da se skida i plače, da nam pokaže da nema ništa. Zatim je reagovala jedna članica biračkog odbora, a ona je i nju napala. Kasnije je napala i neke posmatrače. Obavijestio sam gradsku izbornu komisiju koja je donijela rješenje da se ona zamijeni zamjenikom iz iste političke partije (SDS). Međutim, ona nije htjela da napusti biračko mjesto, došla je i policija koja je rekla da nije nadležna. Biračko mjesto sam zatvorio u 19 časova, redovno, ali zbog te gospođe nismo ni počeli brojanje i sada čekamo instrukcije. Ona je unutra i prijeti ljudima", rekao nam je predsjednik odbora u razgovoru ispred OŠ ''Ivo Andrić'' u Banjaluci.

Ispred glasačkog mjesta kod škole za svaki slučaj nalaze se i pripadnici policije, a za sada se čeka odluka i intervencija Gradske izborne komisije.

mondo.ba

Više...

PDP: Ivanić vodi; SNSD: Vode Dodik i Cvijanovićeva

"Imamo pet odsto prebrojanih glasova za predsjednika RS i da naš kandidat Željka Cvijanović ima 56 odsto glasova. Imamo podatke sa preko 39 odsto obrađenih mjesta za Predsjedništvo BiH. Kandidat SNSD i budući srpski član predsjedništva, ima 57 odsto glasova, a njegov protivkandidat 43 odsto. Dodik ima 120 hiljada glasova, a Ivanić oko 90.000 glasova'', rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Ono što je posebno karakteristično u štabu SNSD-a je tajnovitost. Naime prije svake nove najave obraćanja medijima, iz SNSD ne žele da otkriju ko će se obratiti. Osobu koja će izaći pred mikrofone drže kao "iznenađenje". Pretpostavljamo da je to zato što se svaki čas očekuje dolazak Milorada Dodika u Akvanu, pa se novinari stalno drže "na oprezu", javlja naš reporter iz štaba SNSD.

'Mladen Ivanić vodi u gradu Banjaluci. Banjaluka donijela odluku da podrži Ivanića'', kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP.

''Vodi u Novom Gradu, vodi u Modriči, Bijeljini, i vodi u još nekim mjestima'', dodao je Borenović

Milorad Dodik ima preko 58,8 odsto glasova, a Mladen Ivanić oko 40 odsto, na uzorku od 20 odsto prebrojanih glasova, rekao je portparol SNSD, Radovan Kovačević.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže da u ovom trenutku raspolažu sa nezvaničnim podacima na osnovu sedam odsto prebrojanih glasova i da Milorad Dodik ima oko 4.000 glasova više od Mladena Ivanića. Preliminarni podaci iz Banjaluke još se čekaju.

Smatraju da ako se ova dinamika nastavi razlika u koris Dodika će biti 60.000.

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, objavio da je izlaznost u Banjaluci preko 60 odsto:

Prema podacima iz Centra za obradu podataka PDP-a, 60,29% konačna izlaznost u Banjaluci do 19:00 h na osnovu informacija sa 204 od 260 biračkih mjesta u Banjaluci!
Mnogo veća izlaznost nego 2014!

''Milorad Dodik prekršio izbornu ćutnju riječima da želi da proglasi izbornu pobjedu. Ovo smo prijavili i očekujemo da izborna komisija reaguje. Očekujemo pobjedu naših kandidata'', rekao je Milan Miličević šef izbornog štab SDS u prvom obraćanju novinarima.

"Izlaznost je prema našim procjenama između 50-55 odsto.Očekujemo pobjedu naših kandidata kao i u NSRS I PD PS BiH zajedno sa našim koalicionim partnerima. Imaćemo najbrže rezultate, očekujemo dolazak predsjednik SNSD, i očekujem da ćemo vrlo brzo proglasiti pobjedu",

U SNSD-u smatraju, kako je istakao, da je predizborna kampanja za ovogodišnje opšte izbore definitivno bila „najprljavija u istoriji RS, uz miješanje stranog faktora“.

"Tu posebno mislim na opoziciju koja nije birala sredstava i koristila je najrigidnije uvrede i fašističke parole kako bi vrijeđala naše kandidate i članove njihovih porodica", izjavio je portparol SNSD, Radovan Kovačević na prvoj pres konferenciji u sjedištu ove stranke.

CIK će inače u ponoć izaći sa prvim preliminarnim rezultatima izbora u BiH. Tokom sutrašnjeg dana, 8. oktobra, CIK će dva puta objavljivati rezultate, dok se na konačne i službene rezultate može čekati sedmicama.

mondo.ba

Više...

Građani Davoru 196. put pružili podršku u traženju pravde

I na dan izbora građani su se okupili na trgu u centru Banjaluke da pruže podršku Davoru Dragičeviću, koji se bori da sazna istinu o ubistvu sina Davida.

Davor je na 196. okupljanju istakao da je zavjet – zavjet. Dodao je da su tu dunja i svijeća, a da je ruka spuštena.

– Ti ćeš, sine, dobiti pravdu. Ja ne. Moja pravda i moj život si ti. Ko će mi vratiti Đakca? Ko će mi vratiti dijete – zagrmio je Davor.

Poručio je da svi slijede svoj put, a da on ima svoj za sina i da mu ništa drugo ne treba.

Davidova majka Suzana rekla je da je danas prepodobni David u crkvenom kalendaru.

– Danas je Davidov dan. Nisu smjeli da ga dirnu – rekla je Suzana.

srpskainfo.com

Više...

Do 15 časova izlaznost na izbore 37,21 odsto

Do 15 časova izlaznost na Opštim izborima u BiH koji se održavaju danas je 37,21 što je 0,60 odsto više nego na prošlim izborima prije četiri godine.

To je saopštio Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije.

U FBiH je do 15 časova izašlo 34,65 odsto, u RS 41,81 odsto, dok je u Distriktu Brčkom izlaznost 32,26.

Petrić je rekao da izborni proces odvija kako je i planirano, mirno i dostojanstveno.

U FBiH su se desila četiri incidenta, koja su riješena. Isto toliko incidenata se desilo na teritoriji RS, prema informacijama MUP-a RS. Tri su, kako je Petrić rekao, zanemarljiva, dok je na jednom biračkom mjestu u Biljeljini zaustavljeno glasanje na više od sat vremena.

"Da pohvalim ovaj put sve agencije koje izuzetno profesionalno rade svoj posao zajedno sa Tužilaštvom. Jedan malo ozbiljniji incident se desio u Bijeljini, došlo je do prekida od oko jedan sat", kazao je Petrić.

Agencije

Više...

U Banjaluci do 15 časova glasalo 73.555 birača

Na području Banjaluke do 15 časova glasalo je 73.555 birača ili 39,23 upisanih u redovni birački spisak, rekla je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Nada Batinar.

Ona je istakla da tokom glasanja nije bilo problema, osim sitnih nesporazuma, te dodala da izborni proces teče uredno.

U Banjaluci je registrovano 191.175 građana koje svoje biračko pravo mogu da ostvare na 270 biračkih mjesta.

Posredstvom 24 mobilna tima biće obezbijeđeno glasanje za 940 birača.

U BiH se danas održavaju opšti izbori, a građani biraju tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika i dvojicu potpredsjednika Republike Srpske, poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Srpske, Parlamenta Federacije BiH, te skupština 10 federalnih kantona.

Agencije

Više...
Priključi se za RSS feed