Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Utorak, 09 Oktobar 2018 - Istinito.com

Eksplozija u rafineriji Brod, ima povrijeđenih (VIDEO)

Večeras oko 21.30 došlo je do snažne eksplozije u Rafineriji nafte u Brodu. Eksplozija se osjetila i s druge obale Save, u Slavonskom Brodu, prenose hrvatski mediji.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić potvrdio je da se ekplozija dogodila i da ima nekoliko povrijeđenih radnika.

Sve vatrogasne jedinice su na terenu. Nezvanično saznajemo da su tri osobe završile u hitnoj pomoći u Brodu s blažim opekotinama.

Plamen, koji se diže visoko  jasno se vidio i 20 minuta nakon eksplozije praćene detonacijom, prenose agencije.

Istinito

Više...

Zaev pozvao poslanike da obezbijede put Makedonije u NATO

Makedonski premijer Zoran Zaev objavio je na društvenim mrežama post "Vrijeme je !" i pozvao poslanike da preuzmu "istorijsku dužnost" po pitanju strateških prioriteta zemlje, odnosno prijema u EU i NATO.

"Svi poslanici imaju istorijsku dužnost pred građanima da obezbijede put Makedonije ka stabilnosti i privrednom napretku. To je put ka NATO i EU, koji vodi preko Prespanskog sporazuma", napisao je Zaev na Facebook-u.

Kako je podsjetila MIA, predlog makedonske vlade o pokretanju izmjena Ustava Makedonije stigao je u Sobranje na razmatranje prije donošenja odluke o otpočinjanju procedure ustavnih izmjena.

Vlada predlaže da se pridjjev "severna" uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude "Republika Sjeverna Makedonija".

Predložene su izmjene u uvodnom dijelu Ustava, u skladu s Prespanskim sporazumom postignutim između Atine i Skoplja, uz izmjene dva člana Ustava, rekao je u ponedkeljak portparol Vlade Mile Bošnjakovski.

Vlada je, dodao je, predložila i izmjene koje jačaju "pogranične garancije" u članu 3 Ustava, a koji je već izmijenjen 1992.

"Novi prijedlog zagovara poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti susjednih zemalja, čime se jačaju garancije postojećih granica i izjavljuje da Makedonija nema teritorijalnih ambicija. To znači zaštitu teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i susjednih država", pojasnio je Bošnjakovski.

Vlada predlaže, naveo je, i izmjenu Člana 49 o makedonskoj dijaspori, koji je takođe mijenjan 1992, a u skladu s tim amandmanom "Makedonija se stara o kulturnim, ekonomskim i socijalnim pravima predstavnika makedonskog naroda i svih svojih državljana u inostranstvu, ne miješajući se u suverena prava drugih država i njihova unutrašnja pitanja ni u kom obliku i ni iz kog razloga".

Za izglasavanje ustavnih promjena vladajućoj većini koju čine SDSM i DUI potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, a to znači da je neophodna podrška devet poslanika opozicione VMRO-DPMNE.

Iz ove stranke, međutim, poručuju da premijer Zoran Zaev nema legitimitet da menja identitet, istoriju, kulturu i tradiciju Makedonije, prenosi MIA.

"I pored neregularnosti, zaplašivanja, potkupljivanja građani su rekli NE", navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Agencije

  • Objavljeno u Region
Više...

Pakistanci spriječeni da ilegalno pređu u Hrvatsku

Tri migranta iz Pakistana danas su na graničnom prelazu Batrovci spriječeni da ilegalno iz Srbije uđu u Hrvatsku, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Migranti su bili sakriveni u rolne plastificiranog lima debljine veće od pola metra koje su bile u kamionu skopskih registarskih oznaka.

Kamion je saobraćao od Makedonije ka Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

Agencije

  • Objavljeno u Region
Više...

Organizacija OI Japan će koštati oko 25 milijardi dolara

Dosadašnji troškovi oko organizacije Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine iznose oko 25 milijardi dolara.

U izvještaju finansijskog nadzornog odbora Japana navedeno je da je organizacija do sada koštala skoro 25 milijardi dolara i da bi troškovi po okončanju priprema mogli biti još veći.

Kada je 2013. odlučeno da će Japan biti domaćin Olimpijskih igara predviđeno je da će organizacija zemlju koštati 7,3 milijarde dolara.

U zajedničkoj izjavi, predsjednik Komiteta organizacije Olimpijskih igara Yoshiro Mori i gradonačelnik Tokija Yuriko Koike ranije su izjavili da će za organizaciju Olimpijskih igara biti izdvojen budžet između 13 i 15 milijardi dolara.

Komisija koja prati troškove organizacije Olimpijskih igara upozorila je da bi troškovi, ukoliko se ne poduzmu potrebne mjere, mogli dostići i 30 milijardi dolara.

Nakon tog upozorenja, donesena je odluka, u cilju smanjenja troškova, da se takmičenja u veslanju, plivanju i odbojci održe u postojećim objektima.

Agencije

  • Objavljeno u Sport
Više...

Tanji Stupar Trifunović nagrada "Milica Stojadinović Srpkinja"

Tanja Stupar Trifunović je laureat književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, saopštio je ovo Zavod za kulturu Vojvodine koji dodjeljuje ovo priznanje.

Na konkurs Zavoda za kulturu Vojvodine je pristiglo 20 knjiga pjesama autorki, koje su objavljene u periodu od oktobra 2017. do oktobra 2018. godine. Na sjednici žirija, koji su činili Zoran Đerić, predsjednik, te Franja Petrinović i Dragana V. Todoreskov, članovi, donesena je odluka da ovogodišnju nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju pjesničku knjigu ženskog autora pisanu na srpskom jeziku dobije upravo Stupar-Trifunovićeva, za knjigu „Razmnožavanje domaćih životinja“, objavljenu u ediciji „Nulta stvarnost“, izdavača „Buybook“, Sarajevo 2018. godine.

Tanja Stupar Trifunović je rođena 1977. u Zadru. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sada je objavila pet pjesničkih knjiga, knjigu priča i roman. Radovi su joj prevođeni na engleski, njemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski jezik.

Peta pjesnička knjiga Stupar-Trifunovićeve, „Razmnožavanje domaćih životinja“, neuobičajeno obimna za pjesničku knjigu (114 stranica), sadrži 53, uglavnom duže i narativne pjesme.

Nagrada „Milica Stojadinović Srpskinja“ biće uručena dobitnici – Tanji Stupar Trifunović, u Zavodu za kulturu Vojvodine, 18. oktobra 2018. godine, u 13 časova.

Više...

Uragan "Majkl" na putu prema Floridi

Uragan "Majkl" ojačao je do nivoa oluje druge kategorije na putu ka sjeverozapadnom dijelu američke države Floride, gdje je stanovništvu rečeno da se sklone na bezbjedno usljed prijetnje od talasa, vjetrova i kiše.

Evakuacija je naređena za nekoliko desetina ljudi koji žive u devet okruga u priobalnom području, nakon podatka da je oluja prešla preko Meksičkog zaliva, gdje je omela proizvodnju nafte, noseći vjetrove brzine do 155 kilometara na čas.

Meteorolozi su saopštili da bi uragan "Majkl" mogao da ojača do treće kategorije prije nego što se spusti na kopno, što se očekuje sutra i da bi mogao da postane najjača oluja koja je pogodila sjeverozapad Floride u posljednjih najmanje deset godina.

Guverner Floride Rik Skot upozorio je da oluja jača i da postaje opasnija, te da je ostalo oko 12 časova do vidljivog uticaja uragana.

On je upozorio na potencijalne žrtve oluje usljed porasta nivoa mora za 3,7 metara iznad normalnog i brzine vjetra koja bi mogla da dostigne 177 kilometara na čas, uz napomenu da u potencijalno ugroženim područjima pred ovakvim nevremenom niko ne bi preživio.

Skot je proglasio vanredno stanje u 35 okruga, a angažovano je oko 1.250 pripadnika nacionalne garde, dok je oko 4.000 vojnika u stanju pripravnosti.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Francuzi protiv Makronovih reformi

Članovi francuskih sindikata danas su izašli na ulice više gradova kako bi protestovali protiv reformi koje je najavio predsjednik Emanuel Makron, a od Francuza traže da im se "probudi savjest".

Engleski "Exspress" javlja da su se pojavile fotografije sukoba policije sa demonstrantima, navodeći da je policija koristila i suzavac.

Ovo su prvi protesti u Francuskoj od juna, a organizovani su u Parizu, Nici, Marseju, Turu, Renu i Bajonu, navodi "Exspress".

Ministar rada Francuske Mjuriel Peniko izjavio je da je dobra stvar što sindikati imaju pravo na štrajk u toj državi.

Demonstranti su protiv najavljenih reformi penzionog i sistema socijalne pomoći.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Dodik: Kormak vršila pritisak na CIK

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je američki ambasador u Sarajevu Morin Kormak vršila pritisak na članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Dodik je ocijenio da Kormakova šalje poruke različite od svog predsjednika Donalda Trampa, koji se sve vrijeme zalaže da se SAD ne miješaju u unutrašnje stvari BiH, a Kormakova ne prestaje to da radi.

Prema njegovim riječima, Kormakova je ozlojeđena zbog toga što "njeni puleni" nisu pobijedili na izborima i da sada pokušava da problematizuje stvari.

"Činjenica je da je Kormakova bila u CIK-u BiH juče ili prekjuče i pokušala da izvrši uticaj na članove CIK-a. Razumijem njenu ozlojeđenost, a ona je vezana za činjenicu da njeni puleni nisu prošli. Sada pokušava nešto da učini da bi isproblematizovala tu stvar. Jedini nadležan organ je CIK, a ona je pokušala da izvrši uticaj", rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da o tome niko nije pisao i da niko nije imao informacije da je ona tamo bila.

"Ona je bila tamo i tražila upravo te neke priče o neregularnostima. I to ničim nije dokazala. Njena drskost je prosto nevjerovatna", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je juče OEBS saopštio da su izbori fer i korektni, a Parlamentarna skupština Savjeta Evrope da je sve proteklo u redu, te napomenuo da je Centralna izborna komisija ta koja o tome odlučuje.

"Nema nikakvih dojava policije da je bilo neregularnosti, a ona se tako ponaša samo zato što nisu prošli njeni puleni", smatra Dodik.

On je izjavio da je jedina neregularnost to što glasove ne broji gospođa Kormak.

"Kao član Predsjedništva BiH založiću se da promijenimo Izborni zakon i da tu piše da glasove od sada broji samo američka ambasadorka Morin Kormak. Dakle, dokle god je živa, da ne bude nikakvih problema, da žena ima neko zadovoljstvo ovdje u BiH", istakao je Dodik.

Agencije

Više...

U Mostaru najavljen protest protiv izbora Komšića

U Mostaru je za četvrtak, 11. oktobar, na društvenim mrežama najavljen protest Hrvata protiv izbora Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kao organizator protestne šetnje navedena je “hrvatska mladost”.

Hrvati su pozvani da se okupe tog dana kod Sveučilišta i da prošetaju do Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru, gdje će upaliti svijeće i iskazati svoje nezadovoljstvo.
U protestnom pozivu se napominje da se očekuje opšta mobilizacija svih organizacija kako bi iz Mostara otišla dostojanstvena poruka u svijet o preglasavanju Hrvata.

– Hrvatice i Hrvati, vrijeme je da se reaguje na ponovljeno gaženje demokratije u vidu preglasavanja Hrvata i izbora za hrvatskog člana Predsjedništva osobe koja je izabrana bošnjačkim glasovima. Neka plamen svijeća koje budu gorjele pokaže da demokratija u BiH ne postoji, ali neka još snažnije pokaže da smo još tu i da nećemo prihvatiti rušenje političke volje hrvatskog naroda – navodi se u pozivu.

Kandidat DF-a Željko Komšić izabran je po treći put za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, osvojivši na proteklim opštim izborima u BiH više od 190.000 glasova i pobijedivši kandidata HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je dobio podršku oko 130.000 birača.

Agencije

Više...

Novo brojanje glasova i u Bijeljini

Za 20 od 180 biračkih mjesta u Bijeljini u toku je ponovno, ručno brojanje glasova, najčešće za nivo Narodne skupštine Republike Srpske, izjavila je novinarima član Gradske izborne komisije /GIK/ Dijana Savić Božić.

"Nakon unošenja podataka u aplikaciju pojavile su se određene greške i zbog toga se vrši ponovno, ručno brojanje na 20 biračkih mjesta za različite nivoe, najčešće samo po jedan nivo", navela je Božićeva.

Neka od biračkih mjesta gdje se vrši ponovno brojanje glasova su Dom kulture u Janji, u Glavičicama, Donjem Magnojeviću, Balatunu, Dazdarevu, Glogovcu, Domu kulture Dvorovi, u gradskim mjesnim zajednicama Vuk Karadžić i Galac, u osnovnim školama "Knez Ivo od Semberije" i "Jovan Dučić" i na biračkom mjestu "Sloga".

Božićeva je rekla da je izborni materijal sa biračkih mjesta stizao u salu Osnovne škole "Vuk Karadžić" na izborni dan od 23.00 časa do 9.00 časova narednog dana.

Opštinska izborna komisija (OIK) u Foči, nakon što je dobila odobrenje od Centralne izborne komisije (CIK) BiH, otvoriće danas 22 vreće sa listićima i ponovo prebrojati oko 3.000 glasova.

Agencije

Više...
Priključi se za RSS feed