Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Utorak, 01 Maj 2018 - Istinito.com

Neredi u Parizu, demonstranti demolirali Mekdonalds

Na prvomajskim protestima u Francuskoj izbili su neredi nakon što su maskirani demonstranti počeli da pale automobile i bacaju dimne bombe, prenijeli su francuski mediji.

Francuska policija je saopštila da je među demonstrantima bilo oko 1.200 ljudi koji su nosili crnu odjeću i maske i koji su počeli kamenjem i čekićima da razbijaju prozore restorana i kafića, nakon čega su zapalili automobil, što je izazvalo reakciju pripadnika policije, koji su upotrijebili suzavac.

Mediji su ranije prenijeli da je danas na stotine demonstranata marširalo ulicama Pariza, u okviru prvomajskih protesta u francuskim gradovima protiv ekonomske politike koju sprovodi predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Neki od učesnika protesta razbili su prozore na objektu restorana "Mekdonalds" u francuskoj prijestonici.

AP je ranije prenio da su demonstranti nosili maske i bacali petarde.

Tokom protestnog marša, žene i studenti su nosili antikapitalističke zastave, kao i zastave sa natpisima kao što su "Rizici od remećenja mira", "Hajde da Vladu izbacimo iz šina" i "Makron nam daje mračnu mržnju".

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Zbog Čovića i HDZ-a Hrvatska postala trojanski konj EU integracija

Centar za politiku demokratizacije (DPC) nedavno je objavio ospežnu analizu o krahu inicijative EU za BiH, a dio ove studije posvećen je i odnosu Hrvatske prema evropskim integracijama BiH.

U tom kontekstu, u izjveštaju se govori o sukobu Vlade Hrvatske sa pojedinim zemljama članicama EU zbog prekomjerne identifikacije sa političkim stavovima HDZ-a BiH i lidera ove političke partije Dragana Čovića. Konstatovano je da se "Hrvatska pretvorila u trojanskog konja EU integracija".

Autor studije Bodo Weber u razgovoru za Vijesti.ba pojasnio je da politika Hrvatske, nažalost, već dugo ne uspijeva da razlikuje interese bh. Hrvata od politike "ravnopravnosti konstitutivnih naroda" HDZ-a BiH, koja pod navodnom borbom za kolektivna prava Hrvata u BiH, zapravo brani uništavanje vladavine prava od strane svih vladajućih elita u BiH, te sistem patronaže, kontrole nad svim udiom državnih resursa od čega najmanje korist imaju građani, a još manje kad ne žive u Hercegovini.

"U svojoj nekritičnoj pre-identifikaciji sa vodećom politikom bh. Hrvata, Vlada Hrvatske od prošle godine došla je u otvoren, ali dosad nejavan konflikt sa Evropskom komisijom, te praktično sa skoro svim drugim državama članicama EU. U okviru pripreme zajedničke pregovaračke pozicije EU za sastanak Vijeća SAA između EU i BiH, prošlog ljeta došlo je do konflikta sa Zagrebom koji nije htjio prihvatiti da u tu pismenu poziciju ulazi konstatacija da princip 'jednakost građana' dosad nije granatovan u ustavnom sistemu BiH. Zagreb je insistirao da se to izbaci, te da se stavi 'ravnopravnost naroda'. A jednakost građana spada među osnovne principle EU acquis, tj. pravne stečevine Unije", istakao je Weber.

On je mišljenja da Zagreb svojim ponašanjem u vezi sa BiH, ne samo da ugrožava jedinstvenu politiku EU, nego i nažalost daje argumente svima unutar EU koji su protiv daljeg proširenja Unije, ukljucujuči one koji su svojevremeno bili protiv učlanjenja Hrvatske.

Vijesti.ba

Više...

Media Daily – Medij za medije

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u četvrtak, 3. 5. 2018. kreće s radom novi internetski portal mediadaily.biz namijenjen ponajprije medijima u jugoistočnoj Europi.

Pokretanje portala inicirano je spoznajom dobivenom nakon anketiranja više od 500 zaposlenika u medijima iz jugoistočne Europe da je ovakav portal potreban zbog općenitog manjka informacija o zbivanjima i radu u medijima i oko njih, a pogotovo je mala mogućnost usporedbe i stjecanja informacija o radu i problemima u drugim medijima i regijama.

Sjedište portala je u Zagrebu, s dopisničkom mrežom od dvadesetak uglednih suradnika iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Slovenije. Svi tekstovi bit će objavljivani i na engleskom jeziku kako bi portal mediadaily.biz mogli pratiti i svi zainteresirani za rad ovdašnjih medija u Europi i svijetu.

Media daily objavljivat će sve vrste vrućih i ekskluzivnih informacija, najnovijih i relevantnih tema o medijima, počevši od vijesti o medijskim transferima, aktualnostima u određenom mediju, programskim novostima, preko tema, analiza i usporedbi određenih medija unutar jednog ili više područja, do bavljenja zakonskom medijskom regulativom i regulatornim agencijama.

Također, bit će prostora i za novosti iz medijske tehnologije, bavit ćemo se i medijskim trendovima u svijetu. Pripremili smo i kutak za studente novinarstva i drugih medijskih djelatnosti, stručne savjete, burzu poslova i usluga, forume o gorućim medijskim temama, a povremeno ćemo ugostiti i goste komentatore – iskusne i ugledne medijske stručnjake iz ovog dijela Europe. Prvi komentar napisao je poznati hrvatski novinar Goran Milić.

Svi posjetitelji portala mediadaily.biz moći će prvih 15 dana besplatno čitati cjelokupan sadržaj. Nakon toga bit će im ponuđena pretplata po cijeni pristupačnoj građanima s ovih prostora, prije svega ljudima u medijskoj industriji i ostalima koje zanimaju mediji.

Glavni urednik portala je Neven Šantić, dugogodišnji komentator i kolumnist Novog lista iz Rijeke, a pokretač i inicijator projekta Zoran Kovačić, pionir privatnoga televizijskog poduzetništva u Hrvatskoj.

Istinito

Više...

London: Prvomajski protesti zbog "Bregzita"

Aktivisti protiv mjera štednje izašli su danas na ulice Londona da protestuju zbog "Bregzita", požara u zgradi "Grenfel" i skandala "Vindraš" u okviru prvomajskih protestnih skupova.

Skupovi se podudaraju sa nizom štrajkova u cijeloj zemlji, uključujući radnike "Mekdonaldsa", koji su nezadovoljni uslovima rada i zaradama.

Skupovi se organizuju u okviru Međunarodnog praznika rada i borbe za prava radnika, za poštovanje ljudskih prava, a protiv kapitalizma. Protestni skupovi planirani su širom zemlje, piše "Ivning standard".

Aktivisti u Londonu marširaće od Klerkenvel grina do Trafalgar skvera. U centru Londona njima će se priključiti veliki broj govornika iz britanskih sindikata.

Organizatori su rekli da će ove godine težište biti na rasizmu u društvu nakon nedavnog skandala oko migranata u aferi "Vindraš".

Na skupovima će teme, takođe, biti i kako zaštititi radnike nakon "Bregzita", kao i socijalno stambeno zbrinjavanje i zdravstvena zaštita.

"Vidjeli smo čemu može da vodi pohlepa pojedinaca kao u slučaju 'Grenfel' i u hodnicima naših bolnica", napisali su organizatori.

U saopštenju se navodi da se oni bore za bolji svijet zasnovan na klasnoj pravdi.

"Želimo kraj društva koje sipa ogromno bogastvo nekolicini na vrhu, dok se nama smanjuju plate i beneficije. Nakon 'Bregzita' moramo da se borimo za svoja radna mjesta i socijalna prava", navodi se u saopštenju.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Bosić: Poslanici ne mogu obuzdati svoju pohlepu za parama

Ugled skoro svih institucija na svim nivoima je veoma mali. Njega su velikim dijelom srušili i poslanici koji ne mogu da obuzdaju pohlepu za parama.

Ovo u intervjuu za Srpskainfo, između ostalog, ocjenjuje predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić (SDS) komentarišući dva propala pokušaja održavanja hitnih sjednica doma na čijem je čelu.

Hoće li Predstavnički dom BiH uspjeti da radi u punom kapacitetu do izbora, s obzirom na to da dvije hitne sjednice nisu održane?

Prva sjednica je bila na zahtjev SNSD o poznatoj izjavi Bakira Izetbegovića o naoružavanju. Kao što je bilo očekivano, ona nije održana zbog nedostatka kvoruma. Druga je zakazana isti dan kada je prva propala, a na zahtjev SDP, SBB i Nezavisnog kluba, u vezi sa izvještajem Evropske komisije o BiH. Na njoj je bilo kvoruma, ali nije bilo uslova za kvalitetnu raspravu. Tako je ostao utisak da je Parlament neozbiljan i da ne može da funkcioniše. Možda je to i bio cilj pojedinih predlagača hitnih sjednica. Poslanik Nikola Špirić kritikuje što su potrošene pare na neodržane sjednice, a on je zahtijevao hitnu sjednicu za koju su svi znali da neće biti kvoruma. Mogu misliti kako bi Špirić i ostali predlagači hitnih sjednica reagovali da sam odbio da ih zakažem. Ugled većine institucija je veoma mali. Jer, šta građani da misle kada poslanici uzmu ogromne otpremnine za odlazak u penziju, a onda sutradan ponovo zasnuju radni odnos u Parlamentu?! Ili kada traže da im se iz budžeta plati odlazak na banjsko lječenje, a imaju primanja preko 5.000 KM? Vidljivo je da u tome prednjače poslanici SNSD, ali ne samo oni.

SNSD očekuje da ponovo zakažete sjednicu posvećenu izjavama Bakira Izetbegovića. Hoćete li to učiniti?

Ta sjednica je propala i jasno je i SNSD-u da ni ponovo zakazana ne bi imala kvoruma. Onda bi pojedinci ponovo rekli da se troše pare građana. Sve to ostavlja utisak dječijih igara usmjerenih na prikupljanje jeftinih poena pred izbore i običnog politikantstva. Ne vjerujem da su građani toliko naivni da ne vide u čemu je igra.

Rješenja za Izborni zakon BiH još nema. Kakve će to posljedice imati poslije oktobarskih izbora?

Pozicije među Bošnjacima i Hrvatima po pitanju promjene izbornog zakona za izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Federacije su toliko udaljene da je teško očekivati da se može naći dogovor. Problem je što je Ustavni sud poništio jedno rješenje, a da nije usvojeno drugo. To samo govori koliko je opasno razvaljivati Dejtonski sporazum, jer je skoro nemoguće postići konsenzus oko bilo kojeg novog sistemskog rješenja. Čeka nas poslije izborna kriza koja bi mogla blokirati formiranje nove vlasti. Još jednom se pokazalo da Ustavni sud svojim odlukama produkuje krize u BiH, jer su se od tumača Ustava pretvorili u nekoga ko mijenja njegove odredbe.

Kakve su šanse da se postigne dogovor oko uvođenja skenera i kako gledate na tvrdnje pojedinih stranaka da bi se pomoću njih mogli „kreirati“ rezultati izbora?

Tek kada sam vidio da su SNSD i HDZ spremni na sve, pa i da blokiraju rad Doma naroda da se ne usvoje promjene koje bi omogućile regularnije izbore, shvatio sam koliko je to neophodno. Od izborne korupcije i krađe kreće sistemska korupcija u svim drugim oblastima. Svi smo vidjeli onu sliku kada na posljednjim izborima u Rusiji Putin ubacuje svoj glasački listić u skener, a to se radi i u mnogim drugim državama. Priča se da su pojedine stranke ovdje napravile timove ljudi koji treba da po svaku cijenu spriječe da se prijedlog zakona koji to reguliše usvoji u Domu naroda. Oni koji tvrde da bi se pomoću skenera mogli ”kreirati” rezultati su u pravu, ali je to mnogo lakše nadzirati i spriječiti nego razrađene sisteme krađe koji godinama funkcionišu ovdje. Svi znamo za to, ali institucije, prije svega tužilaštva i policija, ne intervenišu da se ne zamjere korumpiranim političarima. Mislim da je tu glavni problem.

Kako gledate na to da vladajuća koalicija u RS još nije izašla sa kandidatom za predsjednika RS?

SNSD funkcioniše tako da će kandidat biti onaj koga Dodik odredi, a njegov izbor je sigurno Željka Cvijanović. Ona mu je bezrezervno lojalna i to je i bio razlog zašto je postala premijer RS, a ne njena sposobnost ili stručnost za tu funkciju. Jedina mogućnost da ona ne bude kandidat je da toliko loše stoji kod glasača da i Dodiku postane jasno da je ne može progurati. Zato on odlaže zvaničnu odluku oko kandidata nadajući se da će rejting Cvijanovićeve skočiti. To je malo vjerovatno, a sljedeći Dodikov problem je i kako naći drugo ime koje bi imalo šansu protiv Vukote Govedarice.

Postoje li unutar Saveza za promjene trzavice nakon ultimatuma iz NDP da njihov lider Dragan Čavić treba biti kandidat za premijera RS?

Način na koji pojedini ljudi oko Čavića iznose stavove koji imaju formu ultimatuma svakako ne doprinosi harmoniji unutar Saveza za promjene. Nadam se da će shvatiti da ukoliko ne pobijede kandidati SZP za pojedinačne funkcije, neće imati ništa da dijele niti traže. Prvo skoči, pa reci hop. Ali mislim da to nije pitanje takve prirode da se ne može naći prihvatljivo rješenje za sve.

Zašto SzP još nije potpisao Zajedničku platformu za nastup na izborima i kada će to učiniti?

Nisam uključen direktno u te odluke i ne znam kada je planirano da se desi potpisivanje nekog zajedničkog dokumenta.

Dva bloka često izlaze u javnost sa rezultatima anketa. Kakvi su posljednji podaci SzP kada je riječ o rejtingu vaših kandidata?

Ne vjerujem u rezultate anketa koje se javno iznose, jer one služe za stvaranje slike o dominaciji nekog kandidata. To Dodik često radi u pokušaju da ubijedi glasače da je siguran pobjednik. Stranke naručuju ankete kako bi znale koje teme da potenciraju i šta glasači misle o ličnim rejtinzima. Na osnovu toga se donose političke odluke, ali stvarni rezultati tih anketa veoma rijetko idu u javnost. Nisam upućen u rezultate zadnjih anketa, ali sudeći po ponašanju aktuelne vlasti u RS, čini se da stvari ne idu u njihovu korist.

Uticaj stranih sila

Postoje pojedina tumačenja da je nedavna posjeta Valentine Matvijenko BiH zapravo „testiranje“ rivalstva između Rusije i Zapada u BiH i na Balkanu. Stičete li i vi takav utisak?

Tačno je da su velike političke i vojne sile prisutne ovdje i da se vodi neka vrsta bitke za uticaj. To me veoma brine i smatram da je to velika potencijalna prijetnja za stabilnost u regionu. Valjda smo kroz istoriju mogli naučiti da kada se veliki igraju na našem terenu to uvijek puca preko naših leđa. Kako poslovica kaže, kada se slonovi igraju tu strada trava. Dešavanja u Siriji su podsjećanje da je to tako. Da smo pametniji, svoje probleme bi rješavali sami u dogovoru i razumjevanju međusobnih interesa. Nažalost, očigledno da nismo dovoljno pametni i vidljivo je da pojedini političari uvlače strane sile kako bi ojačali lične pozicije, bez obzira na opasnosti koje iz toga mogu proizaći.

srpskainfo.com

Više...

Novi Grad: Mladić poginuo, drugi teško povrijeđen

Mladić čiji su inicijali A.S. (24) poginuo je noćas u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Novi Grad-Bosanska Otoka.

U trenutku nesreće sa njim je u automobilu bio rođak približnih godina koji je teže povrijeđen i nalazi se u bolnici u Prijedoru.

Oko 1.00 čas iza ponoći automobil u kojem su bila njih dvojica sletio je u rijeku Unu u naselju Gornji Rakani kod Novog Grada.

Agencije

Više...

Danas pretežno sunčano vrijeme

Danas se očekuje promjenljivo oblačno i toplo vrijeme uz sunčane intervale.

Prema prognozi meteorologa, jutro će biti vedro na jugu i istoku, a u ostalim krajevima malo do umjereno oblačno.

Tokom dana u Hercegovini i istočnim predjelima BiH ostaje sunčano, a u ostalim krajevima biće promjenljivo oblačno uz sunčane intervale i toplo.

U drugoj polovini dana umjeren razvoj oblačnosti. U poslijepodnevnim satima se prognoziraju prolazni lokalni pljuskovi koji su najizgledniji u centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura vazduha uglavnom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 15°C.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 25 i 29°C.

Za 1. maj prošle godine bilo je pretežno sunčano i prijatno toplo vrijeme, bez kiše, a od 2014. do 2016. godine 1. maja u Banjaluci je padala kiša, dok je 2016. bilo kišovito i hladno.

To je bio najhladniji 1. maj od 2000. godine.

Od 2000. godine do 2009. godina za 1. maj je padala kiša, a 2012. i 2013. bilo je sunčano i toplo uz temperaturu iznad 30 stepeni.

Više...
Priključi se za RSS feed