Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Ponedjeljak, 11 Juni 2018 - Istinito.com

Šarović: Protest zbog cijene goriva nije iznenađenje

Za ministra spoljne trgvine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirka Šarovića nezadovoljstvo, protesti građana i blokada saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva nisu iznenađenje jer je to nakon povećana akciza bilo očekivano. Šarović tvrdi da jedino entitetske vlade mogu uticati na smanjenje cijene goriva.

– Upozoravali smo da će povećanje akciza dovesti do poskupljenja ne samo goriva već i ostalih usluga i životnih namirnica – podsjeća ministar Šarović i ističe da je tzv.akcizna koalicija odnosno SDA,SNSD,HDZ i SBB, insistirala na povećanju akciza zbog navodne izgradnje putne infrastrukture.

– Niko nije razmišljao o posljedicama. Ovo je samo početak jer imajući u vidu šta se dešava na svjetskom tržištu nafte situacija će se sigurno pogoršati i doći će do drastičnih poskupljenja koja će uticati na standard građana i ekonomije u BiH – tvrdi Šarović.

Iako entitetske vlade pokušavaju da odgovornost prebace na Savjet ministra BiH, odnosno na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Šarović kaže da je nadležnost tog ministarstva samo pitanje kvaliteta goriva, navodeći da entitetske vlade i tu vrše opstrukcije.

– Svaka intervencija na tržištu tečnih goriva po pitanju cijene, nestašice ili nekog drugog poremećaja isključiva je nadležnost ali i obaveza entiteta. Na osnovu zakona jedino entitetske vlade mogu uticati na troškove transporta i skladištenja nafte, kao i na visinu raznih akciza, putarina i ostalih poreza jer svi ti nameti pune entitetske budžete. Ne postoji ni jedna taksa na nivou BiH – naglašava Šarović.

On kaže da vlade Republike Srpske i Federacije BiH mogu da utiču i spriječe divljanje cijena.

– Trenutno je na svjetskom tržištu cijena litre goriva 0,87 maraka i kada na to dodate 0,70 ili 0,80 maraka raznih taksi i akciza u zavisnosti od vrste goriva,lako je izračunati da je to oko 1,60 maraka po litri – ističe Šarović i dodaje da je jasno vidljivo da entitetske vlade mogu uticati na cijenu goriva te mu nije jasno zašto pojedini ministri iz Republike Srpske,po pitanju cijene i akciza za gorivo, prebacuju odgovornost na Savjet ministara.

– Ako bi po njihovim zahtjevima Savjet ministara reagovao to bi bio prenos nadležnosti – upozorava Šarović.

On podsjeća da je zakon o povećanju akciza na gorivo prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojem sjede SNSD-ov Zoran Tegeltija, ministar finsija Republike Srpske i federalni ministar finansija Jelka Miličević iz HDZ-a.

– Zbog nemogućnosti dogovora to dvoje ministara nema ni podjele do sada prikupljenih sredstava od akciza.Obavezne rezerve nafte u BiH kojima bi se moglo intervenisati na tržištune postoje jer se o tome ne mogu ili ne žele dogovoriti lider socijalista Petar Đokić ministar industrije i energetike u Vladi Republike Srpske i federalni ministar energetike SBB-ov Nermin Džindić – kazao je Šarović, piše BN.

rtvbn.com

Više...

U Banjaluci najviše ugostiteljskih objekata

Odjeljenje za privredu je od 1. januara do 31. maja izdalo 275 odobrenja za rad samostalnih preduzetnika, od kojih najviše 85 u ugostiteljstvu, dok je sa radom prestalo 210 samostalnih preduzetnika.

U istom periodu prošle godine izdato je 284 odobrenja za rad samostalnih preduzetnika, dok je 191 samostalni preduzetnik odjavio djelatnost.

Tokom cijele 2017. registrovano je 576 samostalnih preduzetnika, a ključ u bravu stavila su 554 preduzetnika.

Na području grada je zaključno sa 10. junom registrovano je 4.255 samostalnih preduzetnika.

Agencije

Više...

Srbija: Policija spriječila blokadu auto-puta i mosta Gazela

U Beogradu je policija popodne reagovala i spriječila blokadu auto-puta i mosta Gazela kod “Sava centra”, nakon blokada pojedinih saobraćajnica u glavnom gradu zbog poskupljenja goriva.

Poslije prvih jutarnjih protesta zbog poskupljenja goriva, kada je došlo do blokada pojedinih saobraćajnica u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim dijelovima Srbije, u popodnevnim časovima na prilazima Gazeli, kod “Sava centra”, okupila se manja grupa građana.

Međutim, policija im nije dozvolila izlazak na auto-put, a “Blic” javlja da je njih desetak privedeno u Policijsku stanicu Novi Beograd.

Ranije danas je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare, sazvanoj povodom protesta zbog poskupljenja goriva, upozorio one koji učestvuju u blokadama na zakonske posljedice koje mogu imati.

Agencije

  • Objavljeno u Region
Više...

Za migranate u BiH izdvojeno 75.000 KM

Savjet ministara BiH danas je na vanrednoj sjednici donio odluku o odobravanju 75.000 maraka iz tekuće budžetske rezerve za pomoć Crvenom krstu BiH radi obezbjeđivanja potreba migranata.

U saopštenju Savjeta ministara BiH navodi se da je odluka o odobravanju sredstava donesena na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Ministarstvo finansija i trezora i Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Agencije

Više...

Ferguson: Političari u BiH populizmom kriju svoju nesposobnost

Mi napuštamo Evropsku uniju, ali u potpunosti razumijemo i poštujemo vašu želju da se pridružite i nastavićemo da vas podržavamo u dostizanju neophodnih standarda.

Ovo u intervjuu za Srpskainfo poručuje ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, koji uskoro napušta ambasadorku poziciju u BiH.

Po čemu su političari u BiH specifični u svom radu i sa kojim Vam je bilo najteže sarađivati?

Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa sposobnim i posvećenim političarima u svim dijelovima ove zemlje. Najviše se divim onima koji naporno rade da poboljšaju živote građana i koji su imali hrabrosti da donesu odluke potrebne da BiH bude uspješna. Manje se divim onima koji svoje, ili interese svoje stranke, stavljaju ispred interesa zemlje i njenih građana i onima koji koriste nacionalizam i populizam da prikriju svoju korumpiranost ili nesposobnost. Oni su najodgovorniji za etničke podjele i za ozbiljnu socijalnu i ekonomsku nejednakost u BiH.

Da li su opravdane kritike predsjednika RS Milorada Dodika da se strani ambasadori previše miješaju u unutrašnje stvari BiH? Imaju li i u drugim zemljama ambasadori ovoliki komoditet?

Tačno je da strani ambasadori u BiH imaju neobičnu ulogu, ali za to postoje dva glavna razloga. Prvi je taj da su neki od nas članovi Savjeta za implementaciju mira. Kada neodgovorni političari dovode u pitanje dijelove Dejtonskog mirovnog sporazuma, mi ćemo reagovati. I drugi je taj da BiH mora postići određene standarde u kvalitetu svoje demokratije i jačini ekonomije i vladavine prava. Kada govorimo o Ujedinjenom Kraljevstvu, mi se ne miješamo u unutrašnju politiku BiH, niti imamo želju za tim. Ali, politička nestabilnost u BiH nije samo unutrašnje pitanje, nego ima uticaj i na međunarodni mir i sigurnost. Kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, i kao zemlja koja je značajno uložila u razvoj BiH nakon rata, mi ćemo nastaviti da snažno podržavamo Dejtonski mirovni sporazum, čija smo potpisnica. I nastavićemo podržavati BiH na njenom odabranom putu ka evroatlantskim integracijama.

I Velika Britanija je stava da je budućnost BiH u EU. Zašto BiH da teži ka EU kada vaša zemlja izlazi iz nje?

BiH je podnijela zvanični zahtjev za pridruživanje EU. Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučilo da napusti EU. Mi smo dvije različite zemlje. Ono što je važno jeste da je BiH napravila svoj izbor, iz svojih razloga. I očigledno je zašto je to tako, kada cijela regija zapadnog Balkana ide u istom pravcu i kada se 70 odsto vaše trgovine odvija sa EU. Građani u BiH vjeruju, s pravom, da će reforme koje su potrebne za pridruživanje EU pomoći u rješavanju njihovih ključnih zabrinutosti: nedostatak radnih mjesta, odlazak mladih, nedostatak investiranja u puteve, škole i bolnice i nemogućnost pravosudnog sistema da riješi problem široko rasprostranjene korupcije.

Koliko su vlasti u BiH uspješne u provođenju Reformske agende?

Ta slika nije jednolična. Ekonomija raste, kao i izvoz, industrijska proizvodnja i zapošljavanje. Ali, Svjetska banka procjenjuje da BiH treba stalni rast od šest odsto kako bi se životni standardi pridružili onima u EU. Ovo je moguće, ali samo ako vaši lideri uzmu političku stabilnost i ekonomiju kao prioritet, umjesto populizma i osvajanja političkih poena. U isto vrijeme, svjedoci smo ponovljenih napora podrivanja pravosudnog sistema, u skorije vrijeme neusvajanjem zakonskih amandmana u Parlamentu BiH koji su potrebni da se ojača borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nismo vidjeli dovoljno napretka u poboljšanju ključnih javnih usluga poput zdravstva i obrazovanja. Politički uticaj i kontrola javnih emitera je postala uvriježenija, posebno u slučaju RTRS. Ima još puno posla.

Da li su političari u Federaciji BiH pokazali dovoljno zrelosti u iznalaženju rješenja za Izborni zakon ili je cijela situacija iskorišćena za predizbornu kampanju?

Nažalost, ova situacija je, bez sumnje, iskorištena od strane stranaka iz FBiH kako bi promovisale svoje političke agende. Izbori su za samo nekoliko mjeseci. Građani će glasati i rezultati demokratskog glasanja moraju biti implementirani bez zadrške. Ostaje ključno da se implementira odluka Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, na način koji BiH približava evropskim demokratskim standardima, a ne odvodi je u suprotnom pravcu. Ovo je još uvijek moguće postići ako su stranke spremne da pokažu odgovornost. Iskreno se nadam da hoće.

Koliko je OHR blizu, odnosno daleko od gašenja?

Svi mi želimo zatvaranje OHR, jer bi to značilo da je BiH nepovratno krenula putem mira, prosperiteta i evropskih integracija. Uslovi za zatvaranje OHR su dogovoreni 2008. Oni uključuju jačanje vladavine prava, sporazume o državnoj i vojnoj imovini i pozitivnu procjenu situacije zasnovanu na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma. Ostaviću vašim čitaocima da zaključe koliko smo blizu toga. Obično su oni koji najglasnije pozivaju na zatvaranje OHR-a zapravo najodgovorniji za to da je kancelarija još uvijek ovdje.

Politički predstavnici Srba i Hrvata u BiH tvrde da je ovakva BiH neodrživa. Kakvu budućnost BiH Vi vidite i može li ona dugoročno opstati u ovakvom obliku?

Naravno da je BiH održiva u ovom obliku, kao što je to bila i zadnje dvije decenije. BiH se ne razlikuje puno od mnogo drugih zemalja, uključujući i moju. Svi mi imamo komplikovane sisteme vlasti. Ali, oni mogu savršeno dobro funkcionisati kada im političari to omoguće, kao što smo vidjeli u slučaju reformi u zadnje četiri godine. Ova retorika je osmišljena jednostavno kao dimna zavjesa. Stvarni izazovi s kojima se BiH suočava su nezaposlenost, odliv mozgova, korupcija i nedjelotvornost u vlasti i javnim ustanovama. Kada političari nemaju odgovor na ove izazove, počnu kriviti druge, ili kriviti sistem. Na građanima je da jasno kažu da ih ne interesuju izgovori, da žele da političari zajedno rade kako bi došli do rješenja.

Odlazite s ambasadorske pozicije. U kakvom sjećanju će Vam ostati BiH?

Uvijek ćemo se rado sjećati BiH. Ovdje smo stekli veliki broj prijatelja. Naša najmlađa kćerka, naša mala Sarajka je rođena ovdje. Kada pomislim na BiH, prvenstveno ću se sjećati vaših nevjerovatnih planina. Karolina i ja smo uživali u planinarenju ljeti po Treskavici, Zelengori, Čavljaku i kanjonu Rakitnice, a zimi u skijanju na Jahorini i Bjelašnici. Siguran sam da će za nekoliko godina hiljade turista iz Evrope dolaziti da uživaju u vašem prelijepom pejzažu, a mi smo imali sreće da uživamo u planinama prije toga.

srpskainfo.com

Više...

Strožija pravila za službena putovanja parlamentaraca

Zajednička komisija za administrativne poslove PS BiH stavila je van snage odredbe o naknadi troškova za reprezentaciju, telefonske usluga, službena putovanja, vozila, službenu odjeću, novine i stručnu literature parlamentaraca BiH.

Član Zajedničke komisije Momlilo Novaković za Srpskainfo tvrdi da to ne znači da će poslanici i delagati imati veća prava. Prema njegovim riječima, brisanje starog pravilnika je učinjeno jer je u međuvremenu donesen novi dokument koji daleko preciznije definiše prava parlamentaraca, kako se ne bi više pojavljivali problemi u tumačenju.

– Naprimjer, novom odlukom je precizirano da službeno putovanje nije posjeta nekoj ambasadi ili raznim ceremonijama, iako ste eventualno dobili pozivnicu na ime funkcije. Ako za putovanje nemate putni nalog Kolegijuma, niste na službenom putovanju. Takođe, u takvim slučajevima parlamentarac ne može očekivati da će mu iz budžeta biti plaćeni troškovi upotrebe vlastitog vozila – kaže Novaković.

Budući da do sada nije bilo najjasnije šta se smatra službenim putovanjem, dešavale su se neugodne situacije. Posljednja je bila nedavno kada je predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić odbio da da saglasnost da se iz budžeta BiH plati putovanje Borjani Krišto na komemoraciji u Blajburg.

Naime, Krišto tamo nije išla s putnim nalogom i u ime Parlamentarne skupštine BiH, pa samim tim nije ni imala pravo na dnevnice i ostale troškove puta. Kako je Srpskainfo objavio, to joj nije bilo pravo te je u afektu poručila da više niko iz PS BiH neće neće ići na službeni put.

Vrati odjeću

Kada je riječ o odredbama pravilnika koji reguliše pravo na službenu odjeću, Novaković kaže da se sada precizira koliki je rok trajanja cipela, košulje, hlača, mantila i u kom se roku moraju kupiti novi.

Takođe, onaj čiji radni odnos prestane u PS BiH obavezan je da vrati službenu odjeću, umjesto da je ponese sa sobom.

Više...

I danas masovni protesti zbog skupog goriva FOTO/VIDEO

Protesti građana zbog visoke cijene goriva, koji su počeli juče u BiH, nastavljeni su i danas u periodu od 17 do 18 časova.

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić, kazao je da bi volio da se ovakve stvari rješavaju za stolom, a ne na ulici.

"Prihvatljiva cijena goriva za prevoznike i građane je od 1,50 do 1,70 KM i nikako iznd toga", kazao je Grbić i dodao da iako nema zvaničnih informacija i dogovora da će od sljedeće sedmice protesti nastaviti od 7 ujutro do 8, ukoliko se ne postignu dogovori.

Prevoznik Vladimir Koljančić je rekao da vozači neće odustati u da situcija nikako ne može biti blaža nego samo gora ako im se cijene goriva ne smanje.

Više automobila blokiralo je i put u Klašnicama, a vozači su izašli i na ulice Prijedora.

Kako su ranije najavili, jednočasovnim protestima na ulicama gradova u BiH nastaviće sve dok se cijene goriva ne smanje.

Podsjećamo, vozači su proteklih dana putem društvenih mreža pozivali sve građane da izađu na ulice tačno u 17 časova i da jednočasovnim okupljanjem i blokadom saobraćaja podrže proteste i nezadovoljstvo.

nezavisne.com

Više...

Policajac iz Mostara uhapšen zbog ranjavanja boksera

Mostarska policija privela je pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) N.P (30) zbog sumnje da je iz vatrenog oružja ranio boksera Ž.P. (32), potvrđeno je iz MUP-a HNK.

Policija je navela da su juče oko 23.00 časa uhapsili policajca N.P. iz Mostara zbog počinjenog krivičnog djela teška tjelesna povreda, na štetu Ž.P. iz istog grada.

– Policija ima osumnjičenog, ali o detaljima ne mogu govoriti do okončanja istrage – rekao je portparol MUP-a HNK Ljudevit Mari.

Bokser Ž.P. (32) je u nedjelju u 5.00 časova pronađen ranjen u mostarskom naselju Balinovac.

Boksera su pored njegovog automobila uočili slučajni prolaznici koji su o tome obavijestili policiju, nakon čega je primljen u mostarsku bolnicu.

Iz Univerzitetske kliničke bolnice Mostar saopšteno je da je pacijent Ž.P trenutno životno ugrožen.

 

Agencije

Više...

Umjetnik Dragan Coha pronađen mrtav ispred Galerije likovnih umjetnosti

Ispred Galerije likovnih umjetnosti u Beogradu pronađen je mrtav umjetnik Dragan Coha.

Tijelo bez vidnih povreda zatečeno je u 13 časova i 20 minuta na trotoaru ispred Galerije likovnih umjetnosti u Pariskoj ulici broj 16.

Dragan Coha rođen je 1955. u Požarevcu.

Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu – Odsjek grafike u klasi prof. Boška Karanovića, kod koga je i magistrirao 1981. godine.

Bio je član ULUS-a od 1979. godine i član Društva likovnih umetnika Štutgarta od 1986. godine.

Radio je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja.

Imao je brojne samostalne i kolektivne izložbe.

Agencije

  • Objavljeno u Region
Više...

Devet institucija na hranu i piće potrošilo 185.000 maraka za godinu dana

Samo devet institucija vlasti Federacije BiH (FBiH) potrošilo je blizu 185.000 maraka na reprezentaciju u prošloj godini.

Riječ je o Parlamentu FBiH, kancelarijama predsjednika i dva potpredsjednika FBiH te nekoliko federalnih ministarstava.

U ovoj potrošnji prednjači Ministarstvo za pitanja boraca FBiH, koje je na reprezentaciju potrošilo nevjerovatnih 49.000 KM. Na čelu ovog ministarstva je Salko Bukvarević (SDA), a u vrhu potrošnje na reprezentaciju su i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović (SDA) sa oko 21.500 KM, te Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, na čijem je čelu Edin Ramić (SDA), sa 21.130 KM.

Parlament FBiH, oba njegova doma zajedno, na reprezentaciju je potrošio oko 29.600 KM. Ako se uzme u obzir da u revizorskim izvještajima nisu za sva ministarstva posebno izdvojeni troškovi reprezentacije, moglo bi se zaključiti da je na iće i piće potrošeno barem još ovoliko.

Avaz.ba

Više...
Priključi se za RSS feed