Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Nedjelja, 03 Juni 2018 - Istinito.com

Ubij se, Rajko, uzimao si pare!

Rajkane, svaki put kada iskoračiš u medije i počneš neosnovano da blatiš novinare koji žive od svog rada, za razliku od tebe koji živiš od milosti tvoje Partije za kojom čezneš, dobićeš žestoku porciju!

PIŠE: Željko Raljić

Dok je trajala emisija "Izazovi" na BN TV, Rako Vasić novinarčina, štamparčina, skulptorčina, stolarčina, najveći mudonja među crvenim kmerima SNSD, koji javno smije da proziva Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, vrištao je po Tviteru jer sam se "drznuo" da pomenem njegovo presveto ime u kontekstu obojenih revolucija.

Izvini, Rajko, ali morao sam. A morao sam jer si se ti u emisiji "Pečat" RTRS drznuo da iznosiš najgnusnije laži o medijima i novinarima u Republici Srpskoj. Lagao si, Rajko, a ja laž ne trpim. Lagao si, a ja ću na svaku tvoju laž odgovoriti istinom.

To što si me nazvao provincijalcem i drkadžijom, to ti opraštam. Moja provincija, Kneževo, Skender-Vakuf, Milan Knežina za koju ti ni ne znaš jer za tebe postoji samo istorija tvoje partije, dala je svijetu toliko dobrih i korisnih ljudi, pred kojima ti možeš samo da osjećaš kompleks niže vrijednosti. A masturbacijom se ne zanimam na tastaturi, niti inače.

Ali, to što si me nazvao "glorifikatorom usranih dolara" je nešto što će te skupo koštati. Zato ćeš biti glavni krivac što ću u nastavcima da vas gazim valjkom istine, kao crve. Tebe, Predraga Ćeranića, Aleksandra Vranješa, Stefana Karganovića, Srđu Trifkovića, Dževada Galijaševića... i sve ostale podguzne muve Milorada Dodika koji previše dobro žive od laži na račun građana Republike Srpske. Tako da znaju kome ima da zahvale. A da su zaslužili, zaslužili su!

Rajkane, svaki put kada iskoračiš u medije i počneš neosnovano da blatiš novinare koji žive od svog rada, za razliku od tebe koji živiš od milosti tvoje Partije za kojom čezneš, dobićeš žestoku porciju. Ni ti ni RTRS nemate ni moralnog ni profesionalnog kredibiliteta da kritikujete bilo koga. RTRS je dokazana fabrika laži, a ti si bio ministar informisanja u vladi koja je finansirana "usranim dolarima" na koje si danas tako alergičan.

Evo ti i dokaz da si ipak uzimao pare. A imam još dokaza koji govore da ste ti i tvoj SNSD godinama dobijali donacije iz inostranstva. Kad me već vučeš za onu stvar, onda je red i da svršim.

Je l' štamparija "Trioprint" tvoja, Rajkane?
Je l' "Fridrih Ebert štiftung" njemački?

A sada, pošto sam dokazao da si ipak uzimao pare, ako si čovjek od riječi, ubij se. To je daleko časnije nego namlatiti žensko čeljade i poslati modro u školu.

Ima nas dosta u Banjaluci i Republici Srpskoj koji ćemo ti doći na sahranu. Jer, kad umre novinar, red je da mu na sahranu dođu i oni koji ga nisu voljeli.

Istinito

Više...

Dragičević: Ne budete li do oktobarskih izbora riješili sva imena, neće ih biti!

Po sedamdeseti put za redom na Trgu Krajine u Banjaluci i večeras je održan skup “Pravda za Davida” u ime nastradalog Davida Dragičevića. Davor Dragičević otac stradalog mladića, se obratio okupljenim građanima i novinarima riječima da njegov sin nije bio anđeo, ali da je bio njegovo dijete, sportaš, reper, umjetnik…

“Šta god da je bio, nije ga trebalo staviti u kanalizaciju!”, rekao je Davor.

“Ja imam pravo sve da optužujem! Neka me tuže, neka kažu da sam puko”, dodao je Davor.

Davor se obratio svim političarima, kako kaže i iz pozicije i iz opozicije riječima: “Obraćam se Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, Kasipoviću, Lukaču, Ćulumu, svim ostalim. Svi političari, svi koji primate pare na račun države i mene, opozicija i pozicija, ne budete li do oktobarskih izbora riješili sva imena koja su učestvovala u planiranju, saučesništvu, ubistvu moje duše, neće biti izbora!

“Ubili ste mi ovo dijete. Držali ga 6 dana. Pripadnici MUP-a su ga ubili. Masakrirali i dobili naredbu da ga ubiju.”, ponovio je Davor Dragičević.

“Davor Dragičević će jednog dana spustiti ruku. Samo radi ove djece nisam do sad, jer vas sve ovdje volim i poštujem. Ja ga ne mogu vratiti. U kući sam sam, ostaću i čitav život sam. Njega nikad neću oprostiti”, rekao je otac stradalog Davida.

“Neću da zloupotrebljavam vas koji ste stali iza mene. Svim institucijama poručujem, nećete održati oktobarske izbore ako ne riješite ubistvo Davida Dragičevića!", još jednom je ponovio Davor Dragičević. I ovo okupljanje u Banjaluci je završeno pjesmom "Klinac iz geta", koju je napisao i otpjevao pokojni David Dragičević.

 

Nezavisne.com

Više...

Nema hrane za migrante: Obustavlja se rad javne kuhinje u Bihaću

Predstavnici Crvenog krsta u Bihaću saopštili su da će od utorka biti primorani obustaviti rad javne kuhinje za migrante u tom gradu zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalazi ova organizacija te izostanka pomoći od strane vlasti i drugih nadležnih institucija.

Predstavnik ove organizacije Selam Midžić istakao je kako su već danima upozoravali da su njihovi ekonomski resursi pri kraju, ali da niko od nadležnih nije na to reagovao.

"Ovo je vapaj svim nadležnim institucijama i organima da se napokon uključe u ovu poblematiku. Nastavićemo naše aktivnosti jedino pod uslovom da nam se pruži finansijska i materijalna pomoć jer mi više nemamo s čim raditi", kazao je Midžić.

On je dodao kako su do sada najveću pomoć u brizi o migrantima pružili građani Bihaća svojim humanitarnim prilozima i donacijama.

"Međutim, to nije dovoljno, jer su potrebni zaista veliki resursi kako bi se nahranili ti ljudi. Svakodnevno treba pripremiti veliki broj obroka, dali smo svoje namirnice, posuđe, pribor za jelo i sve drugo što je potrebno. Jednostavno, ovako više ne ide", kazao je Midžić.

On je dodao kako će njihovi volonteri nastaviti brigu o higijenskim potrebama migranata i biti im na usluzi kada je riječ o pružanju svake druge vrste pomoći.

Sem volontera Crvenog krsta, od utorka o migrantima prestaju voditi brigu i zdravstveni radnici iz Doma zdravlja u Bihaću, a o tome je Ministarstvo zdravstva USK obavijestila direktorica te ustanove Anela Softić-Kasumović.

"Žao nam je što se stvari odvijaju na ovakav način, ali mi smo jednostavno u takvoj finansijskoj situaciji. Nemamo nikakvu podršku sem one od Crvenog krsta, doživljavamo razne stvari na terenu, trošimo sopstvene resurse i tako više ne ide", kazala je Softić-Kasumovićeva.

U Crvenom krstu se nadaju kako će se nadležne institucije ipak uključiti u rješavanje cjelokupne problematike, jer bi prestankom rada javne kuhinje za migrante u Bihaću moglo doći do pravog haosa.

"Ko zna šta bi tada bilo, možda ti ljudi krenu u neke druge gradove, ko će to sve kontrolisati, ko će brinuti o njima", pita se Midžić.

Inače, migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona stvorila je niz problema, a turistički radnici se plaše da bi se ona moga reflektovati i na ovogodišnju turističku sezonu.

"I sami znate da je turizam veoma senzibilna djelatnost i sve ovo može uticati na broj turista koji posjećuju ove prostore", kaže direktor Nacionalnog parka "Una" Amarildo Mulić.

Prema njegovim riječima, posebna bojazan vlada za turiste iz arapskog svijeta koji su bili veoma brojni u proteklim godinama.

"Oni su već naučili da dolaze u ovaj nacionalni park sa porodicama, počinju nam otkazivati rezervacije. Izgleda da ne žele da dođu u situaciju da budu zamijenjeni migrantima niti žele da borave na istim prostorima s njima", kaže Mulić.

Prema posljednjim procjenama, na području Bihaća trenutno boravi oko 1.300 migranata, od čega ih je najveći broj smješten u improvizovanom prihvatnom centru koji se nalazi u nedovršenoj zgradi Đačkog doma u tom gradu, gdje djeluje i javna kuhinja.

Nezavisne.com

Više...

Sjeverna Koreja nema novca da plati Kimov smještaj u Singapuru?

Pitanje ko će platiti hotelski račun za boravak sjevernokorejskog predsjednika Kim Džong Una u Singapuru jedno je od glavnih pitanja koje treba riješiti prije samita 12. juna.

Prema izvještajima američkih medija, Koreja nema para, pa će troškove morati da pokrije neko drugi. Davno dogovoreni sastanak nedavno je otkazan, ali se prvi čovjek SAD-a Donald Tramp predomislio, pa će se dugo očekivani susret sa sjevernokorejskim liderom konačno dogoditi.

Da Kim Džong Un uistinu dođe u Singapur, po svoj prilici će se pobrinuti Međunarodna kampanja za zabranu atomskog oružja (ICAN), koalicija nevladinih organizacija širom svijeta.

 

– Naš pokret je predan zabrani nuklearnog oružja i smatramo da je ovaj istorijski samit prilika koja se nudi jednom u generaciji da se poradi na miru i nuklearnom razoružavanju. Nobelova nagrada za mir uključuje novac i mi nudimo finansijska sredstva od te nagrade za pokrivanje troškova samita da bismo poduprli mir na Korejskom poluostrvu i svijet bez nuklearnog oružja – izjavio je član međunarodnog upravnog odbora ICAN-a Akira Kavasaki.

Možda ICAN neće biti jedini koji se nudi da plati račun. List Washington Post je saopštio, pozivajući se na dvije osobe upoznate s problemom, da su Sjedinjene Američke Države otvorene za pokrivanje troškova boravka u luksuznom hotelu s pet zvjezdica koji izabere Sjeverna Koreja. Međutim, problem je što bi zvaničlni Pjongjang ovakav potez mogao smatrati uvredom.

Jedna od opcija je da Singapur plati račun. Mogućnost da zemlja domaćin podmiri dio troškova ne bi bila bez presedana. Tokom pregovora koji su doveli do iranskog nuklearnog sporazuma 2015. Austrija je pomogla u plaćanju za bezbjednost i logističku podršku Irancima.

Američki predsjednik Donald Tramp potvrdio je da će učestvovati na samitu, pošto je duže od sat vremena u Bijeloj kući razgovarao sa predstavnikom Sjeverne Koreje Kim Jong Čolom.

Čini se da je Tramp snizio očekivanja od sastanka na vrhu s Kimom jer je rekao da je to samo početak procesa, a ne i mjesto gdje bi dvojica čelnika mogla potpisati ikakav sporazum.

– To će biti početak. Ne kažem i nikada nisam rekao da će se to dogoditi na jednom sastanku. Govorimo o godinama neprijateljstva, godinama problema, godinama mržnje među toliko puno različitih nacija. Međutim, mislim da ćemo na kraju imati vrlo pozitivan rezultat – optimista je Tramp, koji je prošle godine Pjongjangu prijetio “vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio”.

Jutarnji.hr

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Prevrnulo se vozilo Hitne pomoći, šest povrijeđenih

U mjestu Vranići, na regionalnom putu od Čačka ka Valjevu, koji vodi preko Ravne Gore, danas prije podne prevrnulo se vozilo čačanske Hitne pomoći, a šest osoba je povrijeđeno.

U nezgodi su povrijeđena tri medicinska radnika i tri takmičara međunarodnog moto-krosa koji se održžava na Jeljenu, prenosi RTS.

Prema informacijama portparola čačanske bolnice, doktorke Biljane Kočović, povrijeđeni nisu žživotno ugrožženi.

U toku je dalja dijagnostika, a radi se o lakšim tjelesnim povredama.

Uzroci nezgode se utvrđuju, a Hitna pomoć prevozila je na dalju dijagnostiku u čačansku bolnicu učesnike moto-krosa, koji su zadobili povrede tokom jutrošnjeg treninga na stazi na Jeljenu.

Agencije

 

  • Objavljeno u Region
Više...

Uhapšen mladić koji je udario dijete i pobjegao sa mjesta nesreće

U saobraćajnoj nesreći koja se juče iza podne dogodila u Sarajevu, povrijeđeno je sedmogodišnje dijete, a vozač automobila koji ga je udario je pobjegao sa mjesta nesreće. Nekoliko sati kasnije, policija je pronašla i uhapsila 23-godišnjeg mladića.

Do nesreće je došlo oko 12.50 sati u ulici Adema Buče do broja 365, u opštini Novi Grad. Tom prilikom automobil "golf 2", nepoznatog registarskog broja, kojim je upravljao nepoznati vozač, udario je i oborio na cestu sedmogodišnje dijete M. A. iz Sarajeva.

O svemu je upoznat i tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, a uviđaj na mjestu događaja obavili su policajci MUP-a KS.

Radeći na pronalasku vozača, policajci Odjeljenja za saobraćajne istrage oko 18.10 sati pronašli su automobil koji je učestvovao u nesreći i vozača S. S. (23) iz Sarajeva.

On je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepružanje pomoći povrijeđenoj osobi u saobraćajnoj nesreći, te je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata u zadržavanje uhapšenih osoba MUP-a KS.

Faktor

Više...

Gužve u Gradišci i Gradini

Na graničnim prelazima Gradiška i Gradina na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj čeka se od 60 do 90 minuta, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Vozačima se preporučuje da koriste prelaze Kostajnica, Kozarska Dubica i Novi Grad gdje su zadržavanja od 10 do 15 minuta.

Intenzitet saobraćaja pojačan je i na graničnom prelazu Velika Kladuša gdje se na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj čeka oko 90 minuta. Na ovom prelazu u funkciji je pet saobraćajnih traka.

Pojačana je frekvencija vozila i na većini ostalih graničnih prelaza u BiH, ali zadržavanja trenutno nisu duža od 15 do 30 minuta.

Agencije

Više...

Slomljeno srce može izazvati smrt

Svim ljudima je u životu potrebna ljubav koja pokreće i izaziva neopisiv osjećaj. Ali, šta kada vam neko slomi srce? Naučnici godinama istražuju ovo područje i objašnjavaju da, koliko god zvučalo smiješno, ipak može doći do ozbiljnih posljedica.

Ko ne bi želio biti zaljubljen, voljeti i biti voljen?

Srećne veze

Svako se voli osjećati poletno i snažno, a upravo to nam omogućava osjećaj zaljubljenosti. Naučnici iz godine u godinu nude nove dokaze, koji govore kako ljubav pozitivno utiče na zdravlje i kako ljudi u srećnim vezama žive duže od prosjeka.

Ljubav je riječ koja za različite ljude ima različita značenja. U psihologiji je najpoznatiji model koji ta značenja pokušava opisati kroz dimenzije strasti, intimnosti i odanosti. Svaka od tih dimenzija ima pozitivne učinke na zdravlje zato što zadovoljava naše psihološke i socijalne potrebe.

Osim na socio-psihološkom nivou, utvrđena je i povezanost s biološkim supstancama, poput interleukina i oksitocina, koji imaju direktan uzročno-posljedični odnos s fizičkim zdravljem.

Dodiri, osjećaj sigurnosti i pripadnosti pozitivno utiču na zdravlje, smanjuju krvni pritisak, čuvaju zdravlje srca, jačaju imunitet i otklanjaju bol. Romantika je, prema tome, glavni adut koji čuva sreću i zdravlje, ali šta kad ljubav zaboli?

Stručnjaci sve glasnije upozoravaju kako emocionalna bol i strah mogu biti okidači za razne srčane bolesti, a jedna od njih je stresna kardiomiopatija ili, kako se još naziva, Tako-Tsubo kardiomiopatija, odnosno sindrom slomljenog srca.

Bolest je rijetka, zahvata samo jedan do dva odsto bolesnika koji se javljaju u hitne službe misleći kako se radi o akutnoj boli u prsima. Mehanizam nastanka sindroma nije sasvim jasan, ali neke su činjenice dokazane.

Stresni događaj

Skoro 90 odsto pacijenata s tom dijagnozom su žene, a u istoriju bolesti nastupu simptoma prethodi jak psihički ili emocionalni stres. Prognoze su obično dobre, te često uključuju potpuno obnavljanje funkcije srčanog mišića.

Sindrom slomljenog srca izaziva slične simptome kao i kod infarkta, a to su bol u prsima, otežano disanje, aritmija i širenje boli u lijevoj ruci. Simptomi se mogu javiti vrlo brzo nakon stresnog događaja. Od slomljenog srca može se i umrijeti, kažu istraživači.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja isključivanjem srčanog udara koronarografijom, odnosno radiološkom metodom prikaza srčanih krvnih žila, koja pokazuje uredne srčane arterije, uz neke promjene stezanja srčanog mišića, te uz vrlo blage znakove oštećenja srčanog mišića u laboratorijskim nalazima koji su u potpunoj suprotnosti s veličinom gubitka mišićne funkcije.

Osim toga, tu je i vrlo važan podatak o prethodnom psihičkom i emocionalnom stresu.

Anksioznost

Za sindrom slomljenog srca ne postoji posebno psihijatrijsko liječenje nego su intervencije usmjerene na smirivanje anksioznosti koju je izazvao ekstremni događaj. Teorijski, bilo bi moguće izbjegavati svijet kao opasno mjesto, čuvati se od emocionalnog vezivanja za partnere, jer ih možemo izgubiti. To bi bio vrlo spokojan i siguran, ali dosadan život.

Estrogen

Ekstremno stresni događaji, koji u mozgu potiču lučenje adrenalina i noradrenalina, mogu izazvati grčenje srčanog mišića. Predispozicija za ovakvu hormonalnu oscilaciju je manjak estrogena, do kojeg dolazi u menopauzi i postmenopauzi kod žena.

Promjene

Nekrotične promjene na srčanom mišiću nalaze se i kod stanja kod kojih dolazi do oslobađanja velikih količina kateholamina, a to su stanja psihičkog šoka, straha i užasa.

Avaz.ba

Više...

Prljavo kazalište proslavilo 40. rođendan

Prljavo kazalište proslavimo je svoj 40. rođendan velikim koncertom u Zagrebu, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici.

Prljavci su na ovom koncertu ispred gotovo 30 000 fanova nastupom uživo potvrdili zašto su i dalje ponajbolji hrvatski rokerski bend i zašto traju tolike godine. Na koncertu kojim su okrunili svoju ovogodišnju turneju povodom 40 godina benda, momci su publici priredili višesatni spektakl na dvije bine, s mnoštvom posebnih efekata, lasera, pirotehnike i vatrometa.

Koncert je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, nakon čega je započela žestoka svirka. S obzirom da se koncert odvijao na dvije bine, dečki su započeli svirati na manjoj bini, a nakon uvodnih pjesama, pretrčali su pistom do glavne bine i nastavili koncert.

Nisu se štedili nimalo, koncert su odsvirali uz puno skakanja i bacanja po binama, uz punu interakciju s publikom koja je kao u horu pjevala sve hitove od riječi do riječi. U publici su bili pripadnici baš svih generacija, fanovi iz svih krajeva, brojni gosti iz dijaspore, ali i iz susjednih država koji su u Zagreb došli samo zbog ove velike muzičke fešte.

Klix.ba

Više...

Godišnje na crno radi 240 hiljada ljudi

Siva ekonomija u Bosni i Hercegovini “teška” je skoro osam milijardi KM, a 240 000 ljudi svake godine radi na crno!

Da je stanje poražavajuće, navode i iz Centra civilnih inicijativa (CCI), te upozoravaju da siva ekonomija u našoj zemlji otima čak 25,5 odsto bruto domaćeg proizvoda godišnje!

– Izvještaj “Stanje nacije” pokazuje da BiH ima najveći udio sive ekonomije u Evropi. S obzirom na podatke da 7,3 milijarde KM nije u regularnim tokovima, a da je ukupno poresko opterećenje u odnosu na BDP skoro 40 dosto, dođe se do zbira da BiH godišnje gubi skoro 2,9 milijardi maraka poreza – potvrdili su u CCI.

Da je rad na crno uzeo maha, upozoravaju i iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH. Ukoliko ima političke volje, crno tržište može da se ukine za kratko vrijeme, uvjeren je predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović.

– Dok se u većini evropskih zemalja, u Evropskoj uniji u cjelini, bilježi pad sive ekonomije, kod nas se i dalje žilavo drži. Siva ekonomija zahvatila nam je sve djelatnosti. Radnici nemaju nikakva prava, dok one koji državu varaju, niko ne dira – kaže Bajramović.

Angažovanje radnika na crno najčešće je, navodi, prisutno u manjim preduzećima u oblasti građevinarstva, ugostiteljstva i turizma, trgovine…

– Zvanični podaci o stanju u ekonomiji BiH govore kako je u BiH 475 000 nezaposlenih, skoro 40 odsto. Ako je, prema kriterijima Međunarodne organizacije rada (MOR-a), broj nezaposlenih 18 odsto, onda ih 23 odsto radi na crno – navodi Bajramović.

Osim rada na crno, poslodavci sve češće prijavljuju radnike na minimalac, a ostatak iznosa daju na ruke. Prema podacima SSSBiH, svaki treći radnik u BiH prijavljen je na minimalac.

Poslodavci se na to odlučuju zbog izuzetno visokog poreza koji se plaća državi, odnosno entitetima. U Federaciji BiH to je skoro 70 odsto poreza i doprinosa na svakog prijavljenog radnika. Dakle, ako radnik ima platu od 1 000 KM, poslodavac mora izdvojiti još između 600 i 700 KM za dažbine državi.

Avaz.ba

Više...
Priključi se za RSS feed