Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Utorak, 05 Juni 2018 - Istinito.com

U Karlovcima spasavali ljude iz vode

U hrvatskom gradu Karlovac je danas oko 16 časova počeo padati snažan pljusak čiji se intenzitet nije smanjivao oko 50 minuta, pa sistem za prihvaćanje oborinskih voda nije mogao prihvatiti sve oborine, što je uzrokovalo zastoje u saobraćaju.

Poplavljeni su podvožnjaci i brojni podrumi, a na više mjesta grmljavina je izazvala kratke prekide električne energije.

Kako javlja Večernji.hr, karlovački Centar 112 je u kratkom vremenu primio preko stotinu poziva. Sve službe su na terenu, pomažu građanima i rade na uspostavi saobraćaja koji je u prekidu na cestama Rakovac i Ilovac, a voda je i na mnogim drugim saobraćajnicama.

Na terenu su svi vatrogasci i pripadnici komunalnih službi kako bi ispumpali višak vode na mjestima gdje su problemi najveći. Zabilježen je i jedan slučaj spašavanja starijeg čovjeka čiji je automobil završio u kanalu u Rakovcu. Iz vode su ga izvukli građani koji su bili u blizini.

Poplave su zabilježen i u Istri gdje je padao i grad. Najviše kiše palo je u Puli, 37 milimetara, a bila je toliko jaka da su ponovno poplavljeni neki dijelovi grada. Zbog velike količine vode na saobraćajnicama u centru grada, nekoliko privatnih automobila je zapelo na cesti.

SrpskaCafe

  • Objavljeno u Region
Više...

Novaka izbacio 72. igrač svijeta

Najbolji srpski teniser Novak Đoković završio je učešće na Rolan Garosu u četvrtfinalu, pošto je u trileru izgubio od Italijana Marka Čekinata.

Đoković je odigrao meč sa mnogo oscilacija, mučile su ga i povrede, pa je doživio poraz od trenutno 72. igrača na ATP listi – 6:3, 7:6 (7-4), 1:6, 7:6 (13-11).

Novak na taj način nije uspio da se plasira u deveto polufinale u Parizu, dok je Italijan nastavio turnir karijere i u borbi za finale će igrati sa Dominikom Timom.

Austrijanac je prethodno iskoristio povredu Aleksandera Zvereva i činjenicu da je protivnik igrao tri meča u pet setova, lako pobjedio i biće veliki favorit za trijumf u tom susretu.

SrpskaCafe

  • Objavljeno u Sport
Više...

Dragičević: "Ja samo tražim istinu i pravdu"

Istina i pravda, to je ono što zahtijevaju građani koji 72. veče održavaju mirni skup u centru Banjaluke povodom smrti Banjalučanina Davida Dragičevića.

I večerašnji skup je započeo obraćanjem Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića, koji je pozvao na mir i dostojanstvo.

"David Dragičević je ubijen. Znate dobro na koji način. Ja svoje dijete ne mogu vratiti, ali bar smo krenuli odnekud. Bar sad imamo odakle da krenemo. Ovom prilikom, htio bih da zahvalim, prvo kao roditelji i čovjek, roditelju, čovjeku Branislavu Borenoviću za sav trud do sad, Adamu Šukalu, Bori Radovanoviću, Slobodanu Vaskoviću, mi smo na istom putu, tražimo istinu i pravdu", rekao je Dragičević.

Obratio se ministru unutrašnjih poslova RS, Draganu Lukaču.

"Lukaču, prati me koliko god hoćeš, slikaj me koliko god hoćeš, ja nemam šta kriti niti me ti zanimaš, ni tvoji istomišljenici. Samo potvrđuješ ono što svi znamo, smatraš da je ovo tvoja privatna država, sa svojim sopštenjem si rekao da je ovo policijska država. Kako je to moguće, jesi ti svu vlast uzeo u svoje ruke. Mene nećeš navući na tanak led. To tvoje na skupštini je bilo samo da me isprovociraš da bih ja krenuo kao ti. Ja nisam ni zločinac, ni ubica, ja samo tražim istinu i pravdu. Nikad vam neću oprosititi Davida Dragičevića", poručio je Davor.

"Molim vas nemojte više bacati bombe pred svoje kuće. Nemojte ni pucati iz zolje. Ja sam bio na ratištu, znam kako se to radi. Nemojte nam više vrijeđati našu čast, inteligenciju. Nemojte sebi slati mejlom prijetnje smrću", rekao je Dragičević.

On se još jednom zahvalio na podršci te najavio veći skup 7. juna na Trgu Krajine.

I večeras su pročitana pisma podrške koja su stigla iz različitih dijelova svijeta.

Anketni odbor Narodne skupštine RS je na današnjoj sjednici donio zaključak da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i da se Tužilaštvo hitno tužilačkom odlukom mora odrediti po tom pitanju.

 

Nezavisne.com / SrpskaInfo

Više...

Starija Banjalučanka pronađena mrtva

Tijelo Božice Zarić (72) pronađeno je jutros u Banjaluci u stanu u Ulici Relje Krilatice, saopšteno je iz banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva.

Uviđaj su obavili dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Žana Bojić i policijski službenici banjalučke Policijske uprave.

Radi utvrđivanja uzroka smrti, tužilac je naložila da obdukcija tijela bude izvršena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske.

Agencije

Više...

Anketni odbor NSRS traži odgovornost i očekuje istragu o ubistvu!

Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i da se po tom pitanju pod hitno mora odrediti tužilaštvo adekvatnom tužilačkom odlukom, da se mora utvrditi evidentna odgovornost  onih koji su izvršili propuste u ovom slučaju, zaključio je između ostalog Anketni odbor NSRS, koji je formiran s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem smrti banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske,  danas je nakon devete sjednice ovog tijela saopštio zaključke, koje prenosimo u cjelosti.

Na osnovu sagledavanja saznanja, činjenica, podataka, obavještenja dobijenih od svih relevantnih institucija i pribavljenih na osnovu izjava pojedinaca, a sve s ciljem kreiranja što potpunijeg izvještaja vezanog za slučaj stradanja Davida Dragičevića, Anketni odbor dognosi sledeće:

ZAKLjUČKE

1.Anketni odbor smatra da su građani s pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdgnjama izrečenim na konferenciji za medije u MUP-a od 26.03. vezano za stradanje Davida Dragičevića koje su izazvale negodovanje građana Republike Srpske i porast njihovog nepovjerenja u institucije Republike Srpske. Anketni odbor smatra opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu эa stradanje mladića Davida Dragičevića.

2. Anketni odbor smatra da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske sa odgovarajućom tužilačkom odlukom.

3. Anketni odbor traži da nadređene iistitucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila, utvrde odgovornost ministra unutrašnjnh poslova Republike Srpske, direktora policije RS, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, te donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih lica, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvđivanje istine u ovom slučaju.

4. Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne ppopuste i zahtijeva od Narodne skupštine Republike Srpske da uputi inicijativu prema Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine sa ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca.

5. Anketni odbor predlaže NCPC da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i Zakona o javnim tužilaštvima RS kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku, u da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka lica odmah preduzimaju adekvatne istražne radnje.

6. Anketni odbor smatra neprimjerenim, neobjektivnim, pa čak i tendencioznim izvještavanje Javnog servisa Republike Srpske – RTRS i Srpske novinske agencije – SRNA. Izvještavanjem na dan sporne. Gorenavedene pres-konferencije, Novvinska agencija SRNA prekršila je sva pravila tačnog i fer izvještavanja, u interesu javnosti. Takođe, i ignorantskim odnosom prema svakodnevnim okupljanjima i zahtjevima građana za istinom i pravdom, RTRS i SRNA prekršili su principe poštovanja profesionalnih i opšteprihvaćenih vrednosnih i etičkih standarda, kao i pravila pravičnosti i nepristrasnosti, navedena u zakonima i kodeksima o radu javnog servisa i novinarskom izvještavanju.
Anketni odbor poziva nacionalni javni servis – RTRS i nacionalnu novinsku agenciju – SRNA da se vrate u profesionalne i etičke okvire, s ciljem otkrivanja istine.

7. Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanja svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza u vezi sa smrću Davida Dragičevića, treba koristiti isključivo relevantne i svjetski priznate forenzičke institute i ustanove.

Istinito

Više...

Mektić: U BiH ušlo 5.320 migranata

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je, zaključno sa 3. junom, u BiH ušlo 5.320 migranata, da vjerovatno postoji i izvjestan broj ovih lica koja prođu kroz BiH, a da ne budu zvanično evidentirana, ali da situacija nije alarmantna.

"Nemamo nikakvu vanrednu, iznimno alarmantnu situaciju, sve se odvija u okviru institucija", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je u posljednih 15 dana smanjen broj migranata, ali da je preko vikenda zabilježeno povećanje.

"Nijedan azil još nije odobren i nema plana da im poslije tri godine damo azil", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, MUP Republike Srpske potvrdio je da će poslati 60 policajaca i da će policija Brčko distrikta staviti na raspolaganje 15 policajaca kao ispomoć na zaštiti granice.

"Tehnički se radi na uvođenju te policije na granicu i nadamo se da će to dati dobre rezultate", naveo je Mektić.

Ministar bezbjednosti istakao je da nije u potpunosti zadovoljan podrškom koju Operativni štab za pitanje migracija dobija od Savjeta ministara i objasnio da se neke odluke preispituju, da se postavljaju pitanja da li je to kriza koja pogađa samo Federaciju BiH i hoće li teret preuzeti Republika Srpska.

"Ja sam za to da svi podnesemo teret ove krize", rekao je Mektić i podsjetio da ovakva pitanja nisu postavljana prilikom migrantske krize 2014. kada je bilo procijenjeno da će migrantska ruta ići preko Bijeljine i kada je u tom gradu bilo sve spremno za prihvat migranata.

On smatra da nije moguće uticati na migrantsku rutu kroz BiH i najavljuje da će od sutra za smještaj migranata biti stavljena na raspolaganje kasarna u Hadžićima koja ima prilično veliki kapacitet.

"Vršićemo rasterećenja iz Bihaća, prilagođavaćemo naše mjere i radnje na osnovu dnevnih operativnih radnji", kaže Mektić, podsjećajući da su u svrhu zbrinjavanja migranata stavljeni na raspolaganje objekti u Salakovcu i Delijašu.

On je najavio da će u četvrtak, 7. juna, održati sastanak sa premijerima Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona radi pronalaženja zajedničkog rješenja za ovaj kanton.

"Ovo sada u Bihaću ne funkcioniše na zadovoljavajući način, vidjećemo ima li mogućnosti za korištenje `Agrokomercovog` objekta za zbrinjavanje migranata", dodao je Mektić.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara u vezi sa migrantskom krizom predložio da se Crvenom krstu Unsko-sanskog kantona dodijeli grant od 50.000 KM i Crvenom krstu Mostara 25.000 KM bespovratne interventne pomoći, te da Ministarstvo bezbjednosti preuzme obavezu pružanja primarne zdravstvene zaštite migrantima u Salakovcu, Unsko-sanskom kantonu i Sarajevu, ali da će odluka o tome biti donesena na sljedećoj sjednici.

Ministar bezbjednosti BiH rekao je da je jutros u razgovoru sa nadležnim komesarom EU dobio dobre vijesti u vezi sa finansijskom pomoći BiH za suočavanje sa migrantskom krizom, ali da će detalje saopštiti Evropska komisija.

Više...

Veljačić o krađi 110.000 KM: Moguće da me neko pratio

Tih 110.000 maraka, koje su mi u ponedjeljak ukradene u bašti kafića u Banjaluci, namijenio sam za kupovinu stana u gradu na Vrbasu, ali pare nisu bitne, neka je živa glava, rekao je za "Nezavisne" Salko Veljačić, privrednik iz Velike Kladuše, koji je banjalučkoj policiji prijavio da je opljačkan.

On kaže da je vlasnik firme koja se, uz ostalo, bavi i tehničkim pregledom, homologacijom i osiguranjem vozila, te da je u Banjaluku u ponedjeljak došao kako bi popravio auto.

"Neka je živa glava, najvažnije da mi ništa nije bilo. Ja dobro živim, privatnik sam, imam sve u životu. Imao sam namjeru da kupim stan u Banjaluci, ali sad ipak to neću raditi. Tog dana dovezao sam BMW na servis u Banjaluku. Ponio sam pare da imam uz sebe. Nisam ni slutio da ću bez njih ostati", priča Veljačić.

Po njegovim riječima, moguće je da ga je neko pratio.

"Ne znam, to će policija utvrditi. Moglo se svašta desiti, mogao je lopov pucati, mogao me je satrati i oteti mi torbu. Ovako, uzeo je torbu sa stolice. Meni je samo žao dokumenata, i ništa više! Otišla mi je vozačka, lična karta, hrvatski i naš pasoš", rekao je Veljačić za "Nezavisne".

Policija je pokrenula istragu nakon što je šezdesetčetvorogodišnji Salko Veljačić iz Velike Kladuše ustvrdio da mu je juče, u sred dana, u centru Banjaluke ukradeno 110.000 maraka.

Prijavio je da ga je, dok je juče oko 13.25 časova sjedio u bašti kafića "Mr. Black" u sklopu banjalučkog hotela Bosna, pokrao maskirani lopov. Kradljivac mu je, kako je ustvrdio, prišao i oteo mu torbu punu para.

U tom kafiću saznajemo da je uviđaj obavljan duže vrijeme, te da je sve to vrijeme osobolje držano na distanci.

"Nismo mogli prilaziti dok je tu bila policija, da ne ometamo istragu", kaže izvor "Nezavisnih", kojeg smo juče sreli u kafuću.

"Nezavisne" saznaju da bašta kafića nije pokrivena video-nadzorom, ali na okolnim objektima ima više kamera. Iz policije kažu da se istraga nastavlja.

"Na licu mjesta izvršen je uviđaj, a tačna šteta će biti naknadno utvrđena. O svemu je obaviješten dežurni tužilac", kazali su iz banjalučke policije.

nezavisne.com

Više...

Sutra nestabilno vrijeme sa pljuskovima

Sutra će biti toplo i nestabilno vrijeme, krajem dana sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Ujutro i prije podne biće malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima, a popodne će doći do postepenog naoblačenja, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Mjestimično jači pljuskovi očekuju se popodne na istoku, a tokom noći na sjeveru.

Vjetar će biti slab do umjeren, istočnog i sjeveroistočnog smjera, u Hercegovini jugozapadni.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 14 do 20 stepeni, na jugu i sjeveru do 23, a najviša dnevna od 26 do 32 stepena Celzijusova, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14 časova: Bjelašnica 11 stepeni, Drinić 17, Han Pijesak 19, Gacko i Kalinovik 20, Mrakovica i Sokolac 21, Mrkonjić Grad 23, Nevesinje 24, Sarajevo, Bileća i Foča 26, Krupa na Uni i Trebinje 27, Srebrenica i Višegrad 28, Bijeljina, Doboj i Novi Grad 29, Banjaluka, Srbac i Zvornik 30 i Mostar 31 stepen Celzijusov.

Agencije

Više...

MUP RS pokušao da sakrije bombaški napad na kuću Darka Ilića!?

Prema saznanjima portala Istinito, protekle noći je bačena eksplozivna naprava na imanju Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske, koje se nalazi u selu Kočićevo kod Topole, opština Gradiška.

O ovom incidentu, koji još nije okvalifikovan kao napad, policija je ćutala sve do novinarskog upita koji je proslijeđen MUP-u RS i Policijskoj upravi Gradiška danas oko podne.

Nakon toga, iz MUP-a je potvrđeno da se incident dogodio. Kako nezvanično saznajemo, izričita naredba ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača je bila da se saopštenje pošalje Agenciji SRNA, kako bi ostali mediji od nje preuzeli vijest.

 FOTO Srpskainfo

- U mjestu Kočićevo, opština Gradiška u toku noći je došlo do aktiviranja eksplozivne naprave u blizini kuće Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske, potvrđeno je "Nezavisnim". U toku je uviđaj i utvrđivanje okolnosti na koji način se desila eksplozija, saopšteno je iz MUP-a RS.

Ovo je samo potvrda da je policija imala namjeru da prikrije ovaj napad i da nije bilo novinarskog insistiranja, napad bi ostao prikriven.

Iz bezbjednosnih izvora saznajemo da bi ovo mogao da bude napad upozorenja i da predstavlja opomenu u obračunu kriminalnih krugova unutar MUP-a RS.

Istinito

Više...

Srpska se guši u smeću

Svake godine Republiku Srpsku zatrpa oko 30.000 tona ambalažnog otpada, a dobar dio tog smeća je plastika, koja ugrožava rijeke, šume, planine. Plastične boce, koje su najmasovniji zagađivači uglavnom uvozimo, zajedno sa hiljadama litara, po zdravlje štetnih, uglavnom gaziranih napitaka velikih svjetskih brendova.

Na ovo su upozorili eko aktivisti povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine, koji se danas obilježava u više od 140 zemalja svijeta, a ove godine je posvećen upravo borbi protiv zagađenja prirode plastikom.

U BiH ovim gotovo nerazgradivim otpadom ugroženi su čak i nacionalni parkovi, upozoravaju iz UN Programa za životnu sredinu UNEP.

– Najslikovitiji primjer za to je Nacionalni park Drina, najnovije zaštićeno područje u RS. Prizori su šokantni, a šteta dugotrajna. Poseban problem su plastične mikročestice, koje iz malih rijeka plutaju u velike, a potom i u mora i okeane. Ribe to unose u svoj organizam, a onda i ljudi, koji se hrane ribom ili morskim plodovima, taj otrov unose u svoj organizam. Sjetimo se kolika se prašina digla zbog prisustva žive u tunjevini, ali plastičen mikročestice su dugoročno posmatrano mnogo opasnije – upozorava Amina Omičević, šefica kancelarije UNEP u BiH.

Ona podsjeća da je ovom vrstom otpada ugrožena i morska obala BiH, na poluostrvu Klek kod Neuma, koji je prije rata bio zaštićeno područje, sa rijetkim biljnim i životinjskim vrstama, i gdje su povremeno otkrivane čak i nove vrste flore i faune.

Omičevićeva dodaje da divljih deponija ili smeća koje za sobom ostavljaju nesavjesni posjetioci ima u skoro svakom od 33 zaštićena područja u BiH, te da se još radi na zakonskom regulisanju zbrinjavanja ambalažnog otpada.

Mada su efekti toga u prirodi slabo vidljivi, u Republici Srpskoj već postoje propisi, na osnovu kojih Fond za zaštitu životne sredine RS godišnje prikupi oko 2,5 miliona KM nakande od zagađivača prirode ambalžnim otpadom.

– Za oko 85 odsto tog otpada odgovorni su uvoznici, a za oko 15 odsto domaći proizvođači. Prikupljeni novac, putem javnog poziva, dodjeljujemo opštinama i komunalnim preduzećima, kako bi oni unaprijedili sistem za odvajanje i zbrinjavanje otpada – kaže direktor Fonda Srđan Todorović.

Dodaje da Fond nema precizne podatke o tome koliki procenat ambalažnog otpada čini plastika, ali vjeruje da se radi o znatnoj količni koja “ozbiljno opterećuje životnu sredinu”.

U BiH postoji samo jedna fabrika za reciklažu plastične ambalaže, “Omorika” iz Doboja i tu se prerađuje sav plastični ambalažni otpad, najčešće platičen boce, koji ne završe na deponijama mješovitog otpada ili u prirodi.

Mnoge vrste otpada se izvoze, iako bi se njegovom preradom mogli zaraditi milioni. U tu kategoriju spada i staklo, koje se može reciklirati stoodstotno i neograničen broj puta, ali u BiH se time niko ne bavi.

srpskainfo.com

Više...
Priključi se za RSS feed