Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Članak je filtriran: Četvrtak, 07 Juni 2018 - Istinito.com

Isti lobisti rade za Kosovo i SNSD

Željka Cvijanović danas je u Kabinetu predsjednika Vlade Republike Srpske, kao potpredsjednik SNSD-a, razgovarala sa glavnim lobistima kosovskih Albanaca, koji lobiraju za spajanje Prištine i Tirane.

Kako je saopšteno nakon sastanka, Cvijanovićeva je razgovarala sa američkim stručnjacima iz oblasti političkih kampanja Džejsonom Ozbornom i Majklom Rubinom.

Tema tih razgovora bila je kampanja SNSD-a za predstojeće opšte izbore u BiH.

Cvijanovićeva je kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske i poznato je da joj rejting nije dobar ni u samom SNSD-u, što su pokazala i istraživanja koja je radila ta stranka, pa se očito angažuju svjetski stručnjaci za pitanja kampanja.

Rubin i Ozborn poznati su na ovim protorima kao lobisti Albanaca s Kosova, a osnovni cilj njihovog lobiranja je otcjepljenje Kosova od Srbije i spajanje sa Albanijom.

Budući da su bili konsultatni u izbornom štabu američkog predsjednika Donalda Trampa vjerovatno je i suma koju oni traže pozamašna.

Pošto ih je primila u Kabinetu predsjednika Vlade ostaje nepoznato hoće li se plaćati iz budžeta Republike Srpske ili je SNSD toliko bogat da može priuštiti usluge najskupljih lobista.

Očito su ovi izbori za SNSD borba na život i smrt pa su potegnuli i do daleke i za njih do juče "mrske" Amerike gdje su našli albanske lobiste i doveli ih u Banjaluku.

Ovim potezem pada u vodu priča SNSD-a o izdvajanju američkih dolara, posredstvom Ambasade u Sarajevu, za medije za navodno rušenje vlasti u Republici Srpskoj, a navodi o obojenim revolucijama postaju još smješniji.

Ovim povodom danas se oglasila i Srpska demokratska stranka koja je saopštila da se iskreno nadaju da nakon ovoga SNSD i Željka Cvijanović neće više imati obraza da optužuju druge stranke i pokrete za saradnju sa Amerikancima.

BN

Više...

Srpska nudi obveznice od 200 miliona evra

Republika Srpska će na međunarodnom finansijskom tržištu ponuditi obveznice u vrijednosti od 200 miliona evra, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

On je dodao da će prihvatanje zaduženja zavisiti od visine kamatne stope koju će međunarodni investitori na Bečkoj berzi ponuditi, a na kojoj će dionice izlistane. Prema njegovim riječima, za RS je gornja granica šest odsto, ali da će naredne sedmice predstavnici Vlade obići sedam metropola kojima će objasniti da je RS dobro mjesto za investicije.

On je rekao da je rok za obveznice 28. juni 2018, te da je svjestan rizika izlaska na međunarodno tržište, posebno zbog komplikovanih odnosa između različitih nivoa vlasti u BiH.

Upitan da li postoji mogućnost da se akcize na gorivo suspenduju dok se ne stabilizuju cijene na međunarodnom tržištu, Tegeltija je objasnio da bi za takvu mjeru bilo potrebno mijenjati Zakon o akcizama, a što nije u nadležnosti RS.

Tegeltija je na pres konferenciji rekao da je odobren čitav niz projekata lokalnim zajednicama iz sredstava klirinškog duga i iz investicionog programa, kao i za saniranje posljedica od poplava.

Precizirao je da je na Vladi donesena odluka o 57 projekata u ukupnoj visini od 25 miliona maraka za javne investicije u ovoj godini, te 16 projekata u visini od 5,9 milona maraka iz klirinškog duga, od kojih se samo jedan ne odnosi na lokalne zajednice.

Naglasio je da je usvojen i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS za 2017. godinu te da je u četiri od pet fondova ostvaren suficit. Ukupni konsolidovani prihodi su, kako je istakao, iznosili 3,776 milijardi maraka, a rashodi 3,618 milijardi, odnosno da je ostvaren suficit od 180 miliona maraka.

U dijelu u kojem je ostvaren deficit se, kako je rekao, on odnosi na 58 miliona za projekte u zdravstvu i izgradnji javnih bolnica, 19 za Fond solidarnosti i privredu, 7,5 miliona za projekte energetske efikasnosti, 7,1 za projekte sanacije od poplava, a 3,5 za vodovode i kanalizaciju.

Za stambeno zbrinjavanje posljedica od poplava biće uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija uloženo 7,7 miliona od čega će, naglasio je 88,3 odsto biti donacije a ostatak će obezbijediti Vlada RS.

Nezavisne.com

Više...

Davoru Dragičeviću uručena tužba!

Davor Dragičević je danas na Fejsbuk grupi „Pravda za Davida“ postavio tužbu koju su protiv njega podnijeli ljudi iz vrha MUP Republike Srpske, a koji traže ukupno 24 000 maraka odštete zbog klevete.

Tužbu su protiv njega podnijeli ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminal Darko Ilić i direktor policije Darko Ćulum.

U dopisu iz suda navedeno je da se Dragičević izjasni da li prihvata ovaj tužbeni zahtjev, a ako odbija – da napiše odgovor na tužbu.

Dragičević je samo kratko pored tužbe napisao: “Dijete mi ubijeno, i traže pare za klevetu”.

Podsjetimo, navedena trojka je ranije podnijela tužbu protiv Dragičevića zato što je na trgu u centru Banjaluke govorio da su oni saučesnici u ubistvu njegovog sina Davida Dragičevića.

SrpskaInfo.com

Više...

Na brodu u Italiji zaplijenjeno 10 tona hašiša

Italijanska policija zaplijenila je na Jonskom moru ribarski brod pod holandskom zastavom sa više od deset tona hašiša, vrijednosti između 15 i 20 miliona evra.

Policija je uhapsila devet članova posade od kojih su dva iz “opasne malteške bande”, dok je treći, Sicilijanac, “ranije optužen za oružanu pljačku”.

Brod je s Malte plovio ka Gibraltaru, a kada je stigao između Maroka i Alžira, prišlo mu je više čamaca koji su donijeli drogu, te je tada policija odlučila da ga nadgleda.

Policija kaže da je više od 40 sati brod pratila iz vazduha i uz dozvolu holandskih vlasti mu prišla 130 nautičkih milja jugoistočno od Sicilije.

Ta operacija je bila dio šire međunarodne akcije protiv trgovine drogom kojom upravlja poseban centar Ministarstva unutrašnjih poslova Italije.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Putin: Stalno razmišljam o nasljedniku, odluka je na Rusima

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da stalno razmišlja o tome ko će ga naslijediti kada mu se završi mandat.

Govoreći o mogućem nasljedniku, u tradicionalnom godišnjem programu "Direktna linija s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom", on je rekao da "stalno razmišlja o tome", ali je naglasio da će na ruskom narodu biti da izabere novog predsjednika, prenosi AP.

Putin je dodao da razmišlja o podizanju "nove generacije mladih menadžera", koji će biti u poziciji da "preuzmu kormilo u Rusiji".

Vladimir Putin, koji vlada Rusijom od 2000. godine, po četvrti put je izabran za predsjednika u martu, ali neće moći da se ponovo kandiduje za tu funkciju na izborima 2024. godine.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Sestra holandske kraljice pronađena mrtva

Najmlađa sestra holandske kraljice Maksime pronađena je mrtva u svom stanu u Buenos Ajresu, saopštili su argentinski zvaničnici.

Smrt 33-godišnje Ines Zoregijete potvrdila je u srijedu neimenovana osoba iz kancelarije tužioca, koja je tražila da bude anonimna.

Za sada se ne zna uzrok njene smrti, prenio je AP.

Zoregijeta je psiholog i radila je za kancelariju za socijalnu politiku u predsjedničkoj kancelariji.

Agencije

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Centru za socijalni rad ukrali golfa starog 30 godina

Da lopovi ne biraju ni plijen ni žrtvu, svjedoči primjer iz Sokoca, gdje je ukraden golf "dvica" star oko 30 godina, a koji je do prije nekoliko godina koristio lokalni Centar za socijali rad.

Iza ove nesvakidašnje krađe, koja bi se mogla svrstati u rubriku "vjerovali ili ne", stoje kradljivci koji su ili previše hrabri ili previše ludi, jer su rizikovali i iz jako frekventne ulice odvezli "nijemca", od kojeg se, s obzirom na tržišnu vrijednost ovih polovnjaka, neće mnogo okoristiti.

Izvor pojašnjava da je riječ o vozilu u vlasništvu "Robnih rezervi", koje su ga na korištenje ustupile sokolačkom Centru za socijalni rad.

"Kada im je Vlada Japana donirala novo vozilo, radnici Centra za socijalni rad su taj stari golf parkirali na parking, nedaleko od zgrade Centra. Vraćene su tablice, jer je golfu registracija istekla", pojašnjava izvor "Nezavisnih", upućen u detalje ovog slučaja.

Kako dodaje naš sagovornik, radnici Centra za socijalni rad su juče primijetili da je stari golf "ispario" s parkinga, što ih je poprilično iznenadilo, te su to odmah prijavili policiji.

"Vjerujte da ne znam kada je golf ukraden, ali se pretpostavlja da se to desilo tokom noći, jer je parking gdje je bio parkiran u kompleksu stambenih zgrada i na oku je apsolutno svima. Ma, da ne povjerujete", kaže naš izvor.

Nezvanično saznajemo da je iz golfa bio izvađen akumulator, pa su kradljivci morali dobro da se pripreme za ovu krađu.

"Ko god je auto ukrao, sve je morao fino isplanirati i pritom paziti da ga neko ne zatekne. Pretpostavljamo da su lopovi auto možda i odšlepali, jer akumulator nije bio u njemu. Pritom su morali i da mu razvale bravu, jer je bio zaključan", zaključuje naš izvor.

Policijskoj stanici Sokolac, kako je saopšteno, prekjuče je prijavljena krađa tog golfa, koji je bio parkiran na parkingu u Ulici Mihajla Bjelakovića u Sokocu.

Nezavisne.com

Više...

Profesor za prolaznu ocjenu uzimao od 100 do 200 maraka

Opštinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva protiv 60-godišnjeg Seida Kuralića, profesora mašinske grupe predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija, zbog sumnje da je počinio produženo krivično djelo primanje mita ili drugih oblika koristi.

U optužnici je navedeno da je Kuralić, radeći kao profesor u toj školi, u jednoj situaciji u junu 2008. godine, te u još nekoliko situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM. Za taj novac, on bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

On je, prema navodima optužnice, novac primao novac u nekoliko situacija i tako sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.200 KM.

“Postupajući tužilac je nadležnom Sudu predložio da se Kuraliću izrekne mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti u MSŠ Kalesija, kao i u drugim osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina”, kazali su iz Tužilaštva TK.

Takođe, predloženo je da se od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

(Faktor)

Više...

Nekadašnji borci započeli protest u banjalučkom parku

Sedam ratnih vojnih invalida, pripadnika Vojske Republike Srpske iz Banjaluke i Dervente, započelo je protest u banjalučkom parku Mladen Stojanović.

Nekadašnji borci VRS koji su invalidi 80 odnosno 100 odsto tvrde da su im oduzeta stečena prava, odnosno invalidnine, ukidanjem grupa i skidanjem kategorija invaliditeta.

Najavljuju masovno okupljanje RVI iz cijele Republike Srpske i odlazak pred Palatu Republike. Traže od predsjednika Srpske Milorada Dodika da ih primi na razgovor.

Uvjeravaju da neće odustati od zahtjeva ali i da nemaju još mnogo strpljenja.

Gerila.info

Više...

Bivši snajperista se predstavljao kao saobraćajac, presretao vozače i naplaćivao im kazne

Bivši snajperista Danilo Tešić (38) iz Beograda uhapšen je zbog sumnje da se predstavljao kao policajac na Ibarskoj magistrali, saznaje Blic.

Tešić se tereti da je, upravljajući vozilom “audi Q7” sa svjetlosnom signalizacijom plavo-crvene boje, takozvanim blinkerima, na auto-putu, Ibarskoj magistrali i drugim magistralnim putevima zaustavljao učesnike u saobraćaju. Od njih je zatim, predstavljajući se kao policajac, uzimao novac za navodno izvršene prekršaje.

Pretresom stana osumnjičenog, policija je pronašla 11 pištolja, devet pušaka, pet legitimacija koje podsjećaju na policijske, 15 noževa, četiri optička nišana, dva elektrošokera i tri dvogleda.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Inače, Danilo Tešić je bivši snajperista, koji je 1999. godine bio učesnik borbi na srpskoj granici sa Albanijom i svjedok bitaka od Suve Reke do Junika.

SrpskaInfo.com

  • Objavljeno u Region
Više...
Priključi se za RSS feed